Een rustgevende slaap: hoeveel hebben we echt nodig?

Hoeveel rustgevende slaap hebben we echt nodig? Hoeveel uur moeten we per dag rusten? De waarheid is dat het huidige levenstempo die slaapgewoonten heeft weggenomen die een goede gezondheid garanderen. We nodigen je uit om verder te lezen en antwoorden op deze en andere vragen te vinden.
Een rustgevende slaap: hoeveel hebben we echt nodig?

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoeveel rustgevende slaap hebben we echt nodig? Inderdaad, het gezegde “Ik zal slapen als ik dood ben” is populair, omdat veel mensen denken dat het tijdverspilling is. Ze zijn ervan overtuigd dat ze het voor iets ‘productiefs’ moeten gebruiken.

Wat zeggen de experts echter? Hoe lang moeten we volgens de wetenschap slapen? Je zult verrast zijn om het wetenschappelijke oordeel te horen over hoeveel rust mensen nodig hebben om gezond en productief te blijven.

Vaak stellen mensen ten onrechte slaapuren uit om te werken, studeren of sporten. Ze zijn ervan overtuigd dat ze productiever kunnen zijn als ze hun rusttijd op die manier gebruiken. Het tegenovergestelde is echter waar, slapen heeft een enorme impact op je gezondheid.

Waarom is het belangrijk om goed te slapen?

Voldoende slapen heeft veel voordelen voor je gezondheid en je lichaam zal je er dankbaar voor zijn. Lees hieronder meer over de gevolgen als je wel of niet voldoende slaap krijgt.

1. Slapen voorkomt depressie

Depressie wordt met stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol geassocieerd. Als je maar enkele uren slaap krijgt, dan wordt bovendien de productie van deze hormonen verhoogd.

Een ontspannen, goed uitgerust lichaam bevordert de aanwezigheid van melanine en serotonine (Spaanse link). Deze laatste stoffen gaan de negatieve effecten van stress tegen en helpen je om je beter en emotioneel heel te voelen.

2. Het behoudt de cardiovasculaire gezondheid

Hart van plastic

Dit punt houdt verband met het vorige, omdat slapeloosheid de bloedspiegels van stresshormonen verhoogt. Op zijn beurt veroorzaakt het een verhoging van de bloeddruk en de hartslag. In dit opzicht wordt stress als een risicofactor voor hart- en vaatziekten gezien (Spaanse link).

3. Slapen verbetert het geheugen

De hersenen blijven werken als we slapen, omdat de neuronale verbindingen niet ophouden. Slaap bestaat uit verschillende fasen: wakker zijn, niet-REM-slaap en REM-slaap.

De neuronen werken in allemaal, hoewel het in de laatste is dat het kortetermijngeheugen wordt hersteld en gefixeerd om het langetermijngeheugen te worden. Een aantal onderzoeken (Spaanse link) hebben aangetoond dat een dutje direct na het studeren in dit opzicht tot verbeteringen leidt.

4. Helpt bij afvallen

Leptine is het eetlustonderdrukkende hormoon en vetcellen die adipocyten worden genoemd (Spaanse link), geven er niet genoeg van af als je niet genoeg rustgevende slaap krijgt.

Op dezelfde manier zorgt slapeloosheid ervoor dat de maag meer ghreline afgeeft, het eetlusthormoon. Dit is de reden waarom gebrek aan slaap nauw verbonden met obesitas is.

5. Een rustgevende nachtrust helpt het immuunsysteem te versterken

Het immuunsysteem is een ander systeem dat werkt terwijl we slapen, omdat het zichzelf regenereert en versterkt om eventuele ziektekiemen en gifstoffen die op de loer liggen te bestrijden (Spaanse link). Dat wil zeggen dat je infecties beter kunt voorkomen als je slaapt zoals het hoort.

Hoeveel rustgevende slaap moeten mensen volgens de wetenschap krijgen?

Zoals je kunt zien, heeft rust invloed op bijna alle systemen die het lichaam laten functioneren. Dit is de reden waarom je mentale, fysieke en emotionele gezondheid zowel afhankelijk van de kwaliteit van je slaap als van je productiviteitsniveau zijn.

