De verschillende soorten neusvormen

Er zijn verschillende soorten neusvormen. Elk heeft zijn eigen onderscheidende kenmerken en charme. Ken jij ze allemaal? Ze zijn voor een groot deel van geografische en culturele afkomst afhankelijk. Blijf lezen!
De verschillende soorten neusvormen

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vanuit esthetisch oogpunt is het midden van het gezicht erg belangrijk voor de harmonisatie van gelaatstrekken. Dit is de reden waarom de gezichten van mensen in grote mate afhankelijk zijn van de verschillende soorten neusvormen.

Natuurlijk laat de neus je daarnaast ademen, geuren waarnemen en een bril omhoog houden. In dit artikel zullen we ons specifiek op de soorten neusvormen concentreren. Weet jij welke soort neus jij hebt?

De verschillende soorten neusvormen

Man van de zijkant gezien

Net als bij de rest van de gelaatstrekken, is de neus van elke persoon anders en heeft hij verschillende kenmerken. Om deze reden kunnen we zeggen dat, ook al zijn ze allemaal verschillend, ze altijd het gezicht harmoniseren.

Nu is het anatomische ontwerp van de neus eenvoudig: de neusgaten of neusholten waar lucht doorheen gaat (Spaanse link), twee neusvleugels die deze holtes bedekken, het tussenschot en de punt. Dit zijn op hun beurt de elementen die de soorten neusvormen bepalen.

Er kunnen echter veel verschillen tussen de ene neus en de andere zijn. Neuzen variëren onder meer afhankelijk van de vorm van de brug, hoogte, breedte en opening van de neusholten. Hierdoor is het mogelijk om ze naar hun algemene vorm in grote groepen in te delen.

Platte of stompe neus

Een platte neus kenmerkt zich door een korte verzonken brug. De neusgaten zijn naar de zijkanten verlengd. Ook is de punt plat. Het dankt zijn naam omdat het vanaf de zijkant een verzonken of afgeplat uiterlijk heeft.

Met andere woorden, het neusaanhangsel steekt niet veel uit het gezicht. Platte of stompe neuzen komen veel voor bij populaties met gele en bruine huidtinten. Bij Aziaten is het minder breed dan bij mensen met Afrikaanse trekken.

Wipneus

In tegenstelling tot een platte neus heeft een wipneus een uitstekende punt. Het tussenschot is meestal recht, hoewel het een beetje naar het einde toe buigt. Het lijkt daarom of de neusholten naar voren te wijzen.

Dit type neus komt veel voor bij mensen uit Noord-Europa. Toch overheerst deze vorm ook bij andere bevolkingsgroepen. Dit type neus is het resultaat van een aanpassing om mensen beter in staat te stellen om koude lucht in te ademen.

Van opzij lijken wipneuzen puntig, zoals die van een aantal stripboekpersonages. Het is een van de meest gevraagde neusvormen bij neuscorrecties. We moeten er echter op wijzen dat niet alle gezichten op dezelfde manier harmoniëren.

Verschillende soorten neusvormen: brede neus

Het onderscheidende kenmerk van een brede neus is een constante verwijding van het rechte tussenschot tot de punt. Beroemde basketballer Lebron James heeft dit type neusvorm.

De neusvleugels zijn verwijd, evenals de neusgaten. Het wordt ook wel Nubische neus genoemd, omdat het gebruikelijk is bij Afro-Amerikanen, Oost-Aziatische en Spaanse etniciteiten. Het komt ook veel voor bij andere Noord-Afrikaanse bevolkingsgroepen, waaronder Sudan en ook bij Afro-Amerikanen.

Arendsneus of Romeinse neus

Een arendsneus heeft een hoge, lange en prominente brug. Het tussenschot buigt aan de punt naar binnen. Dit is waarom het ook bekend staat als een haakneus, omdat het op de snavel van een vogel lijkt. Het valt het meest op vanaf de zijkant.

Deze vorm is kenmerkend voor bepaalde Zuid-Europese etnische groepen (Spanje, Italië, Frankrijk en Portugal). Hij is ook gebruikelijk onder de Arabieren en de regio’s die in het verleden ooit door hen werden bezet, evenals bij Slavische volken (Spaanse link).

Griekse neus

Een Griekse neus is evenwichtig in zijn verhoudingen. De brug is recht, het tussenschot steekt nauwelijks uit en de neusgaten zijn klein. De neusvleugels verwijden dus niet veel. Het is de perfecte aanvulling op het zogenaamde Griekse profiel.

