Het begin van de ziekte van Alzheimer - kan het worden gestopt?
De ziekte van Alzheimer is een van de meest zorgwekkende ziekten van de laatste decennia door een toename van het aantal diagnoses. De exacte triggers of oorzaken van deze ziekte kennen we niet. Wat we wel weten is dat de symptomen snel toenemen.
Deze ziekte veroorzaakt een ravage in het leven van patiënten en familieleden. Daarom vragen veel mensen of het mogelijk is om het degeneratieve proces te stoppen.
Vandaag helpen we je deze vraag te beantwoorden.
Wat is de ziekte van Alzheimer?
De hersenen fungeren als een multifunctioneel centrum. Als geheel gezien zijn ze verantwoordelijk voor de controle over alle organen in het lichaam.
Het interpreteert externe stimuli om signalen uit te zenden die reacties in de spieren, botten, organen en klieren veroorzaken.
In staat zijn om te lopen, verschillende feiten te onthouden of zelfs dorst te hebben. Dit komt allemaal door je hersenen, maar kan beïnvloed worden door de leeftijd.
De ziekte van Alzheimer is een van de meest voorkomende aandoeningen die de neuronale cellen aantasten en als gevolg daarvan de hersenen.
Het is een neurodegeneratieve ziekte waarbij een aantal symptomen van dementie optreden. Over het algemeen gaat het gepaard met veroudering maar het kan echter ook jonge mensen treffen als ze bepaalde risicofactoren hebben.
In medische termen duidt de term “dementie” op klinische gevallen waarbij symptomen optreden zoals verlies van verstandelijke functies of geheugen.
Naarmate we ouder worden verslechteren onze neuronen geleidelijk en omdat ze niet kunnen regenereren sterven ze af. Als gevolg veroorzaakt dit de vermindering van veel hersenfuncties. Oudere mensen zijn daarom veel kwetsbaarder voor dementie.
Symptomen van de ziekte van Alzheimer
Bij de ziekte van Alzheimer lijkt dementie het belangrijkste symptoom van een ernstige verslechtering van zenuw- en hersencellen.
Naarmate dit degeneratieve proces vordert vertonen veel patiënten een duidelijke verandering in hun dagelijks gedrag en persoonlijkheid. Ook kunnen ze in ernstiger gevallen ernstige persoonlijkheidsstoornissen ontwikkelen.
De Internationale Alzheimer Associatie heeft een lijst met “De 10 tekenen van de ziekte van Alzheimer” gemaakt. Hierin worden de meest voorkomende signalen bij patiënten beschreven, namelijk:
- Geheugenproblemen die als gevolg dagelijkse activiteiten moeilijker maken.
- Moeite met het oplossen van eenvoudige problemen.
- Moeite met het uitvoeren van normale routinetaken.
- Verlies van ruimtelijk of tijdelijk bewustzijn.
- Problemen met het interpreteren van afbeeldingen.
- Problemen met gesproken of geschreven taal.
- Objecten op vreemde plekken leggen of moeite hebben om dingen te vinden.
- Moeilijkheden bij het nemen van beslissingen of verlies van gezond verstand.
- Verlies van initiatief of motivatie.
- Veranderingen in stemming, gedrag of persoonlijkheid.
De oorzaken van de ziekte van Alzheimer
Er bestaat nog steeds geen unanimiteit tussen medische specialisten over de belangrijkste oorzaken van Alzheimer. Afgezien van veroudering observeren ze bepaalde risicofactoren, zoals:
- Tabak..
- Alcoholisme.
- Gebruik van giftige stoffen zoals drugs.
- Onevenwichtig dieet.
- Zittende levensstijl.
- Overgewicht of obesitas hebben.
- Slechte slaapgewoonten (slaap van slechte kwaliteit of niet genoeg slaap).
- Eetstoornissen zoals anorexia nervosa.
- Cardiovasculaire problemen zoals arteriële hypertensie.
- Hersenletsel veroorzaakt door ongevallen, trauma of ziekte.
Is het mogelijk om de ziekte van Alzheimer te stoppen?
Als we het hebben over het stoppen van het begin van de ziekte van Alzheimer hebben we het in het algemeen over het vertragen van het optreden van de symptomen.
Echter, belangrijker dan het vertragen van het degeneratieve proces is in de eerste plaats het stoppen van het begin. Immers de voortgang van de verslechtering in gevallen van dementie is extreem snel.
Het voorkomen van Alzheimer betekent het verwijderen van de risicofactoren uit je routine.
Daarom bieden we hieronder enkele suggesties van wijzigingen die je kunt maken in je dagelijkse gewoonten om voor je lichaam en geest te zorgen.
Enkele suggesties
- Volg een uitgebalanceerd dieet. Vermijd overmatig eten en lege calorieën.
- Neem regelmatig lichaamsbeweging (minstens 30 minuten per dag).
- Zorg voor een gezond lichaamsgewicht, om overgewicht of de ontwikkeling van cardiovasculaire problemen te voorkomen.
- Consumeer voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C en antioxidanten. Deze groep omvat onder andere citrusvruchten, rode bessen, groene bladgroenten, noten, vis met een hoog gehalte aan omega 3- en 9-vetzuren, enz.
- Verminder je dagelijkse stressniveaus met lichaamsbeweging, meditatie, yoga, een hobby, enz.
- Maak tijd om te ontspannen en jezelf te vermaken. Overbelasting van jezelf met werk is immers contraproductief voor je gezondheid en cognitieve vaardigheden.
- Slaap acht uur per dag en zorg ervoor dat je slaap van goede kwaliteit is.
- Handhaaf gezonde relaties en breng tijd door in een positieve omgeving.
- Behoud een goed niveau van zelfrespect, vermijd negatieve gedachten en schaam je niet om psychologische hulp te zoeken wanneer je denkt dat dit nodig is.
- Drink alcohol met mate, rook niet en gebruik geen schadelijke stoffen.
Bovendien moeten vrouwen die door de menopauze gaan een arts raadplegen over oestrogeen hormoonsupplementen. Wetenschappers zijn namelijk van mening dat de vermindering van de natuurlijke productie van oestrogeen de verschijning van het begin van Alzheimer waarschijnlijker kan maken.
Uitgelichte afbeelding met dank aan wikiHow.com
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Huang, Y., & Mucke, L. (2012). Alzheimer mechanisms and therapeutic strategies. Cell. https://doi.org/10.1016/j.cell.2012.02.040
- Víctor Isidro Carretero; Cynthia Pérez Muñano; Vanesa Sánchez-Valladares Jaramillo; Ana Balbás Repila. Guía práctica para familiares de enfermos de alzhéimer. Centro Alzheimer Fundación Reina Sofía. https://www.fundacionreinasofia.es/Lists/Documentacion/Attachments/13/Guia%20practica%20familiares%20de%20enfermos%20de%20Alzheimer_final.pdf
- Yadong Huang; Lennart Mucke. 2012. Alzheimer Mechanisms and Therapeutic Strategies. Cell. https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(12)00278-4?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867412002784%3Fshowall%3Dtrue#articleInformation
- Las 10 Señales. Alzheimer’s Association. https://www.alz.org/alzheimer-demencia/las-10-senales
- Información básica sobre la enfermedad de Alzheimer. Alzheimer’s Association. https://www.alz.org/national/documents/sp_brochure_basicsofalz.pdf