Blijf jij uit schuldgevoel, angst of medelijden in je relatie?
Als je in een relatie met iemand blijft uit schuldgevoel, angst of medelijden, dan is het tijd dat je jezelf afvraagt waarom je bij dit alles betrokken geraakt bent.
Waarschijnlijk voel je je niet gelukkig omdat je relatie niet op liefde gebaseerd is, terwijl het dat wel zo zou moeten zijn.
Soms voelen we medelijden. Dit veroorzaakt dan schuldgevoel want deze beide gevoelens gaan hand in hand.
Er zijn vele redenen waarom we ons schuldig kunnen voelen. De andere persoon is erg vriendelijk en we houden veel van elkaar. Hoe kunnen we dan deze relatie beëindigen en zoveel schade berokkenen?
Anderzijds is angst een volledig ander verhaal. Hier vinden we situaties van mishandeling. Je ervaart bepaalde angsten die ervoor zorgen dat je de relatie laat voortduren.
Je kan bijvoorbeeld ook lijden aan emotionele afhankelijkheid.
Lees ook dit artikel: Ik ben niet gelukkig in mijn relatie. Wat moet ik doen?
Welk gevoel speelt een belangrijke rol in jouw relatie en houdt je tegen om de relatie te beëindigen: schuldgevoel, angst of medelijden? In dit artikel bekijken we samen met jou wat het betekent en wat je best kan doen.
Als je bij je partner blijft uit medelijden of schuldgevoel, dan berokken je jezelf schade
Je blijft bij je partner uit medelijden of schuldgevoel. Maar eigenlijk wil je de relatie beëindigen. Wees je er dan bewust van dat je jezelf veel meer schade toebrengt door te blijven, zelfs al lijkt dat niet zo.
De andere persoon verdient het ook niet samen te zijn met iemand die niet volledig eerlijk is. Misschien hou je niet van hem. Maar de gevoelens van medelijden en schuld houden je tegen om te doen wat je wilt doen.
Als menselijke wezens bezitten we de grote kracht van empathie. Dit kan in ons voordeel of juist tegen ons werken. Want wanneer we onze partner willen verlaten dan kan het gebeuren dat zijn tranen en verdriet ons een slecht gevoel geven.
Dit is iets dat iedereen wil vermijden. Hoewel het een natuurlijke reactie is mag je een beslissing die beide partners voordelen biedt niet uitstellen.
Zelfs al geloven we dat we bij een relatiebreuk altijd verliezen, in werkelijkheid winnen we meestal iets en onze partner ook.
Ontdek ook dit artikel: Een relatie beëindigen op een gezonde wijze
Blijf je uit angst bij je partner?
Het is helemaal anders als je uit angst in een relatie blijft.
Wat is de oorsprong van deze angst? Misschien heb je laten merken dat je de relatie wil stopzetten en heeft hij je bedreigd. Ben je bang dat hij je lichamelijk zal kwetsen? Is dit iets dat in jullie relatie gebeurt?
In deze situatie kan de angst verlammend zijn. Toch is het erg belangrijk dat je de moed hebt om hier een eind aan te maken.
In vele landen zijn er veilige plaatse waar vrouwen terechtkunnen en hulp krijgen bij dit type van relatie. Vergeet niet dat de uiteindelijke beslissing bij jou ligt.
Ook dit is een interessant artikel: Zeven vroege tekenen van een gewelddadige relatie
Als de angst een andere reden heeft dan kan er sprake zijn van emotionele afhankelijkheid. Misschien ben je bang dat je alleen zal eindigen en niemand anders zal vinden.
Dit is een probleem dat vele mensen raakt. Professionele hulp kan dan nodig zijn. Met hulp kan je in het echt ontdekken hoe je niemand nodig hebt om gelukkig te zijn. Je kan dan je relatie beëindigen zonder bang te zijn.
Schuldgevoel, angst of medelijden: beëindig de relatie voor je eigen gezondheid
Als je uit schuldgevoel, angst of medelijden in een relatie blijft dan is het belangrijk dat je weet dat je voor je eigen gezondheid de relatie moet beëindigen. Eigenlijk kan dit zelfs gezond zijn voor de relatie.
Want deze drie gevoelens samen versterken niet alleen de problemen met je partner. Het kan er ook voor zorgen dat de relatie iets erg giftig wordt.
Dit gebeurt allemaal omdat jij vermijdt om de relatie eens en voor altijd te beëindigen.
Je moet duidelijk maken dat het normaal is om schuldgevoel, angst of medelijden te voelen. Maar het is jouw plicht om de confrontatie met deze gevoelens aan te gaan. Want ze betekenen tenslotte dat jij je kans op geluk en die van de andere persoon beperkt.
Vergeet ook dit artikel niet:7 keer gedrag dat je nooit moet accepteren in een relatie
Als je uit schuldgevoel, angst of medelijden bij je partner blijft, denk er dan aan hoe dit voor geen van beiden goed is. Je zal inzien dat je in werkelijkheid jezelf en de andere veel meer schade berokkent.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Urbiola, I., & Estévez, A. (2015). Dependencia emocional y esquemas desadaptativos tempranos en el noviazgo de adolescentes y jóvenes. Behavioral Psychology/ Psicologia Conductual.
- Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional. Revista de Psicología.
- ¿Qué es la dependencia emociona? http://www.dependenciaemocional.org/definicion.html