Coeliakie bij kinderen en tieners

Hoe coeliakie zich bij kinderen en tieners manifesteert, is afhankelijk van hun leeftijd. Het kan leiden tot braken, obstipatie en kan zelfs hun groei belemmeren.
Coeliakie bij kinderen en tieners

Laatste update: 17 juni, 2020

Coeliakie is wat we allemaal kennen als een ‘glutenintolerantie’. Het treft vaak kinderen en tieners. Helaas is coeliakie een veelvoorkomende spijsverteringsstoornissen. Schattingen geven aan dat het aanwezig is in een groot deel van de wereldbevolking, hoewel velen zich er niet van bewust zijn. Laten we eens kijken hoe coeliakie zich bij kinderen en tieners manifesteert.

‘Gluten’ is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar een reeks eiwitten die aanwezig zijn in tal van granen, vooral tarwe.

De prevalentie bij kinderen en tieners is echter hoger dan bij volwassenen. Bijna 1 op de 70 kinderen is glutenintolerant. Het is een pathologie met een grote genetische component, dus dragers van bepaalde genen lopen er een groter risico op.

Op dit moment draait veel van ons dieet om granen en de hoeveelheid gluten in ons voedsel is aanzienlijk. Daarom leggen we in het artikel van vandaag alles uit wat je moet weten over coeliakie, vooral wat betreft kinderen en tieners.

Wat is coeliakie precies?

Buikpijn door coeliakie bij kinderen en tieners

Coeliakie is een aandoening waarbij een auto-immuunreactie tegen gluten optreedt. Het immuunsysteem reageert dus op deze groep eiwitten en veroorzaakt een reeks veranderingen in het spijsverteringsstelsel.

Verschillende onderzoeken (link in het Engels) tonen aan dat coeliakie een belangrijke genetische component heeft. Dit betekent dat mensen met bepaalde genen een hoger risico lopen op glutenintolerantie.

De ziekte ontwikkelt zich echter niet altijd, al heeft iemand de bijbehorende genen. Bepaalde ziekten verhogen echter het risico op het ontwikkelen van coeliakie. Een voorbeeld hiervan is diabetes mellitus.

Wat gebeurt er bij deze ziekte?

Mensen met coeliakie hebben een immuunreactie in hun spijsverteringssysteem wanneer ze gluten consumeren. Wanneer iemand een portie voedsel met gluten eet, leidt een immuunreactie tot ontsteking van de darmwand.

Door de darmslijmvliesbarrière kunnen we de noodzakelijke voedingsstoffen opnemen om ons gezond te houden. Wanneer dit slijmvlies echter verandert, kan de darm echter niet alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Daarom veroorzaakt coeliakie het malabsorptiesyndroom.

Degenen die aan coeliakie lijden kunnen echter symptomen of complicaties voorkomen als ze een strikt glutenvrij dieet volgen. Als een arts het op tijd detecteert en je glutenconsumptie vermijdt, zal je darmslijmvlies geleidelijk aan regenereren.

Coeliakie bij kinderen en tieners

Een vrouw met glutenintolerantie

Coeliakie kan op elk moment in het leven voorkomen. De symptomen variëren per persoon. Zoals we hierboven al zeiden, is de schade die in het darmslijmvlies wordt veroorzaakt omkeerbaar als deze vroeg wordt ontdekt.

Dus als het om kinderen en tieners gaat, moet je je bewust zijn van de symptomen. Zo kan het je namelijk helpen een goed dieet op te stellen en mogelijke toekomstige complicaties helpen te voorkomen.

  • Zeer jonge kinderen vertonen bijvoorbeeld vaak diarree en constante winderigheid. Ze hebben ook de neiging weinig te groeien, vooral vanaf het moment dat ze vast voedsel beginnen te eten dat gluten bevat.
  • Oudere kinderen en tieners vertonen vertonen meestal symptomen zoals buikpijn, braken en obstipatie. Het zijn ook kinderen die vaak te klein zijn voor hun leeftijd.

Deze kinderen kunnen ook huiduitslag en bloedarmoede hebben. Dit alles gebeurt omdat het lichaam niet alle voedingsstoffen opneemt, die het nodig heeft om zich goed te ontwikkelen.

Hoe wordt coeliakie bij kinderen en tieners gediagnosticeerd?

Vaak hebben kinderen en tieners geen duidelijke symptomen of blijven deze onopgemerkt. We weten echter dat genetica een bepalende factor is bij coeliakie. Dus als jij of je partner coeliakie hebben, moet je een arts raadplegen zodat deze je kind kan onderzoeken.

Er zijn verschillende tests om coeliakie te ontdekken. Allereerst is er een bloedtest waarbij men naar antilichamen voor deze pathologie zoekt. Als het resultaat positief is, zal de arts in sommige gevallen een kleine darmbiopsie uitvoeren.

Dit onderzoek bestaat uit het inbrengen van een kleine sonde in de darm, via de mond. Daar nemen ze een klein monster en analyseren het in een laboratorium.

Conclusie

Coeliakie bij kinderen en tieners manifesteert zich net als andere overgevoeligheden en allergieën met bepaalde symptomen. Dus, als je denkt dat je kind het heeft, raadpleeg dan een arts. Op die manier kunnen ze de tests uitvoeren en je advies geven over gezonde dieetopties.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.