Artroscopie van de knie en de voordelen

Een artroscopie van de knie geeft chirurgen de mogelijkheid om het gewricht in zijn totaliteit te zien terwijl ze opereren. Lees verder en ontdek alles over artroscopie!
Artroscopie van de knie en de voordelen
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Een artroscopie van de knie, ook wel kijkoperatie genoemd, is een chirurgische procedure. Ze gebruiken het bij trauma-chirurgie en bij orthopedische chirurgie. Deze techniek maakt de diagnose gemakkelijker en helpt om vele aandoeningen van de gewrichten te behandelen.

Deze techniek is een veel minder indringende methode dan andere technieken. Toch is het belangrijk dat we vermelden dat een artroscopie van de knie een chirurgische ingreep is. Om die redenen mogen alleen trauma- en orthopedische chirurgen deze procedure uitvoeren.

Een camera geeft beelden van de knie dat de chirurgen kunnen bekijken. Om dit te kunnen doen is alleen een heel kleine insnijding nodig. Het laat nauwelijks een litteken achter. Daarom is het ook een niet-invasieve procedure die de duur van de opname vermindert.

In de meeste gevallen keren de patiënten dezelfde dag terug naar huis zodat ook het herstel vergemakkelijkt wordt.

Een artroscopie van de knie is in volgende gevallen de beste aanpak

Toepassingen van een artroscopie van de knie

Op een minimaal indringende manier laat deze techniek de specialisten de binnenkant van de knie zien. Ze gebruiken het om meerdere problemen of letsels te bekijken.

Er zijn tenslotte verschillende ziekten en letsels die de verschillende delen van het gewricht kunnen beschadigen. Dit zijn er enkele van:

  • Het bot
  • Het kraakbeen
  • Gewrichtsbanden
  • De meniscus
  • Pezen
  • De spieren

Een blessure aan de gewrichtsbanden

Blessures aan de kruisbanden vereisen een artroscopie van de knie om een nauwkeurige diagnose te stellen. Er zijn twee soorten: problemen met de voorste kruisband of de achterste kruisband.

De voorste kruisband is de gewrichtsband die buitensporige beweging onder controle houdt. Het dankt zijn naam aan het feit dat het een andere gewrichtsband kruist. Deze andere gewrichtsband is de achterste kruisband. Die zit vast aan het achterste gedeelte van het scheenbeen.

Dit type letsel komt heel vaak voor. Meestal treedt het op na een krachtige draaibeweging. Men spreekt van een ‘ongelukkige drie-eenheid’ als er sprake is van een gescheurde:

  • meniscus
  • voorste kruisband
  • mediale zijdelingse gewrichtsband

Bij een jong en matig actief persoon met dit ongemak is het belangrijk om de gewrichtsband te reconstrueren. Het veroorzaakt immers vaak een degeneratieve aandoening van het gewricht en kan tot problemen van de meniscus leiden.

Een gescheurde meniscus

Een gescheurde meniscus

Zowel voor de diagnose als voor het herstel nemen artsen bij mensen met een gescheurde meniscus vaak hun toevlucht tot deze techniek.

De meniscus is vezelkraakbeen dat belangrijke functies in de knie vervult.

Wanneer de schade net ontstaan is en niet te uitgebreid, dan kunnen specialisten de meniscus soms herstellen. Tijdens een artroscopie van de knie kunnen ze een gescheurde meniscus soms zelfs volledig herstellen.

Met donorweefsel kan men de beschadigde meniscus ook vervangen. Meniscustransplantaties worden met behulp van een artroscopie van de knie uitgevoerd.

Slijtage van het gewrichtskraakbeen

Het kraakbeen is een glad elastisch weefsel dat de gewrichten van het dijbeen, het scheenbeen en de knieschijf bedekt en beschermt. Osteoartritis is de meest voorkomende oorzaken van problemen van het kraakbeen.

Onder andere osteochondritis dissecans, infecties, problemen van het metabolisme en verwondingen kunnen deze problemen ook veroorzaken. Er zijn meerdere chirurgische mogelijkheden om het kraakbeen te herstellen of te reconstrueren. Deze zijn afhankelijk van:

  • de leeftijd van de patiënt
  • de activiteit
  • de verwachtingen

Ook dit is een interessant artikel:
5 oefeningen die kniepijn verminderen

De voordelen van een artroscopie van de knie

De voordelen van een artroscopie van de knie

Ten eerste is het voordeel van deze techniek in vergelijking met andere methoden dat de chirurg in staat is om het gewricht in zijn totaliteit te zien. Dit is te danken aan een klein instrument met de naam artroscoop.

Nog een ander voordeel van een artroscopie van de knie is dat slechts een kleine insnijding nodig is. Meestal leidt deze techniek dus ook tot een korter verblijf in het ziekenhuis en een snel herstel.

Gelukkig kunnen vele patiënten die een artroscopie van de knie ondergaan, het ziekenhuis al dezelfde dag van de procedure verlaten. Aangezien dit kleine insnijdingen betreft, is er ook een beter esthetisch resultaat, vooral bij lichaamsdelen die zichtbaar zijn zoals de knie.

Je moet echter wel onthouden dat patiënten met diverse blessures of aandoeningen een artroscopie van de knie ondergaan. Daarom kan je geen conclusies verbinden aan hoe het herstel zal verlopen.

De specifieke situatie van de patiënt zal bepalend zijn voor de tijd die hij nodig heeft om te herstellen. Ook zullen niet alle patiënten op dezelfde manier op deze kijkoperatie reageren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Arabia, J. J. M., & Arabia, W. H. M. (2009). Lesiones del ligamento cruzado anterior de la rodilla. Iatreia. https://doi.org/10.5455/medarh.2014.68.350-352
  • Castiella-Muruzábal, S., López-Vázquez, M. A., No-Sánchez, J., García-Fraga, I., Suárez-Guijarro, J., & Bañales-Mendoza, T. (2007). Artroplastia de rodilla. Rehabilitacion. https://doi.org/10.1016/S0048-7120(07)75532-9
  • Estévez Perera, A., Díaz Hernández, I., Porro Novo, J., Torres Carballeira, R., & Calderón García, A. (2008). Evaluación y entrenamiento isocinético en rehabilitación post artroscópica de rodilla de paciente con Artritis Reumatoide. Revista Cubana de Reumatología: RCuR10(11), 11–19.
  • Gicquel, P. (2009). Artroscopia en el niño. EMC – Técnicas Quirúrgicas – Ortopedia y Traumatología. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/S2211-033X(09)71601-9

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.