Colitis ulcerosa en voedingsmiddelen die je moet vermijden

Meestal wordt er aangeraden om meer vezels te eten om je spijsvertering te versnellen en om afvalstoffen kwijt te raken. Maar als je lijdt aan colitis ulcerosa zijn er voedingsmiddelen die je moet vermijden. De reden hiervoor is dat vezels je een opgeblazen gevoel en pijn kunnen geven. Leer meer over colitis ulcerosa en voedingsmiddelen die je moet vermijden in het artikel van vandaag!
Colitis ulcerosa en voedingsmiddelen die je moet vermijden

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Colitis ulcerosa is een aandoening aan het spijsverteringskanaal. Het wordt veroorzaakt door ontstekingen in je dikke darm. Dit komt meestal voor door voedselvergiftiging  of parasitaire infecties. We vertellen hier over een aantal voedingsmiddelen die je moet vermijden als je hieraan lijdt.

Slechts een klein deel van de gevallen staat in verband met problemen in de bloedsomloop, ontstekingsaandoeningen of door radiotherapie.

Veel mensen verwarren deze aandoening met een gewoon geval van diarree. Dit komt doordat diarree een van de belangrijkste symptomen is.

In dit geval is het echter ernstiger. De klachten gaan bijna altijd gepaard met een opgeblazen gevoel, pijn in de buik en koorts.

Daarnaast treedt het, in tegenstelling tot andere spijsverteringsproblemen, meestal steeds weer op en duurt het langer.

Daarom is het belangrijk om meer over deze aandoening te weten. Bovendien zou je moeten weten over colitis ulcerosa en voedingsmiddelen die je zou moeten vermijden. Op die manier kan je producten die je klachten verergeren vermijden.

In dit artikel bespreken we de acht belangrijkste voedingsmiddelen die je moet vermijden omdat ze klachten geven. Op die manier weet je welke producten je minder moet gaan eten.

Bekijk ze maar snel.

8 voedingsmiddelen die je moet vermijden

1. Gefrituurde en vette voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen die je moet vermijden chips

Gefrituurde voedingsmiddelen en voedingsmiddelen die veel vetten bevatten kunnen je klachten erger maken. De reden hiervoor is dat het vet het moeilijker maakt om het eten te verteren. Daarnaast verhogen ze de activiteit van de ontstekingen.

 • Het eten van vette producten zorgt er ook voor dat je darmen vaker samentrekken. Ook zullen mensen met colitis ulcerosa vaker periodes met pijn en diarree hebben als ze veel vette producten eten.

2. Granen en hele zaden

Het wordt altijd aangeraden dat je veel vezels moet eten om je spijsvertering te verbeteren. Maar dat geldt niet voor mensen met colitis ulcerosa en voedingsmiddelen die gemaakt zijn van granen en hele zaden. Al deze producten zijn voedingsmiddelen die je moet vermijden.

Dat komt omdat deze producten de productie van gassen in de maag verhoogt. Het resultaat is dat dit het ontstaan van een opgeblazen buik en pijn verergert.

3. Koffie en thee

Voedingsmiddelen die je moet vermijden koffie

Voor mensen die deze aandoening hebben zijn drankjes met cafeïne  en van de voedingsmiddelen die je moet vermijden. Hieronder vallen ook koffie en thee.

De reden hiervoor is dat cafeïne de mate van ontsteking in je darm verergert. Daarnaast beïnvloedt het ook het proces dat ervoor zorgt dat afval uit het lichaam wordt verwijderd.

 • Als je dranken met cafeïne blijft drinken kan dit ervoor zorgen dat de irritatie in de darm die bij deze aandoening hoort nog verder verergert.
 • Daarnaast heeft cafeïne de neiging om in je lichaam op te stapelen. Dit beïnvloedt het proces dat gifstoffen uit je lichaam afvoert.

4. Melk en melkproducten

Melk en melkproducten zijn de grootste vijand van mensen die deze verteringsaandoening hebben.

Dat komt niet alleen door het hoge vetgehalte. Het komt ook doordat deze producten lactose bevatten.

Niet iedereen is lactose-intolerant. Maar als je het hebt over mensen met colitis ulcerosa en voedingsmiddelen die ze moeten vermijden staan deze producten op nummer 1. Door deze producten zoveel mogelijk te vermijden voorkom je verdere problemen van de darm.

5. Worstjes en vleeswaren

Voedingsmiddelen die je moet vermijden vleeswaren

Deze voedingsmiddelen bevatten niet alleen heel veel vet. Ze bevatten ook veel zout en kunstmatige conserveringsmiddelen. Dit zorgt onder andere voor meer irritatie van de darm.

Het eten regelmatig eten van deze producten veroorzaakt problemen met de spijsvertering. Daarnaast verhoogt het de aanwezigheid van gifstoffen in je darmen.

