Avasculaire necrose van de heup
Avasculaire necrose wordt, zoals alle necrose, veroorzaakt door een gebrek aan bloedtoevoer naar de weefsels. In dit specifieke geval tast het de botten aan, wat tot vrij ernstige gevolgen leidt.
In dit artikel beschrijven we wat avasculaire necrose van de heupkop is, hoe dit de kwaliteit van leven van patiënten en hun behandelingsopties beïnvloedt.
Zoals sommige artikelen aangeven, zoals Chronische heuppijn, femurkop necrose (Spaanse link), komt avasculaire necrose niet erg vaak voor. Maar dit betekent niet dat het geen speciale aandacht verdient, aangezien de nasleep zeer ernstig is en de risico’s voor patiënten zeer hoog.
Wat veroorzaakt avasculaire necrose van de heup?
De eerste vraag die misschien bij je opkomt, is wat de oorzaken zijn van dit zeer ernstige probleem dat ernstige gevolgen heeft voor patiënten.
Hieronder zullen we enkele van de redenen laten zien waarom het kan verschijnen, zoals aangegeven in het artikel Niet-traumatische oorzaken van bilaterale avasculaire necrose: verband tussen hepatitis C en gepegyleerd interferon (Spaanse link):
- Geschiedenis van letsel: een verwonding of ontwrichting van de gewrichten kan de bloedvaten aantasten, waardoor een gebrek aan bloedtoevoer ontstaat.
- Kankerbehandeling: het ondergaan van bestralings- of chemotherapiebehandelingen verzwakt het lichaam en de botten en kan bloedvaten beschadigen.
- Hypercoaguleerbare toestand: dit maakt je vatbaar voor trombose en de bloedstolsels verminderen de bloedtoevoer aanzienlijk.
- Langdurige behandeling met steroïden: een teveel aan steroïden (hoge doses) kan een van de oorzaken zijn avasculaire necrose van de heupkop.
Symptomen
De symptomen zijn meer of minder ernstig, afhankelijk van het stadium waarin de patiënt zich bevindt. We kunnen dus onderscheid maken tussen een mild stadium, een matig stadium en het laatste stadium, dat ernstig is. Laten we eens kijken naar enkele symptomen die een patiënt kan ervaren.
Het eerste dat moet worden opgemerkt, is dat de patiënt in het milde stadium mogelijk geen symptomen heeft. Dit betekent dat avasculaire necrose volledig onopgemerkt kan blijven. Als het echter niet wordt gediagnosticeerd, zal het erger worden. Je zult het volgende beginnen op te merken:
- Pijn in het gewricht dat wordt aangetast door necrose als je je gewicht erop zet.
- Ongemak als je in rust bent, liggend of zittend.
- Pijn die verergert en uitstraalt naar de lies, dijen, billen, zelfs de knieën.
De pijn zal in intensiteit toenemen tot het punt dat het een constant ongemak wordt zonder verlichting. Dit beïnvloedt de kwaliteit van leven van de patiënten en beperkt ze. Daarom is het erg belangrijk om bij het minste symptoom naar de dokter te gaan. De reden is dat het bot zijn vorm kan verliezen en zo artritis kan veroorzaken.
Ook interessant om te lezen:
Zes handige tips om pijn in de heupen te voorkomen
Behandelingen van avasculaire necrose
Wanneer bij een patiënt avasculaire necrose van de heup wordt vastgesteld, houdt de arts rekening met zijn of haar leeftijd, de kwaliteit van de botten, het stadium van de ziekte en de schade die deze al heeft veroorzaakt. Hieronder presenteren we de meest conservatieve behandelingen en andere behandelingen waarbij een operatie betrokken is.
- Externe ondersteuning: het gebruik van krukken of wandelstokken is een optie voor de mildste gevallen. Het levert echter geen geheel bevredigende resultaten op.
- Medicijnen: deze hebben de neiging om een veel positiever effect te hebben, waarvan sommige bloeddrukverlagende, fibrinolytische en vasoactieve geneesmiddelen zijn.
- Hyperbare zuurstoftherapie: het inademen van zuurstof bij hoge druk verhoogt de zuurstofvoorziening in het plasma. In milde stadia kan het een zeer positief effect hebben.
- Elektrische stimulatie: dit bevordert de botvorming, aangezien avasculaire necrose ervoor zorgt dat botten zwakker worden en gemakkelijker breken.
Ook interessant om te lezen:
Zuurstoftherapie: wat is het en wat is het doel?
Is er een operatie nodig bij vasculaire necrose van de heup?
Wat gebeurt er als avasculaire necrose zich in een veel verder gevorderd stadium bevindt? Hoewel je de bovengenoemde behandelingen kunt proberen, raden artsen je vaak aan om een operatie te ondergaan.
Maar zelfs in matige gevallen kan de arts deze optie overwegen, aangezien de gecombineerde behandeling de kans op een positief resultaat vergroot.
Als je ongemak ervaart, raden we je aan om onmiddellijk naar je arts te gaan. Als je geen symptomen hebt, onthoud dan dat het nog steeds belangrijk is om regelmatig te controleren of alles in orde is.
Vaak betekent de afwezigheid van symptomen niet dat je geen problemen hebt. In dit geval voorkomt een vroege diagnose dat je bijvoorbeeld een operatie moet ondergaan.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Alvarez López, Alejandro, & García Lorenzo, Yenima. (2005). Clasificación y diagnóstico de la osteonecrosis de cabeza femoral. Revista Cubana de Ortopedia y Traumatología, 19(2) Recuperado en 08 de marzo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-215X2005000200013&lng=es&tlng=es.
- Alvarez López, Alejandro, & García Lorenzo, Yenima. (2006). Tratamiento de la osteonecrosis de cabeza femoral. Revista Cubana de Ortopedia y Traumatología, 20(1) Recuperado en 08 de marzo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-215X2006000100010&lng=es&tlng=es.
- Pellejero Jiménez, Rocío, Serrano Alonso, María, Irigoyen Rodríguez, Irati, Fernández de Manzanos, Marta Luri, Echeverría Gorriti, Amaya, & Gutiérrez Lizarazu, Ane. (2017). Necrosis avascular de cadera asociada a everolimus. Farmacia Hospitalaria, 41(5), 656-658. Recuperado en 08 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-63432017000500656&lng=es&tlng=es.
- Vidal Casariego, A., Cuerda Compés, C. de la, Bretón Lesmes, I., Camblor Álvarez, M., Velasco Gimeno, C., & García Peris, P.. (2006). Necrosis avascular de ambas caderas y rodillas en una paciente con colitis ulcerosa tratada prolongadamente con corticoides a dosis altas. Nutrición Hospitalaria, 21(1), 109-112. Recuperado en 08 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000100018&lng=es&tlng=es.