Ga puistjes tegen met deze behandelingen met baking soda

Hoewel baking soda zeer effectief is in het bestrijden van puistjes, is het, vanwege de aard en het exfoliërende effect, verstandig om het slechts één of twee keer per week te gebruiken.
Ga puistjes tegen met deze behandelingen met baking soda
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Puistjes zijn kleine witte comedonen die vaak voorkomen op delen van de huid waar veel talgklieren zitten. Wanneer deze talgklieren verstopt raken met viezigheid en overtollig talg, ontstaat er een puistje. Kortom, dode huidcellen en andere onzuiverheden komen terecht in de poriën. Gelukkig kun je puistjes tegengaan met deze eenvoudige behandelingen met baking soda.

Ze vormen geen ernstig probleem, maar ze hebben wel een slechte reputatie op esthetisch niveau. Met name wanneer ze zich voordoen in de zogenaamde ‘T-zone’ van het gezicht, waar ze beter zichtbaar zijn.

Hoewel ze enigszins kunnen worden gecamoufleerd met make-up en cosmetische producten, is het het beste om ze te behandelen en ervoor te zorgen dat ze zich niet meer voordoen.

Gelukkig bestaan er, naast commerciële opties, ook 100% natuurlijke remedies die vergelijkbare effecten bieden zonder agressieve of ongewenste effecten te veroorzaken.

Hieronder delen we een aantal behandelingen met baking soda, een samentrekkend product dat de huid diep reinigt.

Ben jij al bekend met de eigenschappen van dit geweldige product? Ontdek hieronder drie behandelingen met baking soda om van deze eigenschappen te profiteren.

De eigenschappen die baking soda heeft om puistjes tegen te gaan

Behandelingen met baking soda

Baking soda is een van die natuurlijke producten die op een alternatieve manier kunnen worden gebruikt om de overmatige productie van talg in de huid te verminderen en zodoende onzuiverheden en puistjes te bestrijden.

Baking soda is helemaal niet duur en gemakkelijk te verkrijgen. Bovendien kan het dankzij de samenstelling gemakkelijk worden gecombineerd met andere producten die de eigenschappen ervan verbeteren.

Het heeft een exfoliërende werking

Vanwege de textuur werkt dit ingrediënt als een natuurlijke exfoliant, het verwijdert dode huidcellen en residu dat zich ophoopt op het oppervlak van de huid.

Het reguleert de pH

Nadat je het op de huid aanbrengt, is baking soda in staat om de natuurlijke pH van de huid te herstellen en onevenwichtigheden die het ontstaan van acne kunnen beïnvloeden te neutraliseren.

Bovendien heeft het een samentrekkend effect

Kortom, het is ideaal om het overtollige talg dat wordt geproduceerd door oncontroleerbare talgklieren te absorberen. Daarnaast is het effectief om de grootte van onzuiverheden en puistjes te verminderen.

Ook vermindert het vlekken en littekens

Vanwege het reinigende en genezende effect kan dit product littekens als gevolg van chronische acne of slecht behandelde puistjes minder zichtbaar maken.

Behandelingen met baking soda om puistjes tegen te gaan

Baking soda is helaas geen product dat je dagelijks kunt gebruiken op je huid. Wanneer je het één of twee keer per week gebruikt kan het echter wel helpen bij het verwijderen van onzuiverheden die op de een of andere manier puistjes kunnen veroorzaken.

1. Behandeling met baking soda en honing

Baking soda

Door de eigenschappen van baking soda te combineren met de hydraterende kracht van honing, kun je een middeltje creëren dat effectief is tegen puistjes en mee-eters.

Beide ingrediënten reinigen de poriën grondig en helpen de pH te herstellen om de overmatige productie van talg tegen te gaan.

Ingrediënten

 • 2 eetlepels baking soda (20 g)
 • 2 eetlepels honing (50 g)

Voorbereiding

 • Doe de baking soda in een kom en meng het met de eetlepels honing tot je een dikke pasta krijgt.

Hoe je deze behandeling toepast

 • Verdeel dit mengsel over je hele gezicht, of over de delen van je huid waar je last hebt van puistjes. Laat het vervolgens dertig minuten zijn werk doen.
 • Spoel dan af met warm water. Gebruik dit middel twee keer per week.

2. Behandeling met baking soda en citroen

Baking soda en citroen

Citroen is een ontgiftend en blekend ingrediënt. In combinatie met baking soda helpt het om de huid grondig te reinigen om residu en gifstoffen die onzuiverheden veroorzaken te verwijderen. Op deze manier kan het ook helpen om puistjes tegen te gaan.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel baking soda (10 g)
 • 1 eetlepel citroensap (15 ml)

Voorbereiding

 • Meng de baking soda met een eetlepel citroensap zodat je een pasta krijgt.

Hoe je deze behandeling toepast

 • Smeer de delen van je huid waar je last hebt van puistjes in met dit mengsel. Masseer het vervolgens met cirkelvormige bewegingen in de huid.
 • Laat het ongeveer tien minuten zijn werk doen en spoel het dan af.

Let op: Vanwege het citroensap is het belangrijk om dit middel alleen ‘s avonds te gebruiken, zodat je huid niet direct erna wordt blootgesteld aan de zon.

3. Behandeling met baking soda en kokosolie

Baking soda en kokosolie

Dit antibacteriële en ontstekingsremmende middeltje helpt om de activiteit van de talgklieren te reguleren. Op deze manier zorgt het ervoor dat er minder talg op de huid achterblijft.

De bestanddelen beschermen de huid tegen infecties en voorkomen op hun beurt chronische acne en littekens.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel baking soda (10 g)
 • 1 eetlepel biologische kokosolie (15 g)

Voorbereiding

 • Meng de baking soda met de kokosolie tot je een dikke pasta hebt.

Hoe je deze behandeling toepast

 • Breng de pasta met zachte cirkelvormige bewegingen aan op de huid. Richt je hierbij vooral op de delen waar je last hebt van puistjes.
 • Laat het ongeveer twintig minuten zijn werk doen en spoel het dan af.

Durf jij deze alternatieve behandelingen met baking soda te proberen? Als je puistjes en onzuiverheden op je huid hebt, kunnen deze behandelingen je een frisse look geven zonder al te veel geld te hoeven uitgeven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.