En alsof dat nog niet genoeg is, beïnvloeden ze ook nog je kans op overgewicht en op het ontwikkelen van ontstekingsaandoeningen. Dat komt door de ingrediënten van deze voedingsmiddelen.

6. Margarine

Mensen met colitis ulcerosa en voedingsmiddelen zoals margarine en boter zijn geen goede combinatie.

Ze bevatten teveel transvetzuren en gehydrogeneerde vetten. Nadat deze door het lichaam zijn opgenomen maken deze bestanddelen de ontstekingen in je darmen erger.

Daarnaast stimuleren ze de productie van stoffen die de irritatie van de darm en pijn erger maken.

7. Geraffineerde bloem

Voedingsmiddelen die je moet vermijden meelproducten

Geraffineerde bloem kan ontstekingen erger maken bij mensen die lijden aan darmproblemen.

Dit product is het resultaat van meerdere industriële bewerkingen. Tijdens deze processen gaan veel van de eigenschappen en voedingsstoffen verloren.

Het resultaat is dat ze veel moeilijker zijn om te verteren. Daarnaast kunnen sommige mensen allergische reacties ontwikkelen wanneer ze deze producten eten.

Het meest zorgwekkende probleem is nog wel dat deze producten in veel voedingsmiddelen die je regelmatig eet verwerkt zijn. Dat maakt het bovendien zeer moeilijk om deze producten volledig te vermijden.

8. Dranken met koolzuur en alcohol

Deze dranken hebben een irriterende werking op de darmen van mensen die lijden aan colitis ulcerosa en andere problemen met de spijsvertering.

 • Ze bevatten geraffineerde suikers naast koolzuur en kleurstoffen. Dit zorgt ervoor dat je maaginhoud zuurder wordt en verergert ook je ontstekingen in de darm.
 • Daar komt nog bij dat deze dranken verantwoordelijk zijn voor symptomen zoals gasvorming, pijn en diarree.

Tot slot willen we nog aangeven dat er bij colitis ulcerosa en voedingsmiddelen die je moet vermijden complicaties op het gebied van de spijsvertering kunnen optreden.

 Dat is de reden dat je het beste deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk kunt vermijden.

Veel mensen eten deze producten iedere dag. Maar het is verstandig om op zoek te gaan naar gezonde alternatieven. Op die manier kan je de aandoening onder controle krijgen en je in een mum van tijd weer normaal voelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Aggarwal D, Burns H, et al. Dietary practices in patients with inflammatory bowel disease-food for thought. BMJ Journals. 64 (1).
 • Ananthakrishnan A, Khalili H, et al. Long-term intake of dietary fat and risk of ulcerative colitis and Crohn’s disease. Gut. Mayo 2014. 63 (5): 776-784.
 • Ballesteros-Vásquez M. N, Valenzuela-Calvillo L. S, et al. Ácidos grasos trans: un análisis del efecto de su consumo en la salud humana, regulación del contenido en alimentos y alternativas para disminuirlos. Nutrición Hospitalaria. Febrero 2012. 27 (1).
 • Basson A. R, Chen Ch, et al. Regulation of intestinal inflammation by dietary fats. Frontiers in Immunology. Febrero 2021.
 • Bermejo, F., Guerra, I., & López-Sanromán, A. (2012). Colitis ulcerosa. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70298-6.
 • Crohn’s & Colitis Foundation of America. (2014). The Facts About Inflammatory Bowel Diseases. Inflammatory Bowel Diseases. https://doi.org/10.1097/00054725-199606000-00001
 • Dan-Ping L, Cui M, et al. High read meat intake exacerbates dextran sulfate-induced colitis by altering gut microbiota in mice. Frontiers in Nutrition. Julio 2021.
 • Gearry R. B, Irving P. M, et al. Reduction of dietary poorly absorbed short-chain carbohydrates (FODMAP’s) improves abdominal symptoms in patients with inflammatory bowel disease – a pilot study. Journal of Chron’s and Colitis. Febrero 2009. 3 (1): 8-14.
 • Medline Plus. Dieta baja en fibra y residuos. Agosto 2020.
 • Ng, S. C., Shi, H. Y., Hamidi, N., Underwood, F. E., Tang, W., Benchimol, E. I., … Kaplan, G. G. (2017). Worldwide incidence and prevalence of inflammatory bowel disease in the 21st century: a systematic review of population-based studies. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)32448-0.
 • Rosenbaum, M. (1983). Ulcerative colitis. Psychosomatics. https://doi.org/10.1016/S0033-3182(83)73183-X.
 • Sociedad Española de Medicina Interna. Colitis ulcerosa.
 • Taxonera C, Mendoza J. L, et al. Consumo de lácteos y enfermedad inflamatoria intestinal: ¿invertir la tendencia? Anales de Medicina Interna. Mayo 2004. 21 (5).
 • Tripathi K, Feuerstein J. New development in ulcerative colitis: latest evidence, management, treatment, and maintenance. Drugs in context. Abril 2019. 8: 212572.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.