Een vaginale schimmelinfectie behandelen
Deze middelen om vaginale schimmelinfectie te behandelen zijn zelfgemaakte preparaten die ingrediënten combineren om de groei van Candida albicans te helpen stoppen. Hoewel dit een micro-organisme is dat van nature in alle vagina’s aanwezig is, kan het bij overmatige groei leiden tot jeuk en ongemak.
Je krijgt dan last van overmatige vaginale afscheiding en een slechte geur. Een vaginale schimmelinfectie kan soms ook veroorzaken een branderig gevoel bij het plassen en pijn tijdens de seks. Denk je dat je hier last van hebt? Aarzel dan niet om een van de volgende middelen te gebruiken om je te helpen er vanaf te komen.
Huismiddelen om vaginale schimmelinfectie te behandelen
Het is belangrijk om te weten dat een vaginale schimmelinfectie geen seksueel overdraagbare aandoening (SOA) is. Seksueel contact kan de ziekte veroorzaken, maar elke vrouw kan het ontwikkelen, ook vrouwen die niet seksueel actief zijn.
Veranderingen in de bacteriële flora van de vagina en een verzwakking van het immuunsysteem zijn factoren die dit probleem kunnen veroorzaken. Het is ook gerelateerd aan andere zaken, zoals:
- bepaalde hormonale veranderingen
- stress
- diabetes
Vandaag willen we je graag kennis laten maken met vier middelen om een vaginale schimmelinfectie thuis te behandelen.
Ontdek ook het volgende artikel:
5 oorzaken van vaginale jeuk die je niet mag negeren
1. Kokosolie
Kokosolie is een natuurlijke schimmelwerende stof, zo blijkt uit onderzoek. Hoewel het bewijs van de effecten nog onzeker is, suggereren verschillende onderzoeken dat het kan helpen bij het doden van verschillende soorten schimmels.
Onderzoekers konden vaststellen dat micro-organismen zoals Candida albicans vrij kwetsbaar zijn voor geconcentreerde kokosolie. De dosering is zelfs lager dan fluconazol, een schimmelwerend medicijn dat normaal gesproken wordt voorgeschreven voor dit soort infectie.
Hoe gebruik je het?
- Als eerste koop je koud geperste virgin kokosolie van goede kwaliteit. Geraffineerde kokosolie is meestal van mindere kwaliteit.
- Om een vaginale schimmelinfectie te behandelen, doordrenk je een schone tampon met kokosolie en breng je deze in je vagina in.
- Laat het een paar uur inwerken en verwijder dan de tampon.
Let wel op. Gebruik dit middel niet als je niet zeker weet of je een vaginale schimmelinfectie hebt. Vermijd het ook als je zwanger bent of als je allergisch bent voor kokosolie.
2. Behandel vaginale schimmelinfectie met oregano-olie
Oregano-olie is een van de beste middelen om vaginale schimmelinfecties op natuurlijke wijze te behandelen. Door de schimmelwerende en antimicrobiële werking van oregano, wordt het vaak gebruikt in de alternatieve geneeskunde als aanvulling op een behandeling tegen allerlei soorten infecties.
Hoe gebruik je het?
- Verdun drie of vier druppels oregano-olie in een theelepel olijfolie.
- Neem het twee of drie keer per dag na het eten oraal in. Je kunt het in capsules gieten om het makkelijker in te nemen.
3. Boorzuur
Boorzuur is een effectieve behandeling als het gaat om het uitroeien van schimmels. Dankzij de zure pH-waarde verandert het de omgeving die schimmels nodig hebben om te groeien en vergemakkelijkt het de infectiebestrijding. Het moet echter met voorzichtigheid worden gebruikt bij de behandeling van een vaginale schimmelinfectie.
Hoe gebruik je het?
- Als eerste heb je boorzuur nodig met een concentratie van minder dan 2%. Als je kiest voor een hogere concentratie, kan dit het tegenovergestelde bereiken.
- Doe het product vervolgens in capsules. Bij de meeste drogisterijen kun je lege capsules vinden. Breng dan één capsule in de vagina in.
- Als de symptomen aanhouden, herhaal het dan de volgende dag. Gebruik niet vaker dan één keer per dag.
Let op. Als je een ander soort infectie hebt of zwanger bent, vermijd het gebruik van dit middel. Je moet het nooit oraal innemen. Raadpleeg je huisarts als je vragen heeft.
4. Kaasjeskruid
Deze plant doodt niet echt de schimmels die deze infectie veroorzaakt. Baden in een mengsel van water en kaasjeskruid kan echter wel helpen om de symptomen te kalmeren, zoals:
- irritatie van de vagina
- jeuk
- overmatige afscheiding
De eigenschappen van de plant zijn kalmerend en ontstekingsremmend.
Hoe gebruik je het?
- Om te beginnen kook je meerdere blaadjes kaasjeskruid in een halve liter water.
- Wanneer het kookt haal je de pan van het vuur. Laat trekken, totdat de temperatuur geschikt is om in te baden.
- Zeef het mengsel en gebruik het om de intieme delen in te weken in een sitzbad.
- Herhaal dit de volgende dag als de symptomen aanhouden.
Heb je wel eens één van deze middelen geprobeerd om een vaginale schimmelinfectie te behandelen? Aarzel niet om ze thuis te maken als je last hebt van de symptomen. Houd er natuurlijk rekening mee dat het altijd het beste is om een arts te raadplegen, zodat je een nauwkeurige diagnose krijgt. Je huisarts kan ook andere behandelingen voorstellen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ogbolu, D. O., Oni, A. A., Daini, O. A., & Oloko, A. P. (2009). In Vitro Antimicrobial Properties of Coconut Oil on Candida Species in Ibadan, Nigeria . Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2006.1209
- Fife, B. (2013). Health properties of coconut oil. Agro Food Industry Hi-Tech.
- Manohar, V., Ingram, C., Gray, J., Talpur, N. A., Echard, B. W., Bagchi, D., & Preuss, H. G. (2001). Antifungal activities of origanum oil against Candida albicans. Molecular and Cellular Biochemistry. https://doi.org/10.1023/A:1013311632207
- Bona, E., Cantamessa, S., Pavan, M., Novello, G., Massa, N., Rocchetti, A., … Gamalero, E. (2016). Sensitivity of Candida albicans to essential oils: are they an alternative to antifungal agents? Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/jam.13282
- De Seta, F., Schmidt, M., Vu, B., Essmann, M., & Larsen, B. (2009). Antifungal mechanisms supporting boric acid therapy of Candida vaginitis. Journal of Antimicrobial Chemotherapy. https://doi.org/10.1093/jac/dkn486
- Ray, D., Goswami, R., Dadhwal, V., Goswami, D., Banerjee, U., & Kochupillai, N. (2007). Prolonged (3-month) mycological cure rate after boric acid suppositories in diabetic women with vulvovaginal candidiasis. Journal of Infection. https://doi.org/10.1016/j.jinf.2007.06.008
- Jeannin, J. M. (2017). Malva sylvestris. Schweizerische Zeitschrift Fur GanzheitsMedizin. https://doi.org/10.1159/000478915