De 5 meest voorkomende oorzaken van nachtelijk zweten
Als je regelmatig badend in het zweet wakker wordt, weet je hoe onaangenaam dit kan zijn. Maar wist je ook dat nachtelijk zweten een symptoom van een probleem met je gezondheid kan zijn?
Vaak is het optreden van nachtelijk zweten een bijwerking van je omgeving. Het kan zijn dat je de thermostaat te hoog hebt staan of dat je een te warme pyjama aan hebt. Het kan ook zo zijn dat je dekens gebruikt die te warm zijn.
Op andere momenten kan het ook een teken zijn van een dieper liggend probleem. Als je vaak last hebt van nachtelijk zweten, kan dit ook veroorzaakt worden door een van de volgende symptomen:
1. Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS)
Mensen die aan deze aandoening lijden, slapen ‘s nachts niet goed. Dit komt doordat hun luchtwegen geblokkeerd zijn. Dit zorgt ervoor dat er geen of te weinig luchtdoorstroming plaats kan vinden. Een van de bijwerkingen van deze aandoening is overmatig nachtelijk zweten.
Maar dat is nog niet alles. Andere symptomen die je wellicht ervaart zijn:
- Snurken
- Vermoeidheid gedurende de dag
- Hoofdpijn
- Slecht humeur
Als je één of meer van deze symptomen hebt naast nachtelijk zweten, kun je het beste met je arts overleggen.
Als de diagnose Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) wordt gesteld, moet je dit behandelen voordat het nog meer problemen veroorzaakt. Voorbeelden van deze problemen zijn hartaandoeningen en diabetes. De oplossing voor de meeste mensen is het gebruik van een apparaat dat je ’s nachts helpt om adem te halen. Door het gebruik van dit apparaat slaap je beter en raak je de andere symptomen kwijt.
2. Nachtelijk zweten door de menopauze
Menopauze en je leeftijd zorgen voor schommelingen in de productie van je hormonen. Dit zorgt ervoor dat je de controle over je lichaam kwijtraakt. Deze constante veranderingen veroorzaken afwijkingen in je lichaamstemperatuur.
Vrouwen in de menopauze worden ’s nachts vaak oververhit wakker. Ook voelen zij zich oncomfortabel door het nachtelijk zweten. Soms worden ze meerdere malen in dezelfde nacht wakker. Ook deze symptomen gaan gepaard met andere problemen:
- Onregelmatige menstruatiecyclus
- Droge huid
- Slecht humeur
De gemiddelde leeftijd dat de menopauze begint ligt rond de 51 jaar, maar je kunt jaren voordat je in de menopauze belandt al last hebben van nachtelijk zweten. Sommige vrouwen beginnen hier al aan te lijden als ze in de dertig zijn.
De menopauze is een normaal onderdeel van het leven van een vrouw. Het hoeft niet ‘genezen’ te worden. Maar als de symptomen te storend worden, kan je huisarts een paar behandelingen voorstellen. Deze kunnen ervoor zorgen dat je je beter voelt terwijl je door deze levensfase heen gaat.
3. Angsten
Als je lijdt aan angsten of chronische stress gedurende de dag, kan zich dit vertalen in nachtelijk zweten.
Het is goed om een therapeut te bezoeken die je kan helpen om de gevoelens van angst te verlichten. Dit geldt vooral voor angsten waarvan je niet weet wat de oorzaak is.
Veel therapeuten passen cognitieve gedragstherapie toe. Hierbij leer je om je manier van denken te veranderen. Op die manier kun je je gedachten die de oorzaak zijn van je angsten of de stress identificeren en veranderen. Maar het kan zijn dat alleen therapie niet genoeg is. Als dit het geval is, kun je andere geestelijke gezondheidsdeskundigen raadplegen. Zij kunnen jouw situatie evalueren en een betere behandeling aanraden om jouw probleem te bestrijden.
Als je niet wilt beginnen met antidepressiva of andere medicatie, kun je beginnen met de volgende zaken:
- Meer bewegen
- Het leiden van een kalmer, rustiger leven
- Het volgen van een uitgebalanceerd voedingspatroon.
4. Sommige ziekten
Je moet niet automatisch van het ergste uitgaan als je last hebt van veelvuldig nachtelijk zweten, maar het is wel belangrijk om naar de dokter te gaan.
Nachtelijk zweten komt vaak voor als neveneffect bij diverse aandoeningen. Dit kan om ernstige problemen gaan, zoals bacteriële en virale infecties. Het zou zelfs veroorzaakt kunnen worden door sommige vormen van kanker.
Als het een ernstiger probleem is, gaan de aanvallen van nachtelijk zweten meestal gepaard met andere symptomen. Alleen je dokter kan achterhalen wat er precies aan de hand is met een aantal testen.
De behandeling varieert en is afhankelijk van de aandoening die je blijkt te hebben. Over het algemeen kan het behandeld worden met antibiotica of andere vormen van therapie.
5. Lage bloedsuiker
Hypoglycemie, ook bekend als lage bloedsuiker, kan de oorzaak zijn van nachtelijk zweten bij diabeten. Maar dit is niet het enige symptoom. Dit probleem kan ook zorgen voor overmatig zweten gedurende de dag.
Lage bloedsuikers zijn meestal een bijwerking. Ze kunnen veroorzaakt worden door problemen met insuline of andere medicatie die gebruikt wordt om de diabetes te behandelen.
Lees ook dit artikel:
Je bloedsuikerspiegel reguleren met Ceylon kaneel
Als je regelmatig last hebt van deze problemen, kan je dokter een paar leefstijlveranderingen aanraden. Deze veranderingen kunnen de kans op een lage bloedsuikerspiegel verminderen. Het kan bijvoorbeeld gaan om het regelmatig eten van bepaalde voedingsmiddelen. Het kan ook betekenen dat je je bloedsuiker beter in de gaten moet houden.
Nachtelijk zweten kan erg vervelend zijn, maar je moet onthouden dat het een signaal kan zijn dat je lichaam je geeft om je te vertellen dat er iets niet klopt. Let vooral op als je vaak last hebt van nachtelijk zweten en sla er acht op het zweten gepaard gaat met andere symptomen.
Met je dokter praten kan je helpen om er achter te komen wat de hoofdoorzaak is. Dit zal je snel op het pad naar het vinden van een oplossing brengen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Viera, A. J., Bond, M. M., & Yates, S. W. (2003). Diagnosing night sweats. American Family Physician.
- Archer, D. F., Sturdee, D. W., Baber, R., De Villiers, T. J., Pines, A., Freedman, R. R., … Warren, M. (2011). Menopausal hot flushes and night sweats: Where are we now? Climacteric. https://doi.org/10.3109/13697137.2011.608596
- Mold, J. W., Holtzclaw, B. J., & McCarthy, L. (2012). Night Sweats: A Systematic Review of the Literature. The Journal of the American Board of Family Medicine. https://doi.org/10.3122/jabfm.2012.06.120033