Een hersenschudding: symptomen en behandeling
Ongevallen komen vaak voor bij kinderen, omdat ze de neiging hebben om constant te rennen, springen, spelen en klimmen. Een van die ongevallen is een hersenschudding.
Een hersenschudding wordt veroorzaakt door een klap op het hoofd waardoor de hersenen de schedel raken. In dit artikel gaan we eens dieper in op een hersenschudding, de symptomen ervan en hoe het kan worden behandeld.
De symptomen van een hersenschudding
De symptomen van een hersenschudding kunnen subtiel zijn en manifesteren zich mogelijk pas 24 tot 48 uur na het letsel. Bij jonge kinderen en zuigelingen zijn ze helaas vaak moeilijk te herkennen omdat ze niet precies beschrijven hoe ze zich voelen. Enkele tekenen die erop kunnen duiden zijn:
- Evenwichts- en coördinatieproblemen.
- Instabiel lopen of moeilijkheden bij het uitvoeren van eenvoudige taken zoals spelen met een bal.
- Verwarring.
- Problemen met het kortetermijngeheugen.
- Gebrek aan energie.
- Zich droevig of gevoelig voelen.
- Angst en irritatie zonder duidelijke oorzaak.
- Moeilijk in slaap kunnen vallen.
- Te lang of te weinig slapen.
- Verlies van eetlust.
- Overmatig huilen.
- Verlies van interesse in de favoriete activiteiten.
Als je kind is gevallen en je vermoedt dat het een hersenschudding heeft, maar er zijn geen symptomen, dan kan het om een lichte verwonding gaan waarvoor geen behandeling of medische evaluatie nodig is.
Als je echter een paar uur later een of meer van bovengenoemde symptomen waarneemt, ga dan met je kind naar je arts of naar de eerste hulp. Met een paar eenvoudige tests kunnen ze bepalen of behandeling nodig is om de oorzaak van het ongemak te achterhalen.
Breng je kind onmiddellijk naar de eerste hulp in de volgende gevallen:
- Herhaald braken.
- Epileptische aanvallen.
- Duidelijke duizeligheid of verlies van evenwicht.
- Ernstige hoofdpijn.
- Het bewustzijn verloren en je kind komt niet meer bij.
- Het kind is in de war en herkent je niet.
- Ze brabbelen en hebben moeite met spreken (in het geval van kinderen die al goed kunnen praten).
- Het kind heeft visuele problemen: verwijde pupillen, wazig zicht en herkent geen objecten.
- Er is een hematoom of een grote bult op hun hoofd, of zwelling en het voelt heet aan (vooral bij baby’s).
Diagnose
Het is erg belangrijk om je arts te raadplegen als je vragen hebt. Het tijdig diagnosticeren van een hersenschudding en het op tijd behandelen ervan zal verder niet leiden tot toekomstige schade.
Als je echter niet op de symptomen van je kind let en niet onmiddellijk actie onderneemt, dan kan de klap tot hersenbeschadiging leiden. Het kan slechte gevolgen hebben voor hun motorische functie en cognitieve en sensorische ontwikkeling.
Ook handig om te lezen:
Hand- en vingerletsel bij kinderen
Een arts zal een grondige evaluatie uitvoeren van de werking van het zenuwstelsel van het kind om dit soort letsel te diagnosticeren. Ze kunnen de balans, coördinatie en reflexen van het kind testen.
Daarnaast kan een juiste diagnose beeldtechnologie vereisen, zoals CT- of MRI-scans, om de mate van betrokkenheid van de hersenen en aangrenzende structuren te kunnen bepalen.
Behandeling van een hersenschudding
De behandeling hangt af van de ernst van het letsel en de specifieke kenmerken van een kind. Als de arts geen ziekenhuisopname plant, zal hij waarschijnlijk thuiszorg aanbevelen. Denk dan bijvoorbeeld aan:
- Rust en zware lichamelijke activiteiten gedurende een bepaalde periode verminderen om verder trauma te voorkomen en de herstelperiode niet te verlengen.
- Elke vorm van cognitieve activiteit vermijden. Zo zal het kind bijvoorbeeld school of dagopvang moeten missen zolang het symptomen vertoont, zodat deze niet verergeren.
- Vervolgens geleidelijke integratie in alledaagse activiteiten.
- Het kind zal bepaalde hoeveelheden vloeistoffen moeten drinken en junkfood vermijden.
Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van eventuele veranderingen die je kind binnen 48 uur na het letsel laat zien. Raadpleeg je arts opnieuw als de symptomen verergeren.
Post-commotioneel syndroom
De meeste kinderen herstellen met een juiste behandeling volledig van een hersenschudding. Ze kunnen echter in sommige gevallen getroffen worden door een post-commotioneel syndroom.
Het belangrijkste kenmerk van dit syndroom is de manifestatie van de symptomen van de verwonding zodra de verwachte hersteltijd is verstreken. Niemand weet waarom de symptomen bij sommige mensen na verloop van tijd nog langer duren.
Over het algemeen houden ze echter niet direct verband met de ernst van het trauma. Dat het gebeurt zou bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met meerdere recente hersenschuddingen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- KidsHealth staff. (n.d.). Conmociones cerebrales. Kids Health. https://kidshealth.org/es/parents/concussions-esp.html
- HealthuChildren staff. (n.d.). Conmociones cerebrales: lo que los padres deben saber. HealthuChildren AAP. https://www.healthychildren.org/Spanish/health-issues/injuries-emergencies/sports-injuries/Paginas/Concussions.aspx
- Bill, P. Y. Conmoción cerebral. http://loyolamedicine.adam.com/content.aspx?productid=118&isarticlelink=false&pid=5&gid=000799
- Li Canessa, A. (2014). Síndrome Postconmocional y su valoración Médico legal. Medicina Legal de Costa Rica, 31(2), 55-64. https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?pid=S1409-00152014000200006&script=sci_arttext