De braaknoot: wat je moet weten

De braaknoot wordt gebruikt om maagproblemen, katers en menstruatiekrampen te behandelen. Ontdek hier of er wetenschappelijk bewijs is om deze voordelen te ondersteunen.
De braaknoot: wat je moet weten

Geschreven door Daniela Andarcia

Laatste update: 09 augustus, 2022

De Strychnos nux-vomica, of braaknoot, is een middelgrote groenblijvende boom afkomstig uit China, Thailand, Oost-India en Australië. Het zaad, ook bekend als nux-vomica, gifnoot, spermastrychnos en quaker-knoppen, wordt gebruikt als een natuurlijke remedie om verschillende aandoeningen en symptomen te behandelen.

Erectiestoornissen, obstipatie, migraine, opgeblazen gevoel in de maag en angst zijn enkele van de gezondheidsproblemen waarvoor sommige mensen braaknoot gebruiken. Er is op dit moment echter geen wetenschappelijk bewijs om dit gebruik te ondersteunen.

Gifnoot is de naam die het heeft als het zaad rauw is. Het bevat namelijk een alkaloïde, strychnine genaamd, dat in sommige gevallen wordt gebruikt als rattengif. Het kan hierdoor gevaarlijk zijn, maar het is ook in pil- en poedervorm op de markt.

De voordelen van braaknoot

Volgens de getuigenissen van sommige mensen heeft de braaknoot ontstekingsremmende eigenschappen. Daarom geloven ze dat ze het kunnen gebruiken om astma, reuma en aambeien te behandelen.

Volgens een onderzoek bij dieren van het American-Eurasian Journal of Sustainable Agriculture (Engelse link) kan het effectief zijn bij de behandeling van ontstekingen.

De zaden bevatten ook antioxidanten, dus ze kunnen mogelijk vrije radicalen bestrijden die de lichaamscellen beschadigen. Bovendien beweren velen dat ze antiseptische eigenschappen hebben. Er is echter meer onderzoek nodig.

Volgens onderzoek van Phytotherapy Research (Engelse link) op muizen kunnen de alkaloïden in walnoten de groei van sommige kankercellen, zoals darmkankercellen, remmen. Verdere studies over dit onderwerp zijn echter nog steeds nodig. We kunnen het daarom niet als een eerste-keus oncologische benadering beschouwen.

Veel mensen gebruiken braaknoot om verschillende aandoeningen te behandelen. Deze omvatten rugpijn, obstipatie, menstruatiekrampen, impotentie en mannelijke onvruchtbaarheid. Sommige mensen gebruiken het ook bij migraine, angst en slapeloosheid.

Er is echter gebrek aan wetenschappelijk bewijs om dergelijke voordelen te ondersteunen. Praat dus eerst met een arts voordat je het gaat gebruiken.

Tot slot suggereerde een onderzoek met ratten dat verscheen in de Journal of Alternative and Complementary Medicine (Engelse link) dat braaknoot zou kunnen helpen bij de behandeling van stoornissen door alcoholgebruik. De effecten op menselijke alcoholische patiënten zijn op dit moment echter nog niet getest.

Alcoholisme behandelen met braaknoot

Hoe gebruik je nux vomica?

Braaknootsupplementen zijn zonder recept verkrijgbaar en je kunt ze kopen bij natuurvoedingswinkels in pil- of poedervorm. Elke fabrikant heeft verschillende doseringen en instructies, omdat ze geen wetenschappelijke goedkeuring hebben en geen exacte hoeveelheid.

Om deze reden is het belangrijk om een arts te raadplegen voordat je het gaat gebruiken. Vertrouw niet zomaar het productlabel. Als je lactose-intolerant bent, moet je ook controleren of het is gemaakt met zuivelproducten. Sommige formules bevatten ze namelijk, andere niet.

Volgens sommige fabrikanten heeft dit product een houdbaarheidsdatum van maximaal 3 jaar als je het op een koele, donkere plaats bewaart.

Mogelijke risico’s

Braaknoot wordt beschouwd als een onveilig zaad voor menselijke consumptie. Aangenomen wordt dat inname van 30 milligram of meer van dit product ernstige bijwerkingen kan veroorzaken, waaronder de volgende:

Het National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH – Engelse link) classificeert braaknoot als gevaarlijk vanwege de ernstige neurologische bijwerkingen. Daarom mag je producten die dit zaad bevatten nooit gebruiken zonder eerst een arts te raadplegen, vooral als het gaat om de behandeling van erectiestoornissen.

Wie moeten het vermijden?

Hoewel braaknoot aan niemand wordt aanbevolen, is er bij bepaalde mensen een hoger risico op verhoogde toxische bijwerkingen. Daarom moeten degenen in de volgende categorieën het gebruik ervan vermijden:

  • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven: dit zaad veroorzaakt ernstige schade aan zowel het kind als de moeder.
  • Patiënten met een leverziekte: braaknoot kan de ziekte verergeren en zelfs leverschade veroorzaken omdat het zaad strychnine bevat.

Ook interessant om te lezen:
Leer alles over leveraandoeningen

Effect op de lever van braaknoot

Wat moet je onthouden over braaknoot?

Nux vomica of braaknoot komt oorspronkelijk uit Australië, Thailand, China en Oost-India. Traditioneel hebben mensen het gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, zoals erectiestoornissen, angst, obstipatie, menstruatiekrampen en migraine.

Er zijn momenteel echter niet genoeg wetenschappelijke onderzoeken om deze voordelen te ondersteunen. Integendeel, de inname van dit zaad in hoge doses kan ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Houd er ook rekening mee dat elke fabrikant verschillende doses en instructies hanteert. Pas dus goed op dat je niet voor de aanduidingen op het productetiket valt. Deze hebben geen enkele vorm van gezondheidscertificaat.

Iedereen moet de consumptie ervan vermijden, maar vooral zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven, kinderen en mensen die aan leveraandoeningen lijden. Raadpleeg altijd een arts voordat je braaknoot gaat gebruiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chaurasia, S. (2009). Anti-inflammatory and Antioxidant Activity of Strychnos nux vomica Linn. American-eurasian journal of sustainable agriculture, 3(2), 244–252.
  • Ren, H., Zhao, J., Fan, D., Wang, Z., Zhao, T., Li, Y., Zhao, Y., Adelson, D., & Hao, H. (2019). Alkaloids from nux vomica suppresses colon cancer cell growth through Wnt/β-catenin signaling pathway. Phytotherapy research : PTR, 33(5), 1570–1578. https://doi.org/10.1002/ptr.6347
  • Deng, X. K., Yin, W., Li, W. D., Yin, F. Z., Lu, X. Y., Zhang, X. C., Hua, Z. C., & Cai, B. C. (2006). The anti-tumor effects of alkaloids from the seeds of Strychnos nux-vomica on HepG2 cells and its possible mechanism. Journal of ethnopharmacology, 106(2), 179–186. https://doi.org/10.1016/j.jep.2005.12.021
  • Sukul, N. C., Ghosh, S., Sinhababu, S. P., & Sukul, A. (2001). Strychnos nux-vomica extract and its ultra-high dilution reduce voluntary ethanol intake in rats. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 7(2), 187–193. https://doi.org/10.1089/107555301750164280
  • The National Institute for Occupational Safety and Health [Updated October 30, 2019]. Strychnine. Available from: https://www.cdc.gov/niosh/npg/npgd0570.html

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.