5 geweldige ideeën om een minituin te creëren in huis

Het hebben van een tuin helpt je om je stress te vergeten en te genieten van rust en stilte. Ook is het een goede manier om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren.
5 geweldige ideeën om een minituin te creëren in huis

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Planten zijn erg nuttig op aarde. Zonder planten is er geen leven mogelijk. Sommige mensen hebben een woning met een minituin of een terras en een grote patio. Anderen hebben een woning zonder tuin of een klein appartement met een klein beetje ruimte bij het raam.

Het komt vaak voor dat je niet de ruimte hebt om een tuin te creëren. Dat is echter geen excuus. Dankzij minituintjes kan jij nu ook een eigen tuin hebben.

Tuinieren draagt bij aan onze algemene staat van geluk.
Door deze activiteit uit te voeren leren we planten te verzorgen en zien we bovendien hoe belangrijk ze zijn.
Miniatuur tuinieren is een geweldige hobby die steeds populairder wordt onder de liefhebbers van planten.
Deze activiteit is erg stimulerend omdat je je fantasie en creativiteit de vrije loop kunt laten. Een bijkomend, heel belangrijk voordeel, is dat het ook helpt om de lucht in je huis te zuiveren. 
Je kunt veel verschillende ideeën uitvoeren en hieraan je eigen draai geven. Dat is exact waar tuinieren om gaat: planten uitkiezen die passen bij de ruimte die je hebt en die jij het leukste vindt.
Daarnaast zullen we je advies geven en een aantal stappen aandragen die je kan gebruiken om een succesvolle minituin in huis te kunnen creëren.

Een geweldige minituin

Het eerste waar je aan moet denken is een bakje: een transparant glazen bakje zal veel licht door laten.

Ook moet je erop letten dat het bakje diep genoeg is zodat de wortels kunnen groeien en het vocht binnen kan houden.

Planten die geen overdaad aan vocht nodig hebben zijn de beste optie een open bakje. Een vissenkom of een vaas die rond is zal hiervoor zeer geschikt zijn.

Met elkaar een minituin aanleggen

Om de minituin te maken heb je de volgende materialen nodig:

  • Grint of kleine steentjes
  • Houtskool of geactiveerde houtskool
  • Aarde of potgrond
  • Mos of decoratieve steentjes (optioneel)

Planten die je kan overwegen

Planten die het beste passen in een minituin zijn kleine planten, die de voorkeur hebben voor schaduw, hoge temperaturen aan kunnen en veel vocht kunnen verduren. 

  • Voor een gesloten minituin kan je orchideeën, varens, bromelia’s of begonia’s kiezen. 
  • In een open minituin kan je vetplanten, cactussen, of kleine fruitbomen planten.

De stappen om een minituin in je woning te maken

  • Vul de pot met 2-3 centimeter grind. Dit voorkomt dat het water in contact komt met de wortels. Je kan daarop een laag mos leggen. Dit werkt als een soort spons en zal er voor zorgen dat de aarde niet tussen het grind zakt omdat het het water absorbeert.
  • Mix de aarde met houtskool. Dit biologische materiaal zal de drainage vergemakkelijken en helpt de wortels groeien. Maak een laag van deze mix zodat het een vierde of een derde deel van de pot vult.
  • Neem de planten die je hebt gekozen uit de bakjes en plaats ze in de aarde. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor de wortels om te groeien. Laat ongeveer 10 cm ruimte tussen de planten vrij.  
  • Wanneer je de planten hebt geplaatst bedek je het oppervlak met mos of, als je dit liever hebt, met decoratieve steentjes. Deze voorkomen de groei van onkruid.
  • En als laatste geef je de planten water totdat je ziet dat het grind op de bodem vochtig is. Hoe vaak je de planten water moet geven is afhankelijk van de soort planten die je hebt gekozen. Zorg er wel altijd voor dat de aarde steeds vochtig is. Probeer de planten alleen water te geven wanneer de zon er niet op schijnt. (vroeg in de ochtend, of later op de avond).
  • Wanneer de planten beginnen te groeien moet je de uitlopers snoeien zodat de planten hun vorm behouden. Verwijder altijd dode of gele bladeren. 

Een minituin in je woning

Om een mooie minituin binnenshuis te maken kan je gebruik maken van potten of glazen vazen. Ook kan je hier kleine steentjes en aarde in doen.

  • Onthoud dat je altijd moet kiezen voor kleine planten die kunnen groeien in de schaduw. 
  • Je kan de plant in een plantenbak op tafel plaatsen of achter een raam.

Een minituin op het balkon

Een minituin op het balkon

Als je een huis hebt met een balkon, kan je deze ruimte ook gebruiken om een minituin te maken. Je kunt bijvoorbeeld voor klimplanten kiezen, zodat het het balkon er zowel van binnen als van buiten mooi uitziet.

In de zomer kunnen deze planten een ongelofelijke sensatie van een tropisch oerwoud geven. Niet alleen voor jou, maar ook voor de mensen die jouw balkon vanaf de buitenkant zien.

Een binnentuin

Als je een woning hebt met een binnentuin, dan heb je de mogelijkheid om binnenshuis een geweldige atmosfeer te creëren.

Maak een minituin in deze ruimte. Vul het niet met grote planten die niet goed in de ruimte passen. Je kan het beste kiezen voor kleine planten zodat het licht nog steeds goed naar binnen kan komen.

Een minituin met kruiden

Een minituin met kruiden

Je kan de ruimte optimaal gebruiken door gebruik te maken van kleine kruidenplanten.

  • We raden je aan dat je aromatische kruiden kweekt die je kan gebruiken in de thee en andere planten die je kan gebruiken in de keuken.
  • Je kan ze in maaltijden verwerken.
  • Je kunt deze kruidentuintjes in de keuken neerzetten, ze ophangen of aan de muren bevestigen.

Het mooie hieraan is dat je verse ingrediënten kunt gebruiken in de keuken en tegelijkertijd een mooie en nuttige decoratie hebt in je woning. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.