Het Rebecca-syndroom: jaloezie over je ex
Het Rebecca-syndroom verwijst naar die situaties waarin iemand jaloezie tegenover de exen van hun wederhelft ervaart. Volgens een aantal psychologen komt dit soort gevoelens tegenwoordig vaker voor.
Het kan vele oorzaken hebben, variërend van een laag zelfbeeld tot een dwingende behoefte om jezelf met anderen te vergelijken. In een aantal gevallen kan het zelfs door een partner worden veroorzaakt. Laten we er eens dieper op in gaan.
Waar komt de naam Rebecca-syndroom vandaan?
Dit syndroom draagt de naam van Alfred Hitchcocks film ‘Rebecca’, het werd in 1940 uitgebracht en het is gebaseerd op de roman Rebecca van de schrijfster Daphne du Maurier.
Deze cultfilm vertelt het verhaal van een jonge hofdame die een affaire met een miljonair heeft die weduwnaar is en uiteindelijk met hem trouwt. Helaas voor de nieuwe bruid zijn de huishoudster en de rest van de bedienden van het huis (een imposant herenhuis genaamd Manderley) vanaf het begin vijandig tegenover haar.
De jonge vrouw wordt voortdurend met de ex-vrouw vergeleken. Ze is geheiligd, verheerlijkt en door iedereen bewonderd en beetje bij beetje begint de hoofdpersoon haar gevoel van eigenwaarde te verliezen wanneer ze zichzelf met het bijna perfecte beeld van de overleden vrouw begint te vergelijken.
Als gevolg hiervan begint ze zonder reden jaloezie te ontwikkelen, vooral wanneer ze ontdekt dat de relatie van haar man met zijn voormalige vrouw allesbehalve gelukkig en vredig was.
Lees ook:
Wat is emotionele codependentie?
Wat is het Rebecca-syndroom?
Jaloezie is een gedrag dat tot het mislukken van een relatie kan leiden. De auteur Peter Van Sommers geeft zijn eigen mening over dit soort jaloezie. Hij classificeert het als ‘retrospectief’ in zijn werk met de titel Jealousy: What Is It and Who feels It (Jaloezie: wat is het en wie voelt het). Dat wil zeggen, uitgelokt door eerdere relaties van de huidige wederhelft.
Iemand kan daarom zelfs jaloers zijn op een overleden ex van zijn huidige partner. De Bulgaarse schrijver Elias Canetti sprak eerder ook een aforisme uit dat goed bij deze omschrijving past:
“Je zou jaloezie op basis van wat je het meest haat moeten classificeren: vroegere, huidige en toekomstige rivalen.”
Het komt vaak voor dat iemand met dit syndroom zich gelukkige situaties voorstelt die hun partner met hun voormalige geliefde heeft meegemaakt. Het komt ook vaak voor dat mensen met dit syndroom aannemen dat ze onder andere intelligenter, mooier of aantrekkelijker zijn of waren. Dat wil zeggen, ze denken dat deze mensen bijna perfect waren.
Dit leidt jaloerse mensen tot zelfgenoegzaam gedrag met de ander, hoewel het tegenovergestelde ook kan gebeuren en ze zich superieur kunnen voelen. De waarheid is dat deze situatie het samenleven als paar ernstig beïnvloedt, conflicten veroorzaakt en zelfs een relatie kan vernietigen.
Oorzaken van het Rebecca-syndroom
Zoals dit onderzoek door onderzoekers Scheinkman en Werneck aangeeft: “Jaloezie is een complexe relationele ervaring. Het is een viscerale angst voor verlies.” Deze manier van voelen omvat gedachten en gevoelens die acties en reacties veroorzaken die soms onbegrijpelijk lijken. De situaties die de kans op deze aandoening vergroten, zijn:
- Ten eerste het lage zelfbeeld van de persoon die aan het syndroom lijdt.
- De partner of omgeving herinnert voortdurend aan de ex.
- De partner maakt directe vergelijkingen tussen beide (Engelse link).
- De persoon met het syndroom realiseert zich dat ze op de vorige partner van hun huidige wederhelft lijken, fysiek of qua persoonlijkheid
- Ten slotte heeft de partner het stadium van rouw niet overwonnen en gevoelens en herinneringen komen aan de oppervlakte wanneer ze onlangs weduwe of weduwnaar zijn geworden.
Lees ook:
Heb jij last van jaloezie in je relatie?
Is er een behandeling voor?
Het verbeteren van de situatie waarin irrationele angsten heersen, vereist volgens Dr. Cuesta vaak een soort interventie. In een aantal gevallen kan het ook nodig zijn dat de partner van mensen met dit syndroom psychologische ondersteuning krijgt. Enkele suggesties die kunnen helpen zijn onder andere:
- Verbeter eerst de communicatie met de huidige partner.
- Ten tweede moet de huidige partner zijn ontevredenheid uiten en onthouden waarom ze samen zijn.
- Vermijd ook overdreven vermeldingen van de kwaliteiten van de voormalige partner of het verwoorden van details (Engelse link).
- Bekijk bovendien de overtuigingen die de jaloerse persoon heeft.
- Verbeter ook het zelfrespect van de persoon met dit syndroom.
- Pas ten slotte de controlerende houding aan.
Het is mogelijk om de symptomen van jaloezie achter je te laten en met de steun van een psycholoog echt in het hier en nu te leven en van de relatie en van je partner te genieten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Costa, Nazaré, & Barros, Romariz da Silva. (2008). Celos: un ejercicio de interpretación desde la perspectiva del análisis de la conducta. Diversitas, 4(1), 139-147. http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1794-99982008000100012&lng=pt&tlng=es.
- Cuesta Bayón, M. T., (2006). INTERVENCIÓN COGNITIVA EN UN CASO DE CELOTIPIA. Acción Psicológica, 4(1), 71-82. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=344030757007
- Maurier du, Daphne. (2014). Rebeca. España: Penguin Random House Grupo Editorial España. https://www.google.es/books/edition/Rebeca/naKpAwAAQBAJ?hl=es&gbpv=0
- Scheinkman, Michelle., Weneck, Denise. (2010). Desactivar los Celos en las Relaciones de Pareja: Un Enfoque de Múltiples Dimensiones. https://www.academia.edu/14305369/PROCESS_Desactivar_los_Celos_en_las_Relaciones_de_Pareja_Un_Enfoque_de_Mu_ltiples_Dimensiones
- Van Sommers, P. (1989). Los celos: Conocerlos, comprenderlos, asumirlos. Su influencia en las relaciones amorosas. Grupo Planeta (GBS). https://books.google.com.cu/books?id=7JylEUk-ABgC&hl=es&source=gbs_navlinks_s
- Vinuales, M. F. S. (2018). ¿Qué son los celos retrospectivos? 9 consejos para superarlos. Eres Mamá. Consultado el 13 de junio de 2023. https://eresmama.com/los-celos-retrospectivos-consejos/