Hematurie: symptomen en oorzaken
Het woord hematurie is de medische term die gebruikt wordt om de aanwezigheid van bloed in de urine te definiëren. Het zien van bloed in je urine kan eng zijn. Veel verschillende dingen kunnen deze aandoening echter veroorzaken en ze zijn niet allemaal ernstig.
Soms kan het bloed met het blote oog worden gezien. Dit gebeurt echter niet altijd. Daarom verdelen specialisten hematurie in twee hoofdtypen: macroscopisch en microscopisch. Artsen kunnen om bepaalde tests vragen om microscopische hematurie te diagnosticeren.
Veel mensen komen bij de dokter vanwege deze aandoening. Het komt bij ongeveer 16% van de algemene bevolking voor. Zoals we hierboven al hebben vermeld, kan het een symptoom zijn van een breed scala aan aandoeningen, van een infectie tot kanker.
Daarom is het belangrijk om te weten wat het is, evenals de symptomen en oorzaken. In dit artikel leggen we daarom de belangrijkste aspecten van hematurie uit.
Wat is hematurie?
Onder normale omstandigheden bevat urine geen bloed. Hematurie wordt gedefinieerd als de aanwezigheid van rode bloedcellen in de urine, waargenomen door bepaalde laboratoriumtechnieken.
Hematurie treedt op omdat de nieren of andere delen van de urinewegen bloedcellen doorlaten naar de urine. Urine kan vervolgens een rode kleur aannemen of de gewone kleur aanhouden. Dit markeert het verschil tussen macroscopisch (bloed dat je kunt zien) en microscopisch (bloed dat je niet kunt zien).
Lees ook:
Leer alles over afwijkingen in de urine
De belangrijkste oorzaken van hematurie
In veel gevallen is het niet mogelijk om de precieze oorzaak van hematurie te vinden. De meestvoorkomende processen die ervoor zorgen dat bloed in de urine terechtkomt zijn:
- Urineweginfecties. Deze komen relatief vaak voor, vooral bij vrouwen. Dit komt omdat de urinebuis bij vrouwen zich dichtbij de anus bevindt en de daarin aanwezige bacteriën er daardoor gemakkelijk in kunnen komen.
- Nierinfecties. Deze aandoening wordt pyelonefritis genoemd. Bacteriën kunnen de nieren bereiken via het bloed of de urineleiders.
- Prostaatproblemen. Wanneer de prostaat groter wordt, wat meestal gebeurt als je ouder wordt, wordt de urethra samengedrukt. Dit kan de urinestroom blokkeren en hematurie veroorzaken. Hetzelfde geldt voor prostaatinfecties.
- Blaas- of nierstenen. Sommige mineralen in urine hebben de neiging zich op te hopen. Ze stollen en vormen kristallen die in kleine stenen veranderen. Wanneer deze stenen zich door de urinewegen verplaatsen, kunnen ze deze blokkeren, wat leidt tot bloed in de urine.
- Kanker. Hematurie kan een teken zijn van blaas-, prostaat- of nierkanker. Het manifesteert zich echter meestal in gevorderde stadia, waardoor de diagnose moeilijk is.
- Glomerulonefritis. Deze aandoening wordt gekenmerkt door ontsteking van de glomeruli, kleine nierfilters.
- Bepaalde medicijnen, zoals anticoagulantia of geneesmiddelen tegen kanker, kunnen dit ook veroorzaken.
Zoals je ziet zijn er veel dingen die hematurie kunnen veroorzaken. Wetenschappers hebben hematurie zelfs in verband gebracht met zware inspanningen, evenals trauma of uitdroging. Daarom is het belangrijk om naar een arts te gaan om achter de oorzaak te komen.
De symptomen
Macroscopische hematurie manifesteert zich als rode of bruinachtige urine. Meestal is het niet pijnlijk en gaat het niet gepaard met andere symptomen. De manifestatie van bepaalde symptomen kan echter de diagnose van de oorzaak sturen.
Koorts en lage rugpijn bijvoorbeeld wijzen op een nierinfectie. Als hematurie gepaard gaat met meer urineren of een branderig gevoel tijdens het urineren, ligt de oorzaak meestal in de lagere urinewegen.
Bovendien kunnen asymptomatische, en continue hematurie die gepaard gaat met bloedstolsels, worden veroorzaakt door een niertumor. Dit is ook een van de redenen waarom het voor mannen van 40 jaar en ouder essentieel is om prostaatonderzoeken te ondergaan.
Ook interessant:
Acht redenen waarom je stinkende urine kunt hebben
Conclusie
Zoals we in dit artikel hebben uitgelegd, kan hematurie verband houden met verschillende ziekten. Daarnaast is het in sommige gevallen niet waarneembaar met het blote oog. Daarom is het belangrijk om regelmatig medische controles te laten uitvoeren. We raden aan om regelmatig urinetests te laten doen om de mogelijke aanwezigheid van bloed te detecteren.
Vergeet dus niet om je urine goed in de gaten te houden. Je moet letten op de kleur van de urine, evenals de frequentie en eventuele abnormale gewaarwordingen. Elke wijziging kan namelijk wijzen op een ziekte. Zorg dat je vragen stelt aan je arts als je nog twijfels hebt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Varma, P. P., Sengupta, P., & Nair, R. K. (2014). Post exertional hematuria. Renal Failure, 36(5), 701–703. https://doi.org/10.3109/0886022X.2014.890011
- Hematuria: ¿Cómo estudiarla? – Artículos – IntraMed. (n.d.). Retrieved July 24, 2019, from https://www.intramed.net/contenidover.asp?contenidoid=75087
- Hematuria (AMF 2011) A partir de un síntoma. (n.d.). Retrieved July 24, 2019, from http://amf-semfyc.com/web/article_ver.php?id=294
- Causas, tratamientos y síntomas de sangre en la orina (hematuria) – American Kidney Fund (AKF). (n.d.). Retrieved July 24, 2019, from http://www.kidneyfund.org/en-espanol/enfermedad-de-los-rinones/sintomas/sangre-en-la-orina.html