Je kunt dit type neusvorm waarnemen in klassieke Grieks-Latijnse picturale en sculpturale werken. Dit type neusvorm overheerst, hoewel niet uitsluitend, in de Europese landen van het Middellandse-Zeegebied.

Soorten neusvormen: bolvormige neus

Zoals de naam al aangeeft, lijkt deze neus op een bol. Heij heeft een ronde, brede neustip. In feite steken de neusvleugels niet heel veel uit. Natuurlijk valt de afgeronde of bolvormige punt op, evenals de vergroting van het deel dat de neusgaten omgeeft.

Dit type neusvorm komt veel voor bij mensen met een donkere huid, bij mensen van Afrikaanse afkomst (Spaanse link) en bij Amerikanen van gemengd ras.

Kleine neus

Een kleine neus lijkt op een wipneus. Het is veel korter bij de brug en het tussenschot. Het kan aan de basis zijn afgerond. Het is over het algemeen ook niet erg breed en heeft kleine neusvleugels en kleine neusgaten.

De afstand van de boog van de wenkbrauwen tot onder de neusgaten is kort in vergelijking met de andere soorten neusvormen. Hij ziet er daarom op iemands gezicht nogal klein uit.

Verschillende soorten neusvormen: grote en dikke neus

Deze neus beslaat een groot deel van het gezicht van iemand. Hij kan evenredig zijn, haaks of met grote neusvleugels, met een ronde of bolvormige punt.

Dit type neus valt op aan de zijkant, maar ook aan de voorkant. Het beroemde literaire personage Cyrano de Bergerac (Spaanse link) is een emblematisch geval van iemand met een grote en prominente neus. Dit type neus overheerst niet bij een bepaalde bevolkingsgroep. Toch komt hij minder vaak voor onder Aziaten en Noord-Europeanen.

Ongelijke, kromme of asymmetrische neus

Kromme neus

De neuzen van een aantal mensen kunnen enigszins ongelijk zijn. De ene kant is anders dan de andere. Van voren gezien kan het ook op een curve in de vorm van een S lijken. De oneffenheid of asymmetrie kan door trauma veroorzaakt zijn. Acteur Owen Wilson heeft dit soort neus (Engelse link).

Gevarieerde neuzen

De neus is het deel van het gezicht dat de meeste aandacht trekt. Elk van de soorten neusvormen is anders en heel persoonlijk. Niet iedereen is echter tevreden over zijn neus.

Dit is de reden waarom veel mensen een neuscorrectie overwegen als een optie om de vorm van hun neus te verbeteren of te veranderen. De noodzaak van een chirurgische ingreep kan echter ook aan een gezondheidsprobleem te wijten zijn, aan een afwijkend tussenschot of een aangeboren afwijking.

Over het algemeen weerspiegelt de vorm van de neus veel dingen. Denk bijvoorbeeld aan onze voorouders, cultuur en geografische locatie. In feite kunnen de soorten neusvormen ons ook vertellen wie we zijn en waar we vandaan komen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hübner M, Ramírez R, Nazer J. Malformaciones congénitas. Diagnóstico y manejo neonatal. Santiago de Chile: Editorial Universitaria, 2005.
  • Ruiz L, Latarjet M. Anatomía humana. Buenos Aires, Editorial Médica Panamericana, 2008.
  • Tamarit JM, Ferrandis E, García-Parrado L, Dalmau J. Nariz y sociedad: curiosidades y anécdotas sobre el apéndice nasal. Therapeía; 2012, 4: 55-68.
  • Vargas H.  Rinología. Fisiología de las Fosas Nasales [En línea].  Universidad Nacional Mayor de San Marcos, 2014. URL Disponible en: https://sisbib.unmsm.edu.pe/BibVirtualData/Libros/Medicina/cirugia/Tomo_V/archivos%20PDF/7Rinologia.pdf
  • Bagheri S, Khan H, Cuzalina A. Rhinoplasty: Current therapy, an issue of oral and maxillofacial surgery clinics. Filadelfia: Elsevier, 2012.
  • Uzun A, Ozdemir F. Morfométrica análise de nasais formas e ângulos em adultos jovens. Brazilian Journal of Otorhinolaryngology; 2012, 80(5): 397-402.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.