Dubbele diagnose: waar bestaat het uit?
De term dubbele diagnose kan worden gebruikt voor een persoon die tegelijkertijd aan twee aandoeningen lijdt. Het wordt echter meer specifiek gebruikt om gevallen te beschrijven waarin een persoon lijdt aan symptomen van een psychische stoornis in combinatie met verslaving.
Dat wil zeggen, een persoon die een dubbele diagnose heeft, heeft een soort psychische stoornis en is ook verslaafd aan een substantie. Dit impliceert een grote verscheidenheid aan mogelijkheden binnen de term dubbele diagnose.
Deze aandoening komt veel vaker voor dan we denken. Deskundigen schatten dat ongeveer 40% van de mensen die aan alcohol verslaafd zijn een of andere psychische aandoening heeft. Experts schatten dat dit zelfs het geval is bij 53% van de drugsgebruikers.
Aangezien dit een aandoening is die momenteel veel mensen treft, leggen we in dit artikel alles uit wat je moet weten over dubbele diagnose.
Waaruit bestaat dubbele diagnose?
Zoals we eerder hebben uiteengezet, verwijst deze term naar een persoon die zowel aan een verslaving als aan een psychische stoornis lijdt. Het is belangrijk om te weten dat de verslaving aan legale of illegale substanties kan zijn.
Een persoon met een dubbele diagnose kan bijvoorbeeld verslaafd zijn aan alcohol of tabak. Het zijn legale en sociaal aanvaardbare middelen, maar ze hebben veel schadelijke effecten voor degenen die ze consumeren.
Het kan ook gaan om drugs, zoals amfetaminen, cocaïne, barbituraten, enzovoort. De verslaving kan zelfs betrekking hebben op bepaald gedrag, zoals seks.
Bovendien kan dubbele diagnose ook voortkomen aan een breed scala aan psychische stoornissen. Een persoon met deze ziekte kan onder andere lijden aan schizofrenie, depressie of hyperactiviteitsstoornissen.
Een dubbele diagnose omvat een grote combinatie van omstandigheden. Het kan bijvoorbeeld gaan om iemand die aan een depressie lijdt (Engelse link) en verslaafd is aan alcohol, of een persoon met ADHD die verslaafd is aan marihuana.
Deze personen hebben zeer waarschijnlijk te maken met sociale uitsluitingen en economische problemen. Daarnaast maakt de consumptie van deze stoffen de diagnose en behandeling van de psychische stoornis moeilijker.
Het is belangrijk om te onthouden dat de twee stoornissen hand in hand gaan. De psychische stoornis kan namelijk de verslaving veroorzaken of het kan andersom zijn. Een aantal onderzoeken bevestigt zelfs dat het gebruik van marihuana in sommige gevallen een psychotische verstoring kan veroorzaken.
Lees ook:
Huismiddeltjes tegen cafeïne-ontwenning
Wat zijn de symptomen van een dubbele diagnose?
Rekening houdend met het feit dat elke mentale verandering in verband wordt gebracht met verslaving aan een substantie of gedrag, zijn de symptomen zeer variabel. De tekenen en symptomen van een dubbele diagnose zullen afhangen van het type psychische stoornis en het soort verslaving waaraan het individu lijdt.
Het is echter zo dat de meerderheid lijdt aan een verslechtering van de symptomen van de psychische stoornis, veroorzaakt door het middelengebruik. De voorwaarden die we het meest kunnen associëren met dit verslavende gedrag zijn:
- Psychose. Dit is een toestand waarin de perceptie van de werkelijkheid verandert. Deze individuen lijden vaak aan waanvoorstellingen, wat valse overtuigingen zijn die geen basis hebben in de werkelijkheid. Ze hebben ook last van hallucinaties. Dat wil zeggen, ze zien of horen dingen die niet bestaan.
- Persoonlijkheidsstoornissen. Deze personen hebben moeite met perceptie. Het is moeilijk voor hen om met mensen en situaties om te gaan. Iemand kan bijvoorbeeld paranoïde zijn en de wereld om hem heen niet vertrouwen.
- Stemmingsstoornissen. We hebben het hier over emotionele variaties. We kunnen het bijvoorbeeld zien bij personen die periodes van overmatig verdriet of euforie doormaken. De belangrijkste soorten zijn depressie en manie.
- Angst. Het veroorzaakt symptomen zoals constante nervositeit en paniekgevoelens. Dit gaat vaak gepaard met zweten, tremoren en tachycardie.
- Aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis (ADHD – Engelse link)
Over het algemeen gaan de symptomen die door deze psychische stoornissen worden veroorzaakt gepaard met symptomen die worden veroorzaakt door de substantie die verantwoordelijk is voor de verslaving. Twee belangrijke invloedfactoren zijn het constante verlangen naar de drugs en mogelijke ontwenningsverschijnselen.
Ook interessant om te lezen:
Antidepressiva en alcohol: welke effecten heeft de combinatie ervan?
Conclusie
Dubbele diagnose is een aandoening die veel mensen over de hele wereld treft. Om het nog erger te maken, kan het erg ingewikkeld zijn om een diagnose te stellen en een adequate behandeling te krijgen.
Om de personen die eraan lijden te helpen, moeten ze in de eerste plaats tot volledige onthouding van de drug of het verslavend gedrag komen. Het is belangrijk dat ze een sterke ondersteuning van hun familie hebben.
Daarnaast moet de psychische stoornis worden gestabiliseerd. Om deze reden, als je denkt dat jij of iemand die je lief is aan deze aandoening lijdt, moet je niet aarzelen om de hulp in te roepen van een arts of psycholoog.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- ¿Qué se entiende por patología dual? (n.d.). Retrieved August 26, 2019, from https://www.isesinstituto.com/noticia/que-se-entiende-por-patologia-dual
- Artículo sobre patología dual en el Día Mundial de la Salud Mental. (n.d.). Retrieved August 26, 2019, from https://www.efesalud.com/patologia-dual-salud-mental-trastorno-actual-habitual/
- torrens Mèlich, M., & Torrens Mèlich, M. (n.d.). Patología dual: situación actual y retos de futuro. Retrieved from https://www.redalyc.org/pdf/2891/289122048001.pdf
- Fundación Patología Dual – Qué es. (n.d.). Retrieved August 26, 2019, from https://www.fundacionpatologiadual.org/patologiadual.php
- Cannabis y esquizofrenia. (n.d.). Retrieved from http://spu.org.uy/sitio/wp-content/uploads/2016/09/04_REV.pdf