7 eetwaren die potentieel kanker kunnen veroorzaken

15 april 2016
Voeding ligt aan de grondslag van 35% van de tumoren. Geraffineerde bloem kan je risico op het ontwikkelen van borstkanker met 220% verhogen.

Ook al weet men niet precies welke voeding gerelateerd is aan het ontstaan en de ontwikkeling van kanker, toch is het een feit dat studies aangetoond hebben dat bepaalde eetwaren een correlatie hebben met het voorkomen van deze ziekte. Ook al is het lichaam van iedere persoon verschillend, toch zijn experts het erover eens dat de frequente inname van dergelijke voeding een toegenomen risico op kanker inhoudt. In dit artikel tonen we je 7 eetwaren die potentieel kanker kunnen veroorzaken.

Aangezien 35% van de tumoren hun oorsprong in voeding vinden, gaan we hieronder een kijkje nemen naar wat de wetenschap heeft aangetoond in verband met de link tussen beide.

Vleeswaren

Darmkanker

De meeste vleeswaren, zoals worst, ham en spek, bevatten chemische bewaarstoffen, artificiële kleurmiddelen en hoge concentraties vet en zout, zodat ze er vers en smakelijk uitzien. Deze chemische stoffen, zoals natriumnitraat, natriumnitriet etc. zorgen voor een significante verhoging van de kans op het ontwikkelen van dikkedarmkanker.

Geraffineerde witte bloem

Volgens een studie die werd gepubliceerd in Cancer Epidemiology: Mile Markers and Prevention kan de frequente inname van geraffineerde koolhydraten het risico op kanker verhogen met 220%. Dit komt omdat voeding met een hoge glycemische waarde ervoor zorgt dat het bloedsuikergehalte zeer snel stijgt, wat op een directe manier de groei en verspreiding van kankercellen in het lichaam bevordert.

Geraffineerde suikers

Geraffineerde Suiker

Net zoals met geraffineerde bloem kunnen geraffineerde suikers de groei en de verspreiding van kankercellen in het lichaam bevorderen. Zoetstoffen die veel fructose bevatten zijn de ergste boosdoeners, aangezien deze zeer snel en makkelijk door de kankercellen gemetaboliseerd worden. Populaire voeding, zoals koekjes, cakes, taarten, frisdranken, sappen en sauzen, bevatten allemaal hoge concentraties geraffineerde suikers en zijn dus gerelateerd aan de ontwikkeling van kanker.

Genetisch gemodificeerd voedsel

Het eten van transgeen of genetisch gemodificeerd voedsel houdt een verhoogd risico in op het ontwikkelen van verschillende types kanker. Deze stelling moet echter nog verder wetenschappelijk bewezen worden. Veel van deze voeding vind je echter in je winkelmandje terug. Denk aan maïs en maïsproducten, bonen, koolzaad etc.

Gefrituurde voeding en junkfood

Junkfood

Gefrituurde voeding, zoals onder andere junkfood, wordt in elk dieet afgeraden. Naast het feit dat dergelijke voeding in verband gebracht wordt met kanker, veroorzaakt het ook nog andere gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen en obesitas. Frietjes, chips en snacks die men in supermarkten en restaurants terugvindt, kunnen hoge concentraties aan carcinogene bestanddelen bevatten. Deze bestanddelen ken men terug vinden in alle voeding die tot een temperatuur hoger dan 120°C verwarmd wordt, maar frietjes en ander junkfood bevat hier een veel hogere concentratie van. Daarbij bevat dergelijke voeding ook nog eens hoge concentraties aan transvetten, natrium en suikers; zaken die ook gerelateerd worden aan het ontwikkelen van kanker.

Dieetvoeding en dranken

Dieetvoeding en dranken zien er vaak als een goede optie uit voor onze gezondheid en om ons gewicht onder controle te krijgen of te houden, maar dat is niet helemaal juist. Het is wel waar dat dergelijke voeding meestal minder vet, suikers, calorieën, koolhydraten etc. bevat. Labels zijn echter vaak misleidend en kunnen verwarring bij de consument veroorzaken, waardoor ze denken dat ze de gezondste optie gevonden hebben om hun gewicht laag te houden. Men heeft namelijk ontdekt dat deze zogenaamde gezonde producten aspartaam bevatten. Aspartaam is een van de meest voorkomende zoetstoffen en is verantwoordelijk voor een hele reeks aandoeningen, van geboortedefecten tot kanker.

Tomaten in blik

De meerderheid van het voedsel in blik bevat BPA, wat werkt als oestrogeen in het lichaam en de normale hormoonactiviteit verstoort. Onderzoek heeft dit bestanddeel gelinkt aan hartaandoeningen, schade aan de ingewanden, onvruchtbaarheid en andere problemen die voornamelijk te maken hebben met het voortplantingsstelsel. Het is verder ook aangetoond dat de regelmatige inname van voeding uit blik het risico op kanker verhoogt. Van deze voeding houden tomaten uit blik het grootste risico in, omdat ze veel zuren bevatten die de vrijstelling van BPA stimuleren.

Bekijk Ook