De lotuskus of rimmen... wat is het en hoe doe je het?

Het is uitermate belangrijk dat je vóór en na de "lotuskus" aandacht schenkt aan hygiëne. Dit is nodig om infecties te vermijden. Hygiëne is absoluut belangrijk voordat je verder beweegt naar andere delen van het lichaam.
De lotuskus of rimmen... wat is het en hoe doe je het?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De lotuskus of rimmen is ook bekend als anilingus. Het is de stimulatie van de anus met de tong en de mond.

Het is een seksuele praktijk die jarenlang een taboe geweest is. Maar tegenwoordig durven veel mensen er openlijker over praten.

Sommige mensen vinden het “walgelijk” of “onhygiënisch.” Maar het feit is dat de anus één van de gevoeligste erogene zones is. Dit betekent dus dat sommige koppels er echt van genieten.

Wat houdt deze techniek in? Hoe kan je de lotuskus of rimmen op een veilige manier uitvoeren?

In dit artikel geven we je gedetailleerde informatie om deze vragen te beantwoorden.

Wat is de lotuskus of rimmen?

De wetenschappelijke naam is anilingus.  De lotuskus verwijst naar elke vorm van orale seks met de anus. Het is een soort anale stimulatie met de tong en de mond waarbij je verschillende technieken kan gebruiken.

Wanneer de lippen en de tong over de buitenkant van de anus gaan, dan noemen we dit de “lotuskus.”

Wegens religieuze en morele redenen beschouwden vele heteroseksuelen deze praktijk als een groot taboe. Eigenlijk was het langere tijd dan je misschien denkt, uitsluitend een handeling voor homoseksuelen.

Maar nu vindt men dat iedereen het kan beoefenen. Het kan erg stimulerend zijn om een orgasme te bereiken zowel bij mannen als bij vrouwen.

Hoe geef je een lotuskus of rimmen?

De lotuskus of rimmen

De 69-houding of op handen en voeten zijn de favoriete standjes om elke vorm van anale orale seks te beoefenen. Je kan die veranderen al naar gelang van jouw voorkeur!

Om ervoor te zorgen dat het niet ongemakkelijk is, is het ‘t beste dat je beiden vooraf akkoord bent. Het mag tijdens de seks geen verrassing zijn. Als je het op welk moment dan ook niet wilt doen, dan is het ‘t beste om op te houden.

Hoe doe je het?

 • Zorg dat de zone gereinigd en schoon is.
 • Begin door de billen van je partner te strelen. Masseer met de handen deze zone en speel met hun billen om hen te stimuleren.
 • Ga dan naar de genitaliën en beweeg je hand geleidelijk over het perineum. Als je daar bent, begin je de anus te stimuleren met de middelvinger of met je tong. Doe dit in cirkelvormige bewegingen.
 • Gebruik je tong om het perineum te masseren en gebruik je mond om te zuigen. Probeer verschillende snelheden, spanningen en bewegingen uit. Zo ontdek je wat jouw partner het meest opwindt.
 • Als je wil dat de ervaring zelfs nog meer genot brengt, wissel dan af tussen rimmen en masturbatie. Je kan ook andere zones van het lichaam stimuleren.

Opmerking: Vermijd om van de lotuskus naar orale seks over te gaan zonder eerst je mond te wassen. Want als je deze stap verwaarloost dan kan dit urineweginfecties veroorzaken.

Wat zijn de risico’s van de lotuskus?

De lotuskus of rimmen

Het kan bij elke seksuele praktijk gebeuren. Maar ook dit type orale seks houdt bepaalde risico’s in. Die situeren zich op vlak van seksueel overdraagbare aandoeningen en andere soorten bacteriële of virale infectie.

Tot de groep risico’s die het meest voorkomen, behoren de volgende aandoeningen:

 • Hepatitis A, B of C
 • Darmwormen
 • Herpes (HPV)
 • Gonorroe
 • HIV/Aids
 • Shigella
 • Urineweginfecties

Hoe groot of hoe klein deze risico’s kunnen zijn, hangt natuurlijk af van de voorzorgsmaatregelen die je op vlak van hygiëne neemt. Wat ook een rol speelt, is hoe voorzichtig jij en je partner zijn. We raden aan om dit alleen met één partner te doen en bij voorkeur in een stabiele relatie.

Bovendien is het best dat je bescherming gebruikt. Je kan bijvoorbeeld een condoom op maat snijden of je kan speciale orale bescherming aanschaffen. Die worden verkocht in erotische winkels.

Advies om op een veilige manier van de lotuskus of rimmen te genieten

De lotuskus of rimmen on de douche

We hebben dus al vermeld dat je het beste maatregelen kunt nemen om jezelf en je partner te beschermen. Maar het is ook essentieel dat je andere stappen onthoudt. Want ze kunnen je helpen om op een veilige en aangename manier van rimmen te genieten.

 • Was je anus en andere intieme delen goed met veel water. Je kan dit zelfs samen met je partner doen. Neem samen een bad of een douche.
 • Gebruik geen geparfumeerde zepen. Want die kunnen irritatie veroorzaken van de anale slijmvlies.
 • Zorg dat je elk mogelijk restant van ontlasting schoongemaakt hebt. Was daarom de anus aan de binnen- en de buitenkant met cirkelvormige bewegingen.
 • Zorg ook dat de zone vrij is van haren. Dit is aangenamer voor jou en helpt ook de zone schoon te houden.
 • Voordat je na de lotuskus naar de genitaliën beweegt of naar de mond van je partner, moet je je mond goed wassen.

Sommigen vinden dit onhygiënisch en een beetje pervers. Maar voor anderen is het een zekere weg naar een orgasme. De lotuskus wordt dus steeds populairder.

Het zal ongetwijfeld de meningen blijven verdelen. Maar belangrijk is dat je jezelf informeert. Praat ervoor met je partner en, vooral, doe het op een veilige manier.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.