Het is nooit te laat om je te realiseren dat je beter verdient
Als het gaat om het vinden van je eigen geluk en welzijn is er niet zoiets als tijd. Je kunt duizend fouten maken, maar het is nooit te laat om aan jezelf te denken. Het is nooit te laat om te veranderen. De klok zal altijd de juiste tijd aanwijzen op het moment dat je hart zich realiseert dat het beter verdient.
Het is belangrijk om eraan te denken dat de hersenen, vooral het gebied dat gaat over emoties en affectie, een beetje huiverig zijn voor verandering. Je zegt tegen jezelf dat je het nog wat langer vol moet houden en dat dingen wel beter zullen worden.
Maar als er na verloop van tijd niets verandert en het gevoel van ongelukkigheid blijft aanhouden, is het tijd om tegen jezelf te zeggen dat je iets beters verdient. Je verdient het, meer dan al het andere, om jezelf opnieuw te centreren in je eigen rust.
Laten we dit eens nader bekijken.
Het is nooit te laat om weer gelukkig te zijn en je te realiseren dat je beter verdient
Laten we eens kijken naar het woord “laat”. Het kan toegepast worden op vergaderingen die over een uur beginnen en om verschillende redenen kom je niet op tijd. Laat is als je vergeet om het fornuis op tijd uit te zetten en het eten aanbrandt.
Dit zijn twee simpele voorbeelden die duidelijk één belangrijk ding laten zien: je kunt niet meer terug. Wat je ook doet, je eten is aangebrand en je bent te laat op de vergadering.
Als het om je leven gaat, over het essentiële en fundamentele eindpunt van menselijk geluk, dan bestaat het woord “laat” niet en het is ook niet toepasselijk. Het is altijd een geschikt moment om te vechten voor je welzijn.
Dus houd deze zaken in gedachten.
De angstfactor
- Angst is een hindernis die vaak voorkomt dat je je eigen geluk opbouwt of tenminste voorkomt dat je je dromen bereikt, waardoor je gedwongen wordt je comfortzone te verlaten.
- Iets wat veel mensen doen en waar ze zich niet helemaal van bewust zijn, is dit: we camoufleren onze angst met verslagenheid, met gedachten als “het is zoals het is” en “ik moet het maar accepteren, want als ik het achter me laat, gebeurt er vast wel iets nog ergers.”
- Mensen rationaliseren angst, waardoor het een dagelijks iets wordt dat je hele wezen beheerst, omdat je je er al aan hebt overgegeven.
- De persoon die opgeeft en stopt met vechten, eindigt gevangen in een langzame achteruitgang van ongelukkigheid. Dit leidt waarschijnlijk tot een geheime depressie.
- Je moet begrijpen wat angst echt is: een emotie die je bewust maakt van gevaar. Je moet het niet verstoppen of het negeren, maar we moeten het begrijpen, het verwerken en dan gepast reageren.
Wees niet bang voor angst. Je moet weten hoe je ernaar moet luisteren, want het is een goede indicator van je eigen onrust of ongemak.
De beste tijd is nu
We begrijpen al dat je het woord “laat” niet kan gebruiken voor je eigen geluk of de eindeloze zoektocht naar wat je verdient. We moeten ook weten dat angst een indicator is die ons waarschuwt als we ons niet goed voelen, dat onze situatie onhoudbaar is.
Dus… waarom ondernemen we geen actie? Het simpele rationaliseren van onze angsten, het opzij zetten van onze beperkende en onzekere houdingen, zal ervoor zorgen dat je het schild dat verhindert dat je je kunt ontwikkelen als persoon zal laten zakken.
- Het is waarschijnlijk dat je in deze tijden een gecompliceerd leven leidt. Problemen met werk, familie, emoties, persoonlijke ontevredenheid…
- Soms geven kleine veranderingen grote resultaten. Dat is waarom deze problemen ons verstikken en onze energie en optimisme van ons afnemen. We moeten dus naar een oplossing zoeken.
- In veel omstandigheden is de oplossing beweging: stap over de lijn van angst. Ga uit je comfortzone. Laat je onbeweeglijkheid varen en beweeg verder dan gedachten zoals “die trein is al voorbij” of “het is toch al te laat”.
De beste tijd voor jezelf is nu. Gisteren bestaat niet en morgen staat nog niet vast, dus waarom probeer je het niet?
Het plezier in het nemen van de stap
Er is één ding waar je aan moet denken. Angst zal altijd bij je zijn, vooral als je die eerste stap neemt, als je die verandering aangaat en als je bepaalde dingen achter je laat. Je weet niet hoe je het zal vinden en ook niet of het zal lukken of niet. Angst zal daarom altijd een onafscheidelijke partner zijn.
Maar het is een spannend soort angst, vol van verwachting, omdat alles nieuw is en omdat je er de controle over hebt, je eigen persoonlijke roer. Het plezier van het nemen van die stap is verrijkend en het is nooit te laat om het ervaren.
We verdienen te allen tijde het beste, ieder moment van ons leven. In plaats van te verwachten dat het van andere mensen komt, is het het waard om te zorgen dat je de maker wordt van je eigen lot.
Ben je dapper genoeg?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Thalberg, I. (1964). Philosophy and Phenomenological Research,25(2), 288-288. doi:10.2307/210541 https://www.jstor.org/stable/2105414?origin=crossref&seq=1
- Gracia, L. M. (2012). Cerebro emocional. Conceptos de historia, localización y función. Avances en Supervisión Educativa, (16). https://avances.adide.org/index.php/ase/article/view/501/341
- Berrocal, P. F., & Pacheco, N. E. (2009). La inteligencia emocional y el estudio de la felicidad. Revista interuniversitaria de formación del profesorado, (66), 85-108. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3098211