Je hebt vast wel de theorie gehoord die stelt dat je acht uur per dag moet slapen. Dit komt uit 1938, toen Nathaniel Kleitman, een onderzoeker, iets meer dan een maand met een van zijn studenten in een donkere grot doorbracht. Ze realiseerden zich dat ze bij het analyseren van hun slaapgewoonten tussen de acht en acht en een half uur per nacht sliepen.

Verschillende onderzoeken ondersteunen het feit dat een bepaald aantal uren slapen gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Het is bijvoorbeeld bewezen (Spaanse link) dat slechte slaappatronen de academische prestaties van studenten negatief beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor de werkvloer.

Een aantal onderzoeken bevestigen (Spaanse link) bovendien dat de mortaliteit lager is bij degenen die zeven tot acht uur per dag slapen en hoger bij mensen die minder dan vier uur slapen.

Een extra uur slaap kan voor de kwaliteit van leven een bepalende factor zijn. Het feit dat je overdag presteert zoals verwacht en minder dan acht uur hebt geslapen, betekent niet dat het goed is voor je gezondheid.

Wat gebeurt er als je niet genoeg rustgevende slaap krijgt?

Wekker staat op 8:00

Negatieve gebeurtenissen komen voor wanneer je niet genoeg slaapt, van gezondheidsstoornissen tot mentale en emotionele complicaties. De gevolgen zijn ernstiger dan je zou denken. Hier zijn enkele van de dingen die gebeuren als je niet de aanbevolen hoeveelheid slaap per dag krijgt:

  • Er is een verhoogd risico op diabetes type 2, omdat slaapgebrek de afgifte van insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt, belemmert.
  • Angststoornissen treden op, omdat slapeloosheid stress veroorzaakt en als gevolg daarvan gevoelens van angst en depressie.
  • Er is ook een verlies van seksueel verlangen, omdat slaapstoornissen tot een vermindering van testosteron bij mannen kunnen leiden (weinig en slechte rust draagt bij tot een verminderd libido en lage spermaproductie).
  • Cognitieve stoornissen door gebrek aan concentratie en geheugenproblemen kunnen tot allerlei ongelukken leiden.

Hoeveel rustgevende slaap moet je volgens de wetenschap slapen?

Nu je de informatie over slaap hebt, weet je dat een extra uur slaap heel goed kan zijn voor je gezondheid, werk en vrijwel elke activiteit die je in je dagelijkse leven onderneemt.

Volwassenen hebben acht uur slaap nodig en baby’s hebben 13 uur nodig, terwijl adolescenten negen uur nodig hebben. Vermenigvuldig deze uren over een leven en je zult snel ontdekken dat we een groot deel van ons bestaan slapend moeten doorbrengen.

De vraag is of het de moeite waard is om al die tijd in ruil voor een gezonder leven in rust te investeren. Slecht slapen eist zijn tol van het lichaam (Engelse link) en al snel zal het te laat zijn om de schade ongedaan te maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • San Molina, L. (2010). Comprender la depresión. Editorial AMAT.
  • Alonso, C. F. (2009). El estrés en las enfermedades cardiovasculares. Libro de La Salud Cardiovascular Del Hospital Clínico San Carlos, 583-590.
  • Rico-Rosillo, María Guadalupe, and Gloria Bertha Vega-Robledo. “Sueño y sistema inmune.” Revista Alergia México 65.2 (2018): 160-170.
  • Escobar, Carolina, et al. “La mala calidad de sueño es factor promotor de obesidad.” Revista mexicana de trastornos alimentarios 4.2 (2013): 133-142.
  • Reinoso-Suárez, F. (2005). Neurobiología del sueño. Revista de Medicina de la Universidad de Navarra, 10-17.
  • Strada Herrera, G. La función de memoria del sueño. Cómo el cerebro promueve el aprendizaje mientas duerme.
  • Zapata Giraldo, A. F. (2013). La temporalidad en el insomnio(Bachelor’s thesis, Uniandes).
  • Castro, A. M., Caamaño, L. U., & Julio, S. C. (2014). Calidad del dormir, insomnio y rendimiento académico en Estudiantes de Medicina. Duazary: Revista internacional de Ciencias de la Salud11(2), 2.
  • Rodríguez-Morilla, B., & Madrid-Navarro, C. J. (2015). ¿ Cuándo, cuánto y cómo dormir?. Eubacteria, nº 33 (2015).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.