Een lage dosis aspirine: algemene informatie en gebruik
Aspirine is de bekende naam van de werkzame stof acetylsalicylzuur. Daarom is een lage dosis aspirine in wezen hetzelfde als een gewone aspirine, maar dan met een lagere dosis (100 mg of 300 mg). Een normale dosis van dit ontstekingsremmende en pijnstillende middel bevat 500 mg acetylsalicylzuur.
Wat meer over aspirine
Gedurende het grootste deel van de twintigste eeuw werd acetylsalicylzuur gebruikt als pijnstiller en ontstekingsremmer. Sinds 1980 kunnen patiënten met hartproblemen echter profiteren van de plaatjesremmende werking van aspirine. Medische professionals gebruiken dit medicijn steeds vaker voor dit doel.
Al vele jaren is lage dosis aspirine een van de best verkochte medicijnen in veel landen, vanwege de vele medische toepassingen. Dit heeft in sommige landen zelfs tot een gebrek aan aanbod geleid.
Aspirine is erg nuttig voor patiënten die hun eerste coronaire of cerebrovasculaire ischemische geval van een hartaanval hebben ervaren. Dit komt omdat lage dosis aspirine de bloedplaatjesfunctie kan remmen.
Bloedplaatjes zijn moleculen die samen met andere componenten bijdragen aan de vorming van bloedstolsels. Daarom zijn bloedplaatjes gedeeltelijk verantwoordelijk voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten.
Recentelijk hebben studies aangetoond dat langdurige behandeling (meer dan 10 jaar) met acetylsalicylzuur ook het risico op darmkanker aanzienlijk kan verminderen. De groeiremmende eigenschappen van deze werkzame stof in kankercellen zijn al bekend.
Lees ook eens:
Enkele verrassende manieren om aspirine te gebruiken
Waarom gebeuren hartaanvallen?
Acuut myocardinfarct, of hartaanval, is een ernstige aandoening die optreedt als gevolg van de obstructie van een kransslagader, meestal door door een bloedstolsel. Met andere woorden, de bloedcirculatie die het hart zou moeten bereiken, wordt geblokkeerd door een prop, gevormd door verschillende stoffen.
Als gevolg hiervan onderbreekt de prop de normale doorgang van het bloed en zo bereikt het bloed het hart niet in de hoeveelheden die nodig zijn voor een goede werking. Helaas kan dit tot de dood leiden.
Dezelfde situatie kan zich voordoen in de slagaders en aderen die de hersenen voeden, wat een cerebrovasculair infarct of beroerte wordt genoemd.
Hartaanvallen zijn onverwacht en kunnen iedereen en op elk moment overkomen. Ze komen echter merkbaar vaker voor bij mensen met risicofactoren en bij patiënten die al een ander soortgelijk probleem hebben gehad.
De meest kenmerkende symptomen van een hartaanval zijn:
- Pijn op de borst gedurende meer dan 20 minuten.
- Vermoeidheid.
- Koud zweet.
- Duizeligheid.
- Angstgevoel.
Het is essentieel dat iemand met een hartaanval zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaat en binnen een uur na het begin van de symptomen medische hulp krijgt.
Wanneer iemand door een dergelijke situatie gaat, schrijft zijn of haar arts gewoonlijk een behandeling met lage dosis aspirine voor om te voorkomen dat er opnieuw een hartaanval komt.
In wezen helpt dit medicijn om het bloed vloeibaarder te maken, waardoor kan worden voorkomen dat stolsels zich vormen en vervolgens hartaanvallen veroorzaken.
Hoe beïnvloedt een lage dosis aspirine het lichaam?
Acetylsalicylzuur verstoort de synthese van prostaglandinen. Met andere woorden, het remt onomkeerbaar de cyclo-oxygenase. Dit enzym bestaat in twee verschillende vormen:
- Cyclo-oxygenase 1 (COX-1) – komt in bijna alle lichaamsweefsels voor.
- Cyclo-oxygenase 2 (COX-2) – komt alleen in de hersenen voor.
Lage dosis aspirine werkt op de COX-1 van bloedplaatjes, die tromboxaan A2 genereren, een stof die sterke vaatvernauwing veroorzaakt. Deze effecten treden al op bij veel lagere doses dan die nodig zijn voor een ontstekingsremmende en pijnstillende werking.
Daarom zijn de doses acetylsalicylzuur in lage dosis aspirine 100 of 300 mg, in plaats van 500 mg zoals bij een gewone dosis aspirine die je slikt bij pijn of koorts.
De COX-1 van bloedplaatjes is gevoeliger dan de COX-1 van het endotheel. Daarom verklaart dit de noodzaak van zeer lage doses acetylsalicylzuur om een antitrombotisch effect te bereiken. Door dit enzym te remmen, vermindert het medicijn de activering van bloedplaatjes en verlengt het tegelijkertijd de bloedingstijd.
Dit medicijn heeft geen invloed op door trombine geïnduceerde activering van bloedplaatjes (link in het Engels). Artsen bevelen echter nog steeds aan dat patiënten die lijden aan coronaire hartziekten en angina pectoris (stabiele angina pectoris) het gebruiken.
Lees ook eens:
De ongelooflijke kracht van aspirine
Een lage dosis aspirine samengevat
Een lage dosis aspirine is een veel gebruikt medicijn voor de preventie van een myocard- en cerebrovasculair infarct (hartaanval en beroerte). Het bevat acetylsalicylzuur in verschillende doses, van 100 mg tot 300 mg.
Je moet altijd de instructies van de arts volgen en de dosis niet zelf wijzigen. Dit medicijn kan, net als alle andere medicijnen, ongewenste bijwerkingen hebben.
Als je de therapeutische richtlijnen niet goed volgt, werkt het medicijn mogelijk ook niet zo goed. Als gevolg hiervan kun je het risico op een nieuwe hartaanval vergroten. Raadpleeg altijd een specialist als je vragen hebt over dit medicijn en het gebruik ervan.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Rohlfs, I., García, M. del M., Gavaldà, L., Medrano, M. J., Juvinyà, D., Baltasar, A., … Muñoz, D. (2004). Género y cardiopatía isquémica. Gaceta Sanitaria. https://doi.org/10.1157/13061995
- Agustí, A., & Diogène, E. (2004). Prevención primaria del infarto de miocardio con ácido, acetilsalicílico. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13060895
- Vianna, C. A., González, D. A., & Matijasevich, A. (2012). utilização de ácido acetilsalicílico (AAS) na prevenção de doenças cardiovasculares: Um estudo de base populacional. Cadernos de Saude Publica. https://doi.org/10.1590/S0102-311X2012000600011