De tekenen van een vreselijk verwend kind

Vreselijk verwende kinderen zijn niet alleen een uitdaging voor volwassenen, maar ze groeien ook op zonder persoonlijke basisvaardigheden te hebben verworven. Lees verder om erachter te komen hoe je dit kunt voorkomen.
De tekenen van een vreselijk verwend kind
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je bent vast wel eens een vreselijk verwend kind tegengekomen dat midden in een supermarkt stond te schoppen en schreeuwen, andere kinderen sloeg of hun ouders niet respecteerde. Over het algemeen zijn verwende kinderen van buitenaf gemakkelijk te detecteren, omdat hun gedrag opvallend en storend is.

Het is echter niet zo gemakkelijk te accepteren wanneer je eigen kind deze misdragingen begaat. Verwende kinderen zijn niet alleen een uitdaging voor ouders en leerkrachten. In feite zijn zij degenen die het meest door dit soort attitudes worden geschaad.

Dit komt doordat ze uiteindelijk door anderen afgewezen worden en voortdurend in conflict raken. Ze bereiken ook zonder veel essentiële interpersoonlijke hulpmiddelen te hebben verworven de volwassenheid. Om deze reden is het belangrijk om dit soort gedragingen op te sporen en te corrigeren.

Dingen die je kind vreselijk verwend kunnen maken

Verwende kinderen worden niet zo geboren. Hun gedrag is het resultaat van een inadequate opvoedingsstijl die thuis wordt toegepast. Lees verder om erachter te komen wat enkele van de fouten zijn die je hebt gemaakt als je kind zich misdraagt.

Onvoldoende grenzen

Peuter is boos op zijn moeder

Het stellen van duidelijke grenzen tijdens driftbuien kan het verschil tussen storend gedrag en een redelijk overstuur kind zijn. Kinderen hebben grenzen nodig om emotioneel en psychologisch gezond te worden.

Zo helpen simpele verzoeken als ‘geen snoep eten voor het avondeten’ of ‘ruim je speelgoed na gebruik op’ hen te begeleiden en een veilig gevoel te geven.

Houd er rekening mee dat deze grenzen duidelijk, samenhangend en consistent moeten zijn. Geef dus niet toe om te voorkomen dat je kind gaat huilen of om een conflict te vermijden. Dit ondermijnt je autoriteit en geeft verwarrende signalen af.

Overbescherming

Het is begrijpelijk dat sommige ouders het leven van hun kinderen gemakkelijker willen maken. Dit betekent echter vaak dat ze hun kansen moeten onthouden (Spaanse link) om frustratie te leren tolereren en ermee om te gaan.

Kinderen moeten in overeenstemming met hun leeftijd verantwoordelijkheden nemen en de consequenties van hun daden op zich nemen. Het is dus prima om je kind te helpen, maar doe niet alles voor hem of haar. Dat zal hen doen geloven dat ze alleen rechten en geen verantwoordelijkheden hebben.

Autoritarisme

Het tegenovergestelde is daarentegen ook niet gepast. Dit komt omdat je geen relatie met je kinderen kunt hebben door alleen bevelen en commando’s te uiten, door te schreeuwen en te dreigen.

Kinderen moeten zich geliefd, gerespecteerd, gehoord en in aanmerking genomen voelen. Anders verslechtert de band en nemen rebellie en gedragsproblemen toe (Spaanse link).

Slechte voorbeelden

Heb je er ooit bij stilgestaan hoe je je kind aanspreekt? Heb je de neiging om je stem te verheffen en een machtsstrijd te voeren en tegen alles ‘nee’ te zeggen?

Nou, het is niet verwonderlijk dat ze jouw gedrag en dat van andere volwassenen om hen heen herhalen en imiteren. Onthoud: dat jij hun belangrijkste rolmodel bent.

Tekenen dat een kind vreselijk verwend is

Zoals we hierboven vermeldden, is het niet eenvoudig om toe te geven dat je kind vreselijk verwend is. Zoek dus naar de volgende signalen als je je afvraagt of je kind verwend is.

