Bloedstolsels tijdens de menstruatie
Hoewel de aanwezigheid van bloedstolsels normaal is tijdens de menstruatie van de meeste vrouwen, is het ook iets dat je in de gaten moet houden om te zien of het gepaard gaat met andere symptomen.
Het kan nooit kwaad je gynaecoloog te raadplegen. Deskundigen vertellen ons echter dat ieder lichaam uniek is en iedere vrouw haar menstruatie op haar eigen manier zal ervaren. De aanwezigheid van bloedstolsels is dus niet per se iets om ongerust over te zijn.
Wij zullen je hieronder meer vertellen.
Wat zijn bloedstolsels die tijdens de menstruatie ontstaan?
Verdiep je eens in de volgende feiten om de bloedstolsels die je af en toe ziet tijdens je menstruatie beter te begrijpen.
- De wanden van je baarmoeder hebben de neiging om geleidelijk te veranderen om je lichaam voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap. Ze worden dikker en vullen zich met nieuw weefsel, zodat als je zwanger wordt ze een foetus kunnen ondersteunen.
- Als een zwangerschap uitblijft, laten de extra lagen die zich langs de buitenkant van de baarmoeder gevormd hebben geleidelijk los. Daardoor ontstaat de menstruatie.
- Bij de meeste wonden heeft je bloed de neiging om te stollen. Dit is de natuurlijke afweer van het lichaam om ervoor te zorgen dat je niet te veel bloed verliest. Tijdens je menstruatie moet het bloed echter vrijer kunnen stromen om te worden afgescheiden.
- Dat is de reden waarom je baarmoeder een antistollingsmiddel produceert. Als je menstruatie erg zwaar is, raakt dat ‘natuurlijke stollingsmiddel’ op. Meestal merk je op dat er een aantal bloedstolsels ontstaan.
- Deze bloedstolsels variëren in grootte van 5 mm tot 5 cm. Ze komen vaker voor bij vrouwen die zeer een zware menstruatie ervaren. Degenen met een lichtere menstruatie hebben misschien nooit last van deze symptomen.
- Een ander punt om te onthouden, is dat de stolsels vaker ontstaan tijdens de slaap, waardoor er misschien een dikkere en soms angstaanjagende massa ontstaat.
Dingen om te onthouden over bloedstolsels tijdens de menstruatie
1. Tekort aan ijzer
Een tekort aan ijzer kan soms heel vervelend zijn voor vrouwen.
- Het komt vaak voor dat een zware menstruatie ertoe leidt dat je veel van dit mineraal verliest. Een ander aspect hiervan is dat hoe minder ijzer je in je lichaam hebt, hoe moeilijker het is voor je baarmoeder om dat natuurlijke anti-stollingsmiddel aan te maken, wat op zijn beurt weer kan leiden tot de vorming van bloedstolsels.
- Dat is waarom je periodiek je ijzergehalte zou moeten controleren en supplementen zou moeten nemen als ze door je arts worden aanbevolen.
2. Hormonale onbalans
Meisjes in de puberteit en vrouwen die pas bevallen zijn hebben vaker problemen met bloedstolsels. Dit is te wijten aan een kleine onbalans in de productie van oestrogeen en progesteron, dat ook net vóór de menopauze kan optreden.
3. Een miskraam
Dit is iets dat belangrijk is om te weten. Als je probeert zwanger te worden en merkt dat er een geelachtig of grijsachtig stolsel wordt afgescheiden, kan het helaas wijzen op een miskraam. Aarzel dan niet om je arts of gynaecoloog te raadplegen.
4. Endometriose
Endometriose is de stille ziekte die miljoenen vrouwen treft. Iets om te onthouden is dat als je menstruatie uiterst pijnlijk en invaliderend is, het mogelijk is dat je ook last hebt van deze aandoening.
Endometriose beïnvloedt de vrouwelijke voortplantingsorganen. Het wordt gekenmerkt door de vorming van zeer dichte laesies rond de baarmoeder en andere nabijgelegen organen. Dit alles veroorzaakt pijn, die vaker voorkomt tijdens de menstruatie. Daarnaast zal je tijdens de menstruatie ook overvloedig veel bloedstolsels opmerken.
5. Gynaecologische aandoeningen
Zoals we in het begin vermeld hebben, komt de aanwezigheid van bloedstolsels voor bij veel vrouwen. Als je menstruatie zeer pijnlijk is, moet je dit altijd bespreken met je gynaecoloog.
Eileiderontsteking bijvoorbeeld wordt meestal geassocieerd met hevige buikpijn in het bekkengebied. Het houdt ook verband met de aanwezigheid van bloedstolsels tijdens de menstruatie.
Deze aandoening, veroorzaakt door een soort bacterie, resulteert in een infectie die zich verspreidt vanuit de baarmoederhals naar de baarmoeder, eileiders of eierstokken.
Het is pijnlijk en een van de meest voorkomende gynaecologische aandoeningen, dus het is belangrijk dat als je twijfelt of ongemak ervaart, je een deskundige raadpleegt.
Het is ook bekend dat de aanwezigheid van vleesbomen en cysten geassocieerd wordt met stolsels tijdens menstruatie. Dus ook al kan stolling normaal zijn, het kan nooit kwaad om het te vermelden wanneer je naar je jaarlijkse controle gaat.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sleep Foundation. https://www.sleepfoundation.org/articles/las-mujeres-y-el-sueno
- Moreira, V.F., López San Román, A. (2009). Anemia ferropénica. Tratamiento. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082009000100010
- VV.AA. (2012).Obesidad y niveles séricos de estrógenos; importancia en el desarrollo precoz del cáncer de mama.http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-161120120004000
- Bouquet de Durán, Romina Izzedin. (2012). Aborto espontáneo. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-48272012000100007
- Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000888.htm