Wat er met ons lichaam gebeurt als we onvoldoende slapen

Wanneer je niet genoeg slaapt, ben je niet alleen vermoeider, maar je immuunsysteem raakt ook aangetast en je bent mogelijk kwetsbaarder voor verschillende ziekten.
Wat er met ons lichaam gebeurt als we onvoldoende slapen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het is van essentieel belang om te weten hoe belangrijk slaap is voor ons lichaam, vooral wat er gebeurt als we onvoldoende slapen.

De voornaamste reden waarom we slapen is namelijk om ons lichaam en onze geest te laten rusten en ze voor te bereiden op een nieuwe dag. Je moet ook weten dat slaap direct invloed heeft op je cellulaire metabolisme.

In dit artikel hebben we het over wat er gebeurt als we onvoldoende slapen. De kwaliteit van onze slaap is echter net zo belangrijk als de duur ervan. Het kan dan ook zijn dat iemand die dagelijks maar zes uur slaapt zich prima voelt, terwijl iemand die dagelijks tien uur slaapt altijd moe is.

Het lichaam van mensen die onvoldoende slapen, lijkt veel op een machine die aan een stuk door werkt, zonder te stoppen. Het eindresultaat is dat hun lichaam vroeg of laat onvermijdelijk ineenstort. Wanneer dit zal zijn, hangt af van de gezondheid van elk individu.

Slaapstoornissen zijn geassocieerd met veel verschillende gezondheidsproblemen en kunnen de functie van elk orgaan aantasten. Bovendien kan onvoldoende of slecht slapen:

  • iemand gevoeliger maken voor pijn
  • de geheugencapaciteit verminderen
  • het immuunsysteem ernstig verzwakken

Wat er met ons lichaam gebeurt als we onvoldoende slapen: verhoogd risico op Alzheimer

Hersenen met Alzheimer

Wetenschappers zijn al langere tijd van mening dat er een verband bestaat tussen slaapstoornissen en de ziekte van Alzheimer.

Recente studies tonen aan dat er bij mensen die onvoldoende slapen sprake is van een toename van biomarkers die kenmerkend zijn voor de ziekte van Alzheimer. Met name bèta-amyloïde en tau-eiwitten worden geassocieerd met het ontstaan ​​van dementie.

Tijdens de studies kon gezien worden dat er bij de mensen die minder dan vijf uur sliepen per nacht, sprake was van hogere concentraties van biomarkers. Hetzelfde werd waargenomen bij mensen die tussen de zes en acht uur per nacht sliepen, maar wiens slaap van slechte kwaliteit was.

De opbouw van tau-eiwitten kan neurofibrillaire knopen veroorzaken, die zeer destructief zijn voor de hersenen. Hoge niveaus van bèta-amyloïde eiwitten leiden tot de vorming van plaques. Plaques zijn zeer giftig voor cerebrale neuronen.

Hoge concentraties van deze twee biomarkers veroorzaken overmatige vermoeidheid en versnellen degeneratieve processen in de hersenen, waardoor de hersenen kwetsbaarder worden. Onvoldoende slapen zorgt er dus niet alleen voor dat je last krijgt van lichamelijke en geestelijke vermoeidheid, maar kan ook het risico op Alzheimer verhogen.

Momenteel is het nog niet duidelijk wat de oorzaak is en wat de consequentie daarvan zijn. Hoge concentraties van tau- en beta-amyloïde-eiwitten kunnen ook leiden tot slapeloosheid en onderbroken slaap. De wetenschap laat dus steeds meer zien hoe belangrijk het is om dagelijks voldoende en goed te slapen.

Eenvoudige tips om je slaapkwaliteit te verbeteren

Zorgen voor een goede slaapkwaliteit kan veel aspecten van je gezondheid verbeteren, zoals:

  • Cellulaire veroudering bestrijden of vertragen.
  • Fysieke, psychische en emotionele stoornissen voorkomen.
  • Je eetlust beter onder controle houden en gewichtstoename tegengaan.
  • Fysieke, cognitieve en emotionele slijtage verminderen om vermoeidheid te bestrijden.
  • Het lichaam van energie voorzien en je humeur verbeteren, waardoor je beter werk verricht en beter presteert.

1. Zorg ervoor dat je dagelijks minder stress ervaart

Vrouw met veel stress

Stress is tegenwoordig de voornaamste reden waarom mensen onvoldoende slapen. Daarnaast heeft het ook een negatief effect op andere aspecten van onze gezondheid. Om een ​​goede nachtrust te krijgen en je kwaliteit van leven te verbeteren is het dan ook van essentieel belang om je stress- en angstniveaus te verlagen.

Hoewel het misschien onmogelijk lijkt om volledig van stress af te komen, kunnen kleine veranderingen in je houding het verschil maken.

  • Houd je privéleven gescheiden van je werk. Respecteer je behoefte aan rust en plezier.
  • Neem deel aan activiteiten die je helpen ontspannen, zoals yoga, pilates of meditatie.
  • Ontwikkel gezonde gewoonten waardoor je meer energie krijgt en spanning kunt loslaten.
  • Bereid jezelf geestelijk voor op je bedtijd. Je moet ontspannen en kalmeren. Zorg voor een positieve gemoedstoestand. Om dit te doen, moet je je dagelijkse verplichtingen en mobiele telefoon even opzij zetten. Zet een lekker kopje thee voor jezelf en adem een paar minuten diep in en uit.

2. Houd een uitgebalanceerd dieet aan

Slechte eetgewoonten in combinatie met regelmatige spijsverteringsproblemen kunnen je slaapkwaliteit aanzienlijk verminderen. Bovendien zal ook je immuunsysteem hieronder lijden, wat natuurlijk kan leiden tot de ontwikkeling van verschillende ziekten.

Het is daarom een goed idee om te kiezen voor een lichte avondmaaltijd die weinig koolhydraten bevat om de spijsvertering te bevorderen, zodat je maag je ‘s nachts niet wakker houdt. Het is ook cruciaal om de hele dag door een uitgebalanceerd dieet te volgen.

3. Doe voldoende aan lichaamsbeweging

Vrouw die de plank doet

Regelmatige lichaamsbeweging biedt voordelen voor zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. Het helpt je om je:

  • gewicht onder controle te houden
  • cardiovasculaire- en ademhalingssysteem gezond te houden
  • zelfvertrouwen te bevorderen

Alleen al 30 tot 45 minuten wandelen per dag kan helpen om je lichaam te beschermen tegen de schadelijke effecten van onvoldoende slaap. Tot slot verbetert het ook je fysieke en cognitieve prestaties gedurende de dag. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Echávarri Zalba, C., & Erro, M. E. (2007). Trastornos del sueño en el anciano y en las demencias. Anales Del Sistema Sanitario de Navarra. https://doi.org/10.4321/S1137-66272007000200014
  • Eastwood, R. (2004). Factores de riesgo y factores protectores en la enfermedad de Alzheimer. Revista de Psicogeritría.
  • Miró, E., Cano-Lozano, C., & Buela-Casal, G. (2005). SUEÑO Y CALIDAD DE VIDA. Revista Colombiana de Psicología. https://doi.org/10.1007/s00253-011-3421-1

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.