De geneeskrachtige toepassingen van gember
Deze plant komt uit Indochina en wordt momenteel geteeld in tropische gebieden. Je kunt de geneeskrachtige toepassingen van gember op verschillende manieren gebruiken en er zijn verschillende soorten, alhoewel de beste uit Indië, Jamaica en Australië komen.
Al honderden jaar wordt het gezien als een plant, die geneeskrachtige eigenschappen bezit en hij wordt ook in de gastronomie gebruikt. Laten we eens wat meer leren over de voordelen van het consumeren van gember, een plant waarvan van gedacht wordt dat hij uit “het Hof van Eden” komt.
Inwendige toepassingsmogelijkheden van gember
- Bevordert het functioneren van het spijsverteringsstelsel. Dit is één van de meest populaire toepassingsmogelijkheden van gember. Het stimuleert de alvleesklier, waardoor er meer enzymen gecreëerd worden, die helpen bij de spijsvertering en het absorberen van slecht voedsel voorkomen.
- Helpt darmproblemen te voorkomen. Door de sterke antibacteriële eigenschappen voorkomt het problemen in het maag-darmstelsel.
- Het helpt erg goed tegen misselijkheid. Het is één van de beste remedies om misselijkheid te bestrijden, die door verscheidene oorzaken ontstaat, zoals:
- reisziekte
- chemotherapie
- zwangerschap gedurende de eerste maanden (in dit geval is dit niet geschikt als langdurige behandeling)
- misselijkheid voor een operatie
- Zweren behandelen. Gember voorkomt ook dat zweren ontwikkelen. Vanwege de sterke antibacteriële eigenschappen elimineert het de helicobacter pylori bacterie, die ammoniak afscheidt. Het is een uitstekende natuurlijke remedie tegen maagontsteking en het neutraliseert overtollig maagzuur.
- Vermindert diarree en constipatie. Het elimineert schadelijke bacteriën of micro-organismen zoals E. coli, die diarree en ook buikgriep veroorzaakt. Daarnaast vergroot het de darmperistaltiek, wat de stofwisseling bevordert als je last hebt van constipatie.
- Voorkomt hartziektes, zoals een hartinfarct, trombose, angina pectoris en bloedklonten.
- Bevordert de bloedstroom in de armen en benen. Elimineert voornamelijk pijn in de benen of symptomen in de vingers door het Syndroom van Raynaud.
- Helpt het weefsel in wonden en tijdens bevriezing herstellen.
- Erg handig tegen symptomen van griep. Het vermindert koorts, verstoppingen in de neus en pijnlijke gewrichten. Als je verkouden bent, dan elimineert het de druk in de borst die veroorzaakt wordt door een ophoping van slijm. Dat geldt ook voor personen die last hebben van een bijholteontsteking of een verstopte neus.
- Behandeld chronische vermoeidheid. Het chronische vermoeidheidssyndroom is een veelvoorkomend probleem, waarbij de persoon zich altijd moe of zwak voelt, ook al slaapt of rust die persoon veel.
- Een potent anti-infectie en pijnstillend middel, dat helpt bij slagaderontsteking, artrose of pijnlijke gewrichten, maar ook bij infecties veroorzaakt door verwondingen. Het vermindert de pijn en infectie. Het is ook handig voor personen die last hebben van carpaletunnelsyndroom.
Uitwendige toepassingsmogelijkheden van gember
- Kiespijn. Breng een klein beetje gemberthee direct aan op de kaak of je kan zelfs op een erg dun schijfje gember kauwen.
- Slechte adem. Gember wordt al jaren gebruikt om halitose te behandelen. Deze oosterse techniek verfrist de mond na maaltijden en omdat het het aanmaken van speeksel vermeerdert, kan je het ook gebruiken als je last hebt van een droge mond.
- Het is een potent afrodisiacum. Sommige mensen zeggen dat het lustopwekkend is en het libido bij zowel vrouwen als mannen verhoogd. Mannen die last hebben van erectieproblemen kunnen het ook gebruiken.
Lees ook dit artikel eens:
Ontdek de vijf voordelige effecten van gemberwater
Hoe kan gember geconsumeerd worden?
Om voordeel te hebben van alle eigenschappen van gember, moet je meer weten over de verschillende manieren hoe je het kan consumeren. Sommige behandelingen vereisen een bijzondere manier van inname, maar over het algemeen kan je de methode kiezen, die je het fijnste of simpelste vindt.
Afhankelijk van waar je last van hebt, kan je het op de volgende manieren gebruiken:
- infusies gemaakt van verse of gedroogde wortel
- capsules
- smoothies
- massage
- etherische oliën
Je kan ook andere geneeskrachtige kruiden gebruiken om de voordelen te versterken en betere resultaten te bereiken.
Als je verse gemberwortel gaat consumeren, volg dan de volgende stappen:
- Was en schil het eerst goed.
- Rasp het dan of snijd het binnenste klein om het toe te voegen aan soepen, sauzen of stoofpotten (bij deze voorbereidingen kook je het).
Je kan ook een droge wortel in water, bouillon of sap laten weken en dan toevoegen aan één van je recepten. Als je van sushi houdt, dan is het een perfect bijgerecht, net als bij elk ander oriëntaals gerecht.
Azijn wordt gebruikt om de wortel te conserveren. Als je het wilt bewaren, kan je het ook bewerken met suiker, zout en azijn of olie. Je kan geraspte gemberwortel ook nuttigen met snoepjes, curry, roerbak, pasteitjes en sauzen.
En tot slot kan je het ook kristalliseren door het 30 minuten te koken in water. Laat het uitlekken, doe het in een pan en breng drie eetlepels water en drie eetlepels suiker aan de kook. Laat het koken totdat de vloeistof is opgelost.
Lees ook:
3 recepten voor gembershots
Hoe breng je het op smaak?
Eén van de meest voorkomende alternatieven om gember te consumeren, is door middel van een infusie. Het smaakt een beetje pittig.
Je hebt het volgende nodig:
- 85 gram gemberwortel
- 700 ml water
- zoetstof naar keuze (zoals stevia of honing).
Je maakt de infusie als volgt:
- Was en droog de gember goed, schil hem en snijd hem in dunne schijfjes.
- Kook een beetje water en voeg de gember toe.
- Laat het een paar minuten koken.
Een andere optie is om de wortel in een kom te doen, er kokend water overheen te gieten en dan de kom vijf minuten te bedekken. Zeef het en drink het daarna op.
Veel mensen voegen een aantal schijfjes citroen of citroensap toe wanneer ze verkouden zijn.
En tot slot: voor dringende gevallen kan je rauwe of fijngestampte gember gebruiken.
Afbeeldingen van Crystal, Delphine Menard, Tony Hisgett, Scot Nelson, Stan Dalone and Miran Rijacev, Chandrika Nair en Mararie.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Singletary, K. (2010). Ginger: An overview of health benefits. Nutrition Today. https://doi.org/10.1097/NT.0b013e3181ed3543
- Krishnaswamy, K. (2008). Traditional Indian spices and their health significance. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/20083125729
- Akeem, S., Joseph, J., Kayode, R., & Kolawole, F. (2016). Comparative phytochemical analysis and use of some Nigerian spices. Croatian Journal of Food Technology Biotechnology and Nutrition.