De morning-afterpil: alles wat je moet weten

Heb je gehoord van de morning-afterpil? Leer er alles over in dit artikel, en over de mythen en waarheden eromheen.
De morning-afterpil: alles wat je moet weten
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

De morning-afterpil is in de afgelopen jaren populairder geworden. Niet iedereen kent echter de details ervan. 

Elke ochtend of middag in welk deel van de wereld dan ook neemt een vrouw een van deze pillen. Het doel van het nemen van deze pil is het vermijden van een ongewenste zwangerschap. Door een gemaakte fout loopt ze hier risico op.

Duizenden tieners en volwassenen leggen hun vertrouwen in handen van deze morning-afterpil. Het is een anticonceptiemethode die wordt gedefinieerd door degenen die het als ‘reddingsmiddel’ hebben gebruikt. Zeker weten dat na het kopen en innemen hiervan veel vrouwen weer rustig kunnen ademhalen. Ze zijn weer rustig en kunnen met hun leven doorgaan alsof er niets is gebeurd.

In de meeste gevallen is de informatie die vrouwen erover hebben dat het ongewenste zwangerschap voorkomt. Over het algemeen is dit alles wat ze weten over de functie ervan. Soms gebruiken ze deze pil zodat ze geen verantwoordelijk gedrag hoeven te vertonen tijdens het vrijen. Het is daarom noodzakelijk om alle functies van de morning-afterpil te kennen om er zeker van te zijn dat je deze correct gebruikt.

Feiten over de morning-afterpil

Feiten over de morning-afterpil
  • Het is een anticonceptiemiddel voor noodgevallen. Gebruik het dus alleen in situaties waarin er een ‘ongelukje’ plaatsvond. Als je bijvoorbeeld bent vergeten de pil in te nemen of het condoom is kapot gegaan, dan is dit het moment om het te gebruiken.
  • Het is geen vaste oplossing. Het mag niet de plaats innemen van andere preventieve methoden. Het mag slechts voor één enkele gebeurtenis worden gebruikt. Regelmatig gebruik ervan kan andere gezondheidsproblemen bij vrouwen veroorzaken.
  • De effectiviteit neemt na verloop van tijd af. Als je het binnen 24 uur nadat je seks hebt gehad inneemt dan is de efficiëntie 95%. Het vermindert tot 60% na 72 uur.
  • Het voorkomt seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) niet. De enige functie is om ongewenste zwangerschap te voorkomen.
  • Neem het in na het vrijen. Het moet alleen gebruikt worden nadat je seks gehad hebt, als je erachter komt dat er een zwangerschapsrisico bestaat. Het is niet effectief als je het vóór de seksuele daad gebruikt.
  • Blijf ook je normale anticonceptie gebruiken. De rest van de maand en na de volgende menstruatie moet de vrouw haar normale anticonceptiemethode blijven gebruiken. De morning-afterpil betekent niet dat je moet stoppen met het gebruik van je andere anticonceptie.

De functie van de morning-afterpil

Je krijgt een strip met een of twee pillen die je elke 12 uur moet innemen. Hierdoor staat het bevruchting niet toe. Als de vrouw zich in de eerste fase na de menstruatie bevindt remt het de ovulatie. Als een eitje al is vrijgekomen fungeert het als een barrière zodat het de baarmoeder niet bereikt en niet met het sperma in aanraking kan komen.

Heeft het abortieve effecten?

Heeft de morning-afterpil abortieve effecten?

In het geval van een al bestaande zwangerschap zal de morning-afterpil geen abortus veroorzaken. Het is dus niet correct dat mensen zeggen dat het abortief werkt. Mocht de bevruchting toch plaatsvinden na het innemen van de pil dan zal de foetus niet worden aangetast. Er zijn geen risico’s op het ontstaan van problemen of  ontwikkelingsstoornissen bij de baby. Dit is gewoon een van de verkeerde opvattingen die rondgaan over de morning-afterpil.

Bijwerkingen van de morning-afterpil

Bijwerkingen van de morning-afterpil

De bijwerkingen van de morning-afterpil zijn veel lichter dan die van van eerder gebruikte nood-anticonceptiemethoden. Net als de andere methodes kan het echter misselijkheid en braken veroorzaken. Als de symptomen al enkele uren na het innemen verschijnen moet je onmiddellijk een arts raadplegen. Mogelijk heb je een nieuwe dosis nodig om een zwangerschap te voorkomen.

Aan de andere kant wordt het niet aanbevolen voor vrouwen met een ernstige leveraandoening. Het is ook niet aan te raden dat mensen met een hart- en vaatziekte of die kanker gehad hebben hun hormonen beïnvloeden met deze pil. Er zijn slechts enkele gevallen waar het niet wordt aanbevolen om de morning-afterpil te gebruiken in noodgevallen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) autoriseert en promoot deze anticonceptiemethode. Je kunt het in ziekenhuizen en apotheken en zelfs bij de drogist vinden zonder een recept of een arts te raadplegen. Houd er rekening mee dat het regelmatig gebruik van dit medicijn hartschade kan veroorzaken.

Iedere vrouw kan het nodig hebben op een bepaald moment in haar leven. Slachtoffers van seksueel geweld, per ongeluk de pil vergeten in te nemen of het niet gebruiken van de juiste bescherming kunnen allemaal leiden tot het gebruik van de morning-afterpil. Onthoud dat het belangrijk is om na inname je normale anticonceptie te blijven gebruiken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.