De verschillende soorten vaginale afscheiding
Hoewel de meeste mensen zich er niet van bewust zijn, of zich schamen om erover te praten, is het een feit dat er verschillende soorten vaginale afscheiding zijn. Dit komt omdat het kan veranderen wat betreft geur, kleur en hoeveelheid.
Vaginale afscheiding is, zoals de naam al doet vermoeden, een reeks afscheidingen door bepaalde klieren in de vagina. Deze vloeistof is absoluut normaal en zelfs noodzakelijk, omdat het vele functies vervult die nodig zijn om de vaginale gezondheid te behouden.
Een daarvan is dat de vagina zichzelf zo kan ‘reinigen’. Met andere woorden, het helpt om dode cellen en bacteriën te elimineren, wat infecties helpt voorkomen. Bovendien is het een goede indicator voor de gezondheidstoestand van het vrouwelijke voortplantingssysteem.
Veranderingen in de afscheiding kunnen je helpen om bepaalde ziekten op te sporen. Daarom zal dit artikel ingaan op de verschillende soorten vaginale afscheiding die er zijn. Ook zullen we uitleggen wat elk van hen betekent.
Waarom verschijnen er verschillende soorten vaginale afscheiding?
Allereerst, voordat we beginnen met het noemen van de verschillende soorten vaginale afscheiding, moet je weten dat, fysiologisch gezien, de afscheiding tijdens de menstruatiecyclus verandert. Met andere woorden, er zijn verschillende soorten afscheiding voor elk moment van de cyclus. Dit is volkomen normaal.
In dit opzicht veranderen de secreties afhankelijk van de vrouwelijke hormonen van diverse factoren:
- Wanneer de ovulatie bijvoorbeeld aanstaande is, heeft de afscheiding de neiging om dikker en overvloediger te worden. Dit komt omdat voortplanting een rol speelt en de vrouw voorbereidt op bevruchting.
- Op dezelfde manier neemt de afscheiding toe wanneer een vrouw seksueel opgewonden is. Meestal is het helder of melkachtig wit. Het kan echter ook waterig, transparant en min of meer overvloedig zijn.
- Vaginale afscheiding kan veranderen door de aanwezigheid van infecties of seksueel overdraagbare aandoeningen.
Daarnaast moet je weten dat alle soorten vaginale afscheiding een karakteristieke geur hebben en dit mag vrouwen niet in verlegenheid brengen. In feite zou elke vrouw moeten weten welke geur normaal is, omdat een infectie of ziekte deze kan veranderen.
Misschien vind je dit artikel leuk:
Vaginale afscheiding en je gezondheid
Soorten vaginale afscheiding
Het belangrijkste bij het onderscheiden van de soorten vaginale afscheiding is de kleur. Het is echter ook belangrijk om de geur, consistentie en hoeveelheid te analyseren. Een infectie of ziekte kan al deze kenmerken veranderen.
- Ten eerste kan, zoals we al zeiden, de afscheiding wit zijn, wat normaal is.
- Wanneer het echter grijs-achtig en overvloediger wordt, kan het een slecht teken zijn.
- Als de afscheiding wit is maar je ook last hebt van jeuk of branderig gevoel, kun je candidiasis hebben.
Candidiasis is een veel voorkomende infectie bij vrouwen veroorzaakt door de gist Candida Albicans. Veel studies stellen dat het een van de meestvoorkomende vaginale aandoeningen is. Het heeft onder andere te maken met veranderingen in de pH van de vagina.
Ook kan de afscheiding gelig zijn. In deze gevallen gaat het meestal gepaard met een sterke geur en andere ongemakken zoals jeuk of branderig gevoel. Dit is een teken dat je lijdt aan een infectie. Mogelijk gaat het om een seksueel overdraagbare aandoening maar dat hoeft niet het geval te zijn. De meestvoorkomende soa’s zijn:
- trichomoniasis
- chlamydia
- gonorroe
Afscheiding kan zelfs bruin zijn als het sporen van bloed bevat. Dit type afscheiding verschijnt vaak vlak voor of na de menstruatie. Het kan ook te wijten zijn aan een kleine wond veroorzaakt door geslachtsgemeenschap.
Als de afscheiding echter niet van kleur verandert, kan dit wijzen op ernstiger ziekten, zoals kanker. Het kan echter ook voorkomen als er een vreemd voorwerp in de vagina aanwezig is dat irritatie veroorzaakt.
Dit artikel kan je ook interesseren:
6 thuisbehandelingen tegen overmatige vaginale afscheiding
Conclusie
Er zijn talloze soorten vaginale afscheiding omdat het een secretie is die uit zichzelf fysiologisch verandert. Zo is het belangrijk om aandacht te besteden aan al haar aspecten, aangezien een verandering in kleur of de hoeveelheid op een ziekte kan duiden.
Het is ook essentieel om op de geur te letten. Dit komt omdat het een van de parameters is die door een infectie kan veranderen. Het is echter raadzaam om altijd naar de gynaecoloog te gaan als je vragen hebt of veranderingen in de vaginale afscheiding opmerkt, zodat ze het kunnen controleren om te zien of het normaal is of niet.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Amrin, S. S., & Lakshmi, G. J. (2021). Vaginal discharge: The diagnostic enigma. Indian Journal of Sexually Transmitted Diseases and AIDS, 42(1), 38–45. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8579582/
- Hillier, S. L., Austin, M., Macio, I., Meyn, L. A., Badway, D., & Beigi, R. (2021). Diagnosis and Treatment of Vaginal Discharge Syndromes in Community Practice Settings. Clinical Infectious Diseases, 72(9), 1538–1543. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8248297/
- Majigo, M. V., Kashindye, P., Mtulo, Z., & Joachim, A. (2021). Bacterial vaginosis, the leading cause of genital discharge among women presenting with vaginal infection in Dar es Salaam, Tanzania. African Health Sciences, 21(2), 531–537. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8568229/
- Mayo Clinic. (29 de junio de 2023). Flujo Vaginal. https://www.mayoclinic.org/es/symptoms/vaginal-discharge/basics/definition/sym-20050825
- Rao, V., Mahmood, T. (2019). Vaginal discharge. Gynaecology and Reproductive Medicine, 30(1), 11-18. https://www.obstetrics-gynaecology-journal.com/article/S1751-7214(19)30206-4/fulltext
- Sánchez, J. A., González, L., Rojas, K., & Muñoz, G. (2017). Prevalencia de Candida albicans y su relación con cambios en el pH vaginal. Atención Familiar, 24(1), 18–22. http://www.revistas.unam.mx/index.php/atencion_familiar/article/view/58242
- Sim, M., Logan, S., & Goh, L. H. (2020). Vaginal discharge: evaluation and management in primary care. Singapore Medical Journal, 61(6), 297–301. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7905126/
- Sivaranjini, R., Jaisankar, T., Thappa, D. M., Kumari, R., Chandrasekhar, L., Malathi, M., Parija, S., & Habeebullah, S. (2013). Spectrum of vaginal discharge in a tertiary care setting. Tropical Parasitology, 3(2), 135–139. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24470998/
- Venugopal, S., Gopalan, K., Devi, A., & Kavitha, A. (2017). Epidemiology and clinico-investigative study of organisms causing vaginal discharge. Indian Journal of Sexually Transmitted Diseases and AIDS, 38(1), 69–75. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5389219/