Exploding Head Syndrome: heb jij hier ooit last van gehad?

Exploding Head Syndrome is een veel voorkomend probleem. Gelukkig kun je het behandelen met medicatie en technieken gebruiken om te ontspannen.
Exploding Head Syndrome: heb jij hier ooit last van gehad?

Laatste update: 02 november, 2018

Exploding Head Syndrome is in feite een soort slaapstoornis. De patiënt wordt plots wakker met een intense hoofdpijn en hoort dan een hard geluid, alsof hij een elektrische schok krijgt.

Iemand die nog nooit te maken heeft gehad met dit syndroom zal zich misschien ongerust maken. Het is namelijk een aandoening die nogal ongebruikelijk lijkt. Eigenlijk komt het fenomeen relatief vaak voor, en het gaat meestal samen met een gevoel van paniek dat moeilijk te vergeten is.

Exploding Head Syndrome is in ieder geval niet prettig. Aan de andere kant is het ook geen ernstige aandoening, noch een neurologisch probleem. De aandoening heeft daarentegen wel veel te maken met angst en stress.

Met dit artikel willen we onze lezers bewuster maken over dit syndroom. De nachtrust van duizenden mensen wordt er namelijk dagelijks door verstoord, dus het is zeker een fenomeen waar je rekening mee moet houden.

Wat is het Exploding Head Syndrome?

Hoofdpijn

Sommige mensen vergelijken het syndroom met een bom die ontploft. Voor anderen is het meer als een zware dreun of een elektrische schok, die wat weg heeft van een blikseminslag.

Tijdens de eerste slaapfase klinkt dit geluid in het hoofd van de patiënt, zonder dat hij of zij weet waarom. Stel je voor: je slaapt rustig, en plotseling hoor je een hels lawaai dat je wakker maakt. Alsof dat nog niet genoeg is, gaat dit geluid bovendien ook gepaard met een intense hoofdpijn en het gevoel dat je licht ziet in je ooghoeken.

Het eerste wat deze patiënten denken is dat ze dromen of dat ze krankzinnig zijn geworden. Dat is het echter allebei niet.

Een vreemd, maar frequent slaapprobleem

Dit probleem werd voor de eerste keer beschreven in 1876. Dr. Silas Mitchell schreef daarbij over de gevallen van 50 patiënten in een medisch tijdschrift.

Het syndroom komt vaker voor bij vrouwen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er mensen zijn die het slechts één keer in hun leven ervaren. Andere patiënten hebben er echter dagelijks last van.

Er is nog een ander bijzonder detail dat we moeten benadrukken. Omdat de patiënten een geluid horen dat niet van buiten hun lichaam komt, maar eerder een auditieve hallucinatie is, besluiten veel mensen om er niets over te zeggen. Ze zijn namelijk bang om als krankzinnig te worden bestempeld.

Daarom zouden er nog veel meer mensen kunnen zijn die lijden aan het Exploding Head Syndrome, maar die nog steeds niet gediagnosticeerd zijn.

Wat zijn de oorzaken van het Exploding Head Syndroom?

Zoals eerder aangehaald hebben we het over een slaapprobleem. Het is op geen enkele manier een neurologische of psychologische aandoening.

Tot nu toe bestaan er een paar verschillende theorieën over wat het Exploding Head Syndrome kan veroorzaken. Hieronder lees je er meer over.

Stress en angst

Stress

Naar het schijnt is dit de meest populaire consensus. Je hersenen ontkoppelen het ‘bewuste deel’ van je geest om in een diepe slaap te vallen. Daarna onderbreekt een elektrische schok ineens je neuronale activiteit.

Wanneer je door periodes van intense stress gaat, zijn je hersenen hyperactief. Deze opwinding is zo overmatig dat je de ‘energie’ niet kwijtraakt wanneer je aan het slapen bent, omdat er te veel hersenactiviteit is.

Daarom reageert je neuronale activiteit met een plotselinge schok (net als een scherpe pijn of stroomstoot) die je op verschillende vlakken stimuleert, zowel auditief als visueel. Daarom hoor je dus lawaai en zie je licht.

Slaapverlamming

Slaapverlamming is een andere slaapstoornis die verwant zou kunnen zijn aan dit syndroom. Sommige wetenschappers hebben theorieën geopperd die het verband tussen beide aandoeningen uitleggen. In beide gevallen ervaart de persoon namelijk een paniekerig, gealarmeerd gevoel, evenals visuele en auditieve hallucinaties.

Een probleem met je binnenoor

De laatste theorie over deze aandoening heeft te maken met een mogelijk probleem met je binnenoor, met name in de Eustachiusbuis.

Het is mogelijk dat er sprake is van een kleine verandering, een wond of ontsteking die auditieve hallucinaties en hoofdpijn veroorzaakt. Deze theorie verklaart echter niet het licht de patiënten ook zien als ze wakker worden.

Behandelingen tegen het Exploding Head Syndrome

Elk slaapprobleem heeft invloed op je levenskwaliteit. Aarzel daarom niet om je arts te raadplegen bij elke onregelmatigheid, hinder of ongewone situatie die je ervaart.

Zoals we al eerder aanhaalden, zijn er veel mensen die niet durven te praten over hun symptomen, uit angst of schaamte. Dan denken ze: “Hoe vertel ik mijn arts dat ik midden in de nacht wakker word als ik dingen hoor die niet echt zijn en licht zie in mijn ooghoeken?”

Wees niet bang. Veel mensen hebben last van dit probleem en het is behandelbaar. De medicijnen op de markt (bepaalde soorten antidepressiva) werken prima. Daarnaast zijn technieken die je spieren en geest helpen te ontspannen. Die zijn natuurlijk ook erg nuttig.

We drukken je in ieder geval op het hart om erover te praten: je arts kan je zeker helpen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pulido Marco, María, S., Valdés Estefanía, C. M., Pamela, H., & Fernando., V. (2011). Estrés académico en estudiantes universitarios. Psicología y Salud. https://doi.org/10.1124/mol.113.084988
  • Sandín, B. (2003). El estrés: un análisis basado en el papel de los factores sociales. Revista Internacional de Psicología Clínica y de La Salud. https://doi.org/10.1021/pr049887e
  • Salinas., D. (2012). Estrés. In Prevención y afrontamiento del estrés laboral. https://doi.org/Observatorio permantente RIESGO PSICOSOCIALES
  • Fernández-Castillo, E., Molerio Perez, O., Grau, R., & Cruz Peña, A. (2012). Ansiedad y Estrés. Ansiedad y Estrés. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/j.anyes.2016.03.001 113
  • Maturana, H. A., & Vargas, S. A. (2015). El estrés escolar. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2015.02.003

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.