Als je partner niet weet wat hij of zij wil...

Heb je ooit het gevoel dat je een eenzijdige relatie hebt omdat je partner niet weet wat hij of zij wil? Vandaag geven we je de begeleiding die je nodig hebt om deze moeilijke situatie het hoofd te bieden.
Als je partner niet weet wat hij of zij wil...

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Een relatie aangaan met je partner betekent samen iets beginnen. Daarom moeten jullie allebei weten wat jullie willen en welke richting jullie willen gaan. Maar wat gebeurt er als je partner niet weet wat hij of zij wil? Hoe moet je dan handelen? Is het tijd om de relatie te beëindigen of een ultimatum te stellen? In dit artikel gaan we dieper in op deze situatie.

Een gemeenschappelijk project

In de beginfase van een romantische relatie gaan we ervan uit dat dit het begin is van een gedeeld levensproject. Met andere woorden, de relatie gaat richting een gemeenschappelijk doel en gedeelde plannen. Het is een projectie van een toekomst vol gedeelde dromen, verantwoordelijkheden en inspanningen.

Als een partner echter niet weet wat hij of zij wil, dan bestaat dit gemeenschappelijke project gewoon niet. Als dat het geval is, is het praktisch zinloos dat dat één persoon de touwtjes in handen neemt.

Dus als je je zinnen erop zet om met bepaalde dingen toch verder te gaan, zal dat alleen maar frustratie opleveren. Ook kan het in de toekomst leiden tot beschuldigingen van beide partijen.

Als je partner niet weet wat hij of zij wil

Als je partner niet weet wat hij of zij wil

Dus, wat gebeurt er als een partner niet weet wat hij of zij wil in een relatie? Als dit het geval is bij jou of je partner, dan heb je waarschijnlijk met het volgende te maken:

  • Twijfel. Alles voelt verwarrend aan. Misschien geeft je partner je op een dag het gevoel dat hij of zij een verbintenis wil, maar de volgende dag verandert dat weer. In sommige opzichten lijkt je relatie misschien serieus, maar met andere dingen voelt het alsof je gewoon dingen aan het uitproberen bent. Het resultaat is dat de ups en downs je in een constante staat van twijfel en onzekerheid brengen.
  • Frustratie. De besluiteloosheid wanneer iemand niet weet wat hij of zij wil, kan frustraties, stress en leed veroorzaken. Stel je voor dat je vertrouwen stelt in iemand die niet weet wat hij moet doen en als gevolg daarvan je gevoelens niet beantwoordt. Meer geven in een relatie dan je krijgt is echt pijnlijk.
  • Angst voor communicatie. Je kunt voorkomen dat je samen over je toekomst praat, of het nu op de korte, middellange of lange termijn is. Dit komt omdat je niet zeker weet wat je partner wil, dus schrikken jullie allebei terug voor dit soort gesprekken.

Wat moet je doen als je partner niet weet wat hij of zij wil?

Praat oprecht

Het heeft geen zin om je gevoelens van twijfel, frustratie en lijden voor jezelf te houden. Daarom is de beste optie om een eerlijk gesprek met je partner te hebben. Druk je emoties, ideeën en dromen over je relatie uit.

Je moet er echter rekening mee houden dat je partner je plannen en verlangens of zelfs je gevoelens misschien niet deelt. Daar komt bij dat je hem of haar uiteraard ook niet kan dwingen. Je moet daarom voorbereid zijn om iets anders te horen dan je wilde horen.

Een relatie is een verbintenis die verantwoordelijkheden, begrip en respect met zich meebrengt. Als die factoren niet aanwezig zijn, zal de relatie niet gezond zijn.

Zorg goed voor jezelf

Zorg vooral eerst goed voor jezelf

Zoals we hierboven hebben uitgelegd, is het niet gemakkelijk om in een relatie te blijven als een partner niet weet wat hij of zij wil. Meer geven dan je krijgt kan inderdaad frustrerend en hartverscheurend zijn. Daarom moet je voor jezelf zorgen en jezelf afvragen of dit echt de moeite waard is.

Als twee mensen niet dezelfde visie op een gedeelde toekomst delen, dan gaat de relatie richting mislukken. Dus het beste wat je kunt doen, is aan jezelf denken en begrijpen dat jullie verschillende kanten opgaan en allebei andere dingen willen.

Wat er ook gebeurt, vergeet niet wat jij wilt

Laat je niet meeslepen door gevoelens voor iemand die niet weet wat hij of zij wil. Vraag jezelf liever af wat jij voor jouw toekomst wilt. Welke plannen heb je in gedachten? Hoe wil je je voelen bij de persoon met wie je je leven gaat delen?

Als je met iemand bent die besluiteloos is en die een gevoel van verwarring bij je achterlaat, is het tijd om verder te gaan. Als je partner zich niet kan binden, dan is hij of zij niet de juiste persoon om je aan te binden. De logica is simpel.

Boost je eigenwaarde, behoud je waardigheid en neem afscheid van de persoon die niet bij je past. Je opent de deur naar iets dat veel gezonder is en waar je veel gelukkiger van wordt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Emily A. Impett, Bonnie M. Le, Aleksandr Kogan, (2008) “When You Think Your Partner Is Holding Back: The Costs of Perceived Partner Suppression During Relationship Sacrifice.” Social Psychological and Personality Science5(5), 542-549
  • Rodríguez, E. M. (2016). 6 cualidades para alcanzar tus metas. Retrieved May 8, 2019, from https://lamenteesmaravillosa.com/6-cualidades-para-alcanzar-tus-metas/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.