Een gat in je hart: ik mis iets wat ik niet kan uitleggen

Je hebt geen materiële dingen of andere mensen nodig om het gat in je hart mee op te vullen. Er is een ding dat het kan opvullen: van jezelf houden.
Een gat in je hart: ik mis iets wat ik niet kan uitleggen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ik heb een gat in mijn hart en ik heb geen idee hoe dit is ontstaan. Het is een emotioneel gat dat mij ontoereikend en incompleet doet voelen. Ik moet dit vullen met iets, wat dan ook. Ik voel mij leeg en verdrietig.

Het hebben van een gat in je hart is iets dat kan ontstaan wanneer een geliefde komt te overlijden, na een breuk of misschien na een teleurstelling. Let op. Als dit aanhoudt en je probeert dit op te vullen met mensen en spullen, ontwijk je de echte reden waarom je deze emotionele leegheid voelt. 

Een eindeloos leeg gevoel

Leeg gevoel door een gat in je hart

Veel mensen proberen een emotioneel gat op te vullen met materiële dingen. Dit is wanneer je ondoordachte aankopen doet die later op je geweten drukken.

Je geeft geld uit om jezelf mee af te leiden van hetgeen dat je pijn doet. Dat is echter alleen maar een pleister. Het zal je ware probleem niet oplossen. 

Aan de andere kant zal het je ook niet helpen om het gat in je hart te vullen met andere mensen. Zij proberen je zelfs te manipuleren en te gebruiken zodat zij zich niet alleen voelen.

Dit is een grote fout, want hiermee kwets je niet alleen anderen, maar uiteindelijk ook jezelf. Helaas leid dit tot een destructieve en ongelukkige situatie.

Het gat in je hart maakt je wanhopig en maakt dat jij je hecht aan iets of iemand die je een vorm van verlichting kan bieden, op dit moment. Vaak pijn ervaren kan leiden tot overmatig eten of zelfbeschadiging, omdat het gevoel zo ondraaglijk is dat mensen die ermee kampen een manier zoeken om het probleem te vermijden.

Kindertijd

Kind in een kooi

Je jeugd is, zoals je wellicht al weet, een belangrijke periode in je leven. Dit is wanneer emotionele problemen worden gecreëerd die problemen kunnen veroorzaken in je gehele volwassen leven. 

Als je bent opgegroeid in een ongestructureerde familie of als je ouders een problematische relatie hebben, heb je wellicht niet de aandacht gekregen die je nodig had. Als kind zijnde heb je je aangepast aan wat je had.

Er is daarom misschien geen zichtbare impact te zien wanneer je nog jong bent, maar wanneer je opgroeit, komt het probleem naar boven.

De dingen die je meemaakt, exploderen in je leven met meer kracht dan ooit. Ze laten zien hoeveel effect dit eigenlijk op je heeft gehad en hoeveel problemen dit nu veroorzaakt.

Soms herinner je je jeugd niet eens door deze dingen. Daarom is het bezoeken van een therapeut erg nuttig. Therapie kan je helpen de oorzaak en wortels van het probleem te vinden. Je therapeut zal je de juiste hulpmiddelen geven, zodat je het juiste pad weer kan bewandelen.

Misschien ook interessant om te lezen:
6 emotionele wonden uit je kindertijd

Het gat in je hart zal meer gaten creëren

Verdriet door een gat in je hart

Het maakt niet uit hoe hard je werkt om de gaten te vullen, als je probeert het gat in je hart te vullen met mensen, nieuwe kleding of eten, zal het niet weggaan. 

Je kan in de relatie blijven hangen waarin jij de verantwoordelijkheid hebt om gelukkig te zijn en je nog steeds leeg voelen. Of je kan allerlei verschillende dingen kopen en hiernaar kijken en realiseren dat je je nog steeds leeg voelt.

Deze pleisters werken niet. Dit lijdt tot een vicieuze cirkel en veroorzaakt angsten. Soms, als je twijfelt, ben je bang om om hulp te vragen, terwijl dit eigenlijk een van de beste beslissingen is die je kan maken.

Je kan niet alles alleen aan. Ook al weet je wat er aan de hand is met jezelf, heb je misschien niet de juiste hulpmiddelen voorhanden om een ander pad te kiezen.

Het is tijd om te stoppen met het vullen van dit gat in je hart met onnodige dingen en je ouders de schuld te geven. Zij hebben hun best gedaan. Jij bent nu zelf verantwoordelijk voor je gemoedstoestand. Accepteer dit en vraag om hulp als je dit nodig hebt.

Je hebt een zetje nodig, een ‘je hoeft dit niet alleen te doen’, om weer verder te kunnen. Uiteindelijk hebben we allemaal dingen verloren op een bepaald moment, maar dit betekent niet dat we onszelf mogen verliezen. 

Het gat in je hart laat je leeg voelen, als je niet begint dit te vullen met liefde voor jezelf


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.