Fysiologische leukorroe: wat is het?
Fysiologische leukorroe is een veelvoorkomende situatie bij vrouwen. Het bestaat in feite uit een toename van de vaginale afscheiding. Hoewel het erg ongemakkelijk kan zijn, wordt het meestal niet veroorzaakt door een gezondheidsprobleem.
Het is een goed idee om fysiologische leukorroe te onderscheiden van ziektegerelateerde leukorroe. Dit komt omdat het in sommige gevallen te wijten kan zijn aan een infectie of aan een voorwerp in de vagina. Normaal treedt fysiologische leukorroe op vlak voor de menstruatie.
De hoeveelheid afscheiding kan zeer groot zijn. In sommige gevallen kan het ook de vulva irriteren of kan de vrouw zich in verlegenheid brengen of overstuur maken. Daarom leggen we in dit artikel uit wat fysiologische leukorroe is en wat je eraan kunt doen.
Wat is vaginale afscheiding?
Onder normale omstandigheden heeft vaginale afscheiding een witachtige of transparante kleur. Als er echter sprake is van een infectie varieert de kleur en geur van de afscheiding.
Vaginale afscheiding is een vloeistof die het lichaam afscheidt in het vrouwelijke voortplantingssysteem, vooral van de wanden van de vagina. De functies zijn zeer divers, zoals het fungeren als smeermiddel om zowel geslachtsgemeenschap als een zwangerschap mogelijk te maken.
De afscheiding varieert continu tijdens de menstruatiecyclus volgens hormonale activiteit. Onder normale omstandigheden is het transparant of witachtig. Desalniettemin zijn er gevallen waarin de hoeveelheid sterk kan variëren.
Wanneer vaginale afscheiding van kleur verandert (geel of lichtgroen wordt), van geur of consistentie verandert, kan dit te wijten zijn aan een probleem. Bijvoorbeeld een infectie. Dat kan ook het geval zijn wanneer de hoeveelheid afscheiding te veel toeneemt of afneemt.
Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan de afscheiding en de kenmerken ervan. Elke verandering kan een teken zijn van een infectie en kan zelfs op de aanwezigheid van een seksueel overdraagbare aandoening wijzen. Raadpleeg bij twijfel je huisarts of gynaecoloog.
Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
De verschillende soorten vaginale afscheiding
Wat is fysiologische leukorroe?
De term leukorroe verwijst naar een verhoogde hoeveelheid vaginale afscheiding. Zoals we eerder hebben vermeld, kan dit te wijten zijn aan een infectie (Engelse link) of een gezondheidsprobleem. Het kan echter ook gewoon een normale situatie zijn.
Fysiologische leukorroe is daarom een toename van vaginale afscheiding die niet te wijten is aan een ziekte of gezondheidsprobleem. In dit geval is de afscheiding meestal helder of enigszins wit. Bovendien is de geur meestal normaal.
Het probleem is dat fysiologische leukorroe een reden van zorg kan zijn voor vrouwen. Het kan zelfs erg ongemakkelijk zijn vanwege de overvloed aan afscheiding of omdat het in sommige gevallen de vulva van de vrouw irriteert.
De oorzaak van deze situatie is niet duidelijk. De meesten geloven dat de hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus de hoofdoorzaak zijn van de verhoogde afscheiding.
Tegelijkertijd hebben experts het in verband gebracht met stress en overmatige hygiëne in de omgeving. Ook bij seksuele opwinding en zwangerschap treedt een verandering van de afscheiding op. De waarheid is dat het zelfs bij baby’s of meisjes kan gebeuren.
Wellicht vind je dit artikel ook leuk:
8 dingen die je moet doen voor je vaginale gezondheid
Wat kun je doen aan fysiologische leukorroe?
Het handhaven van een goede intieme hygiënische gewoonten zal het ongemak veroorzaakt door fysiologische leukorroe helpen verminderen.
Het belangrijkste dat je moet doen, is naar je huisarts of gynaecoloog gaan. Bij leukorroe is het belangrijk om uit te sluiten dat de oorzaak een infectie is of de aanwezigheid van een vreemd voorwerp (bijvoorbeeld een tampon) in je vagina.
Om dit te doen, zal de arts een monster van de vaginale vloeistof nemen, wat een eenvoudige en pijnloze test is. Je hoeft je niet te schamen of bang te zijn als je naar de huisarts of de gynaecoloog gaat. Zodra het monster is genomen, stuurt de arts het naar een laboratorium.
Daar doen ze een kweek om de aanwezigheid van schadelijke bacteriën in de vagina uit te sluiten. Deze test kan een vals-negatieve uitslag opleveren, maar is gemakkelijk te herhalen en bovendien houdt de gynaecoloog meestal ook rekening met andere symptomen. Als er geen sprake van een nare geur of ander ongemak is, gaat het meestal om fysiologische leukorroe.
Als het eenmaal duidelijk is dat er sprake is van fysiologische leukorroe en dat er geen ziekte is, zijn er een aantal eenvoudige maatregelen die je kunt nemen om je ongemak te verminderen. We noemen enkele van deze adviezen:
- Probeer voor een goede intieme hygiëne te zorgen. Dit betekent niet dat het wassen buitensporig moet zijn, integendeel. Het is beter om je intieme zone alleen met water te wassen.
- Je moet het gebied ook goed afdrogen. Wees hierbij voorzichtig om de irritatie niet te vergroten. Je kunt het gebied het beste droogdeppen, niet wrijven.
- Gebruik katoenen ondergoed dat niet strak zit.
- Als je ongesteld bent, kies dan de bescherming die je gebruikt zorgvuldig uit. Het gebruik van tampons kan het ontstaan van een infectie bevorderen en inlegkruisjes kunnen het gebied irriteren.
Tot slot
Fysiologische leukorroe verwijst naar een toename van vaginale afscheiding die niet gerelateerd is aan een ziekte. Als je veranderingen in je afscheiding opmerkt, kun je het beste zo snel mogelijk je arts raadplegen om elke mogelijke ziekte uit te sluiten en de nodige maatregelen te nemen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Instituto Superior de Ciencias Médicas (Villa Clara, C., & Pestana Pérez, N. (1997). Revista Medicentro electrónica. Medicentro Electrónica (Vol. 21). Instituto Superior de Ciencias Médicas de VC. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30432017000200007
- Spence D, Melville C. Vaginal discharge. BMJ. 2007;335(7630):1147–1151. doi:10.1136/bmj.39378.633287.80
- López–Olmos, J. (2012). Leucorreas líquidas y cremosas: diferencias clínicas y microbiológicas (estudio prospectivo de 1 año). Clínica e Investigación En Ginecología y Obstetricia, 39(2), 57–63. https://doi.org/10.1016/j.gine.2011.11.005
- McCathie, R. (2006). Vaginal discharge: common causes and management. Current Obstetrics and Gynaecology, 16(4), 211–217. https://doi.org/10.1016/j.curobgyn.2006.05.004