1. Regelmatige driftbuien

Driftbuien komen vaak tussen de leeftijd van twee en vier jaar voor. Het voorkomen van driftbuien na die leeftijd kan er echter op duiden dat het kind verwend is.

Dit komt omdat driftbuien op oudere leeftijd niet langer aan het gebrek aan middelen om emoties te uiten te wijten zijn, maar ze worden gebruikt om volwassenen te manipuleren en te krijgen wat ze willen.

2. Buitensporige nukken

Verwende kinderen waarderen niet wat ze hebben en zijn ook nooit tevreden. Wordt je kind het speelgoed meteen zat en wil het dan nieuwe? Ze vroegen om hun favoriete eten en willen nu iets anders eten? Het is belangrijk om na te gaan wat er aan de hand is als een kind alles wil, het nu wil en geen ‘nee’ als antwoord accepteert.

3. Gebrek aan beleefdheid is het belangrijkste teken van een vreselijk verwend kind

Iedereen moet elkaar met respect en aandacht aanspreken om in elke samenleving te gedijen. Dit omvat het vragen van toestemming en het zeggen van “alstublieft” of “dank u wel”, maar ook niet onbeleefd tegen anderen zijn.

Een kind dat anderen respectloos of minachtend aanspreekt en kwetsende opmerkingen maakt, slaat of zijn stem verheft, is beslist een vreselijk verwend kind.

4. Ongehoorzaamheid

Het is normaal dat kinderen niet altijd doen wat je op het eerste verzoek zegt en het is ook normaal dat ze zich verzetten om iets te doen wat ze niet willen doen. Verwende kinderen negeren echter opzettelijk de bevelen en verzoeken van hun ouders en negeren hun verantwoordelijkheden.

Hoe corrigeer je en ga je met een vreselijk verwend kind om?

Meisje schreeuwt tegen haar ouders

Gelukkig is het mogelijk om een problematische houding bij kinderen te corrigeren. Om dit te doen, moet je de dingen die je niet goed doet, analyseren en vervolgens enkele aanpassingen in je opvoedingsstijl aanbrengen:

  • Stel duidelijke regels op en probeer je eraan te houden en geef niet aan vermoeidheid of druk toe.
  • Laat je kind de verantwoordelijkheid nemen en doe niets voor hem dat hij of zij zelf kan doen.
  • Verwissel commando’s en bedreigingen voor respect en dialoog en leg ook de redenen uit achter je verzoeken of je weigeringen voor hun wensen (“omdat ik het zei” zal niet werken).
  • Begin een positief rolmodel te zijn en spreek je kind aan zoals jij wilt dat het anderen aanspreekt. Probeer ook niet naar hun niveau te zakken wanneer ze tegen je schreeuwen, huilen of je uitdagen.
  • Versterk passend gedrag, begin hun goede houding te waarderen en besteed meer tijd aan hen door samen lonende activiteiten te doen.

Veranderingen in het gezin kosten tijd

Het ouderschap is een complexe en veeleisende taak, dus alle ouders maken fouten. Geef jezelf niet de schuld en straf jezelf niet. Feliciteer jezelf in plaats daarvan wanneer je dit soort situaties herkent en het op de juiste manier aanpakt.

Het veranderen van de gezinsdynamiek is niet eenvoudig en je kind zal zich waarschijnlijk verzetten. Je zorgt echter voor een betere psychologische ontwikkeling en dus voor een gelukkiger leven voor hen als je dat doet. Verlies dit waardevolle doel niet uit het oog.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Céspedes, A. (2007). Niños con pataleta, adolescentes desafiantes. Como manejar los trastornos de conducta en los hijos. Ed Vergara, Chile.
  • Aguayo Alcívar, A. A. (2013). Sobreprotección infantil en las relaciones interpersonales en los niños del primer año de educación básica (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación).
  • Solórzano González, T. X., & Cobar Chávez, M. L. (2005). Padres autoritarios y su influencia en la conducta violenta en la niñez (Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.