Vier problemen als je de enige dochter bent

Enige dochters hebben allemaal hele speciale kenmerken. Aangezien ze geen broers of zussen hebben, zijn er maar weinig problemen waar ze mee te maken krijgen.
Vier problemen als je de enige dochter bent

Laatste update: 18 maart, 2019

Vanaf de geboorte kan de enige dochter in huis verwend raken en de kleine prinses van mama en papa worden. Als gevolg hiervan kunnen haar ouders overbezorgd zijn. Ze kunnen ook een extra inspanning leveren om voor haar behoeften te zorgen, aangezien zij het meest waardevolle in hun leven is.

Door geen broers of zussen te hebben, draagt de enige dochter een groot gewicht op haar schouders. Als ze eenmaal volwassen is, dan kan ze zich verplicht voelen om de investering van haar ouders terug te betalen. Dit kan haar ontwikkeling beïnvloeden en interne conflicten veroorzaken.

De uitdagingen waar een dochter mee te maken krijgt

1. Moeilijkheden hebben in de omgang met andere mensen

Meisjes die de enige dochter zijn is het soms moeilijk om contact te maken met andere mensen. Als enige dochter is zij vaak gewend om zich op haar eigen behoeften te concentreren.

Het is daardoor niet eenvoudig om voor andere mensen empathie te voelen. Dit kan ervoor zorgen dat ze zich niet op haar gemak voelt als ze in een team werkt en ervoor zorgen dat ze de bijdragen van andere mensen negeert.

Het beste voorbeeld is wanneer ze voor de eerste keer naar school gaat en ze niet langer het middelpunt van de aandacht is. Deze ervaring kan ervoor zorgen dat ze niet meer terug naar school wil.

2. Met conflicten omgaan

meisje huilt bij moeder

Problemen maken deel uit van het leven. Bij kinderen die de enige dochter zijn is er minder vaak sprake van conflicten, omdat ze geen broers of zussen heeft. Daarom krijgt ze geen kans om haar vaardigheden te ontwikkelen bij het oplossen van conflicten.

Bovendien lossen haar ouders haar problemen voortdurend voor haar op. Dit betekent dat ze niet hoeft te vechten voor de dingen die ze wil en dat alles een stuk gemakkelijker voor haar wordt. Ze wordt soms ook een slechte verliezer.

3. Egoïsme

Alle kinderen in de leeftijd tussen 10 en 12 zijn egoïstisch en egocentrisch. Kinderen die broers en zussen hebben, kunnen echter verder, omdat ze verplicht zijn om te delen.

De enige dochter heeft niet de kans om dingen dagelijks te delen, vooral omdat het geld van haar ouders wordt gebruikt om aan haar behoeften te voldoen. Als gevolg daarvan kan ze geloven dat ze het recht heeft om te krijgen wat ze wil zonder daarbij aan anderen te denken.

4. Wederzijdse afhankelijkheid

Ongeacht hun leeftijd, zullen ouders al hun hoop op hun dochter concentreren. Deze druk geeft haar het gevoel perfect te moeten zijn en te voldoen aan de hoop en verwachtingen van haar ouders.

Als ze eenmaal volwassen is, dan kan ze het centrum van het huis worden. Dit kan een afhankelijkheid creëren, waardoor ze nu voor hun ouders moet zorgen.

Aangezien ze de enige dochter is, zullen veel ouders willen dat ze voor altijd bij hen in de buurt blijft. Hierdoor zal de dochter zich schuldig voelen als ze weggaat. Dit kan haar opties ernstig beperken als het gaat om de volgende levensfasen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat kun je leren van de teleurstellingen in je leven?

De positieve kant als je de enige dochter bent

Vroege volwassenheid

moeder en dochter met de hoofden tegen elkaar

Een dochter die enig kind is, zal het grootste deel van haar tijd met haar ouders doorbrengen. Dit betekent dat ze aan meer volwassen activiteiten deel zal nemen.

Dit kan haar aanmoedigen om te genieten van lezen, tekenen of activiteiten doen die concentratie en stilte vereisen. Dit alles betekent dat ze sneller volwassen wordt dan andere kinderen van dezelfde leeftijd.

Een ontwikkelde verbeelding

Als haar ouders niet beschikbaar zijn om bij haar te zijn, dan zal een dochter zelf broers, zussen, vrienden of zelfs huisdieren moeten uitvinden.

Op deze manier kan ze spellen maken die ze alleen kan spelen, gewoon om de tijd te doden. Dit is natuurlijk een geweldige manier om haar verbeelding te ontwikkelen.

Een gevoel van verantwoordelijkheid

Naarmate ze ouder wordt, zal een enig kind veel klusjes in huis moeten doen, omdat ze niemand heeft om ze mee te delen. Aan de andere kant heeft ze ook niemand die ze de schuld kan geven als ze iets breekt of een fout maakt. Daardoor zal ze zelf meer de verantwoording nemen.

Als je de enige dochter bent, dan betekent dit dat je behoort tot een zeer exclusieve groep. Deze meisjes hebben misschien veel vragen over kinderen met broers of zussen en hoe hun leven eruit ziet.

Hoewel het niet eenvoudig is om haar leven te begrijpen, is de toewijding die een dochter van haar ouders krijgt als ze volwassen wordt sterk, waardoor die afhankelijkheid wederzijds is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.