Alles wat je moet weten voordat je je haar doneert
Als je besluit je iets voor een ander te doen je haar doneert, help je vrouwen en meisjes die de verwoestende ervaring van het verlies van hun haar hebben moeten doormaken. En het is eenvoudig; volg gewoon de eisen van organisaties die gratis of goedkope pruiken aanbieden aan mensen die vechten tegen ziekten zoals kanker.
Zoals een publicatie (Engelse link) van de American Society of Clinical Oncology (ASCO ) stelt, kan een pruik kracht, hoop en zelfvertrouwen geven aan degenen die worstelen met de emotionele uitdagingen van het verlies van hun haar door ziekte. Wat moet er nu overwogen worden om donor te worden? Laten we eens kijken.
Waarom je haar doneren?
Lijden aan een ziekte als kanker kan het gevoel van eigenwaarde sterk beïnvloeden. Voeg daarbij agressieve behandelingen en bijwerkingen zoals haaruitval, en het is normaal dat patiënten zich ongemakkelijk voelen met hun lichaam.
Het is echter van het grootste belang om de eigenwaarde van deze mensen te cultiveren. Er is wetenschappelijk bewijs (Engelse link) dat wijst op het belang van hulp aan kankerpatiënten met acties en strategieën om met hun fysieke en psychosociale toestand om te gaan.
Dit komt omdat een goed zelfbeeld hen een veilig gevoel geeft en hen in staat stelt positieve gedachten te hebben om de uitdagingen die hun ziekte oplegt te overwinnen.
Veel vrouwen en meisjes moeten door deze moeilijke situatie (Engelse link) heen. Daarom kan een organisatie die zich toelegt op het maken en leveren van gratis of goedkope pruiken een glimlach terugbrengen op hun gezicht en hen natuurlijk motiveren in deze zware strijd als jij je haar doneert.
We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Alles over seizoensgebonden haarverlies in de herfst
Vereisten als je je haar doneert
Leeftijd noch geslacht zijn relevant als je je haar doneert. Het wordt ontvangen door de organisaties, zolang het aan de volgende eisen voldoet:
- Het moet gezond zijn. Als je gaat doneren, zorg er dan voor dat het haar niet beschadigd is door verven, permanenten of chemisch stijl maken. Bedenk ook dat hoewel gekleurd haar acceptabel is (zolang het gezond is), gebleekt haar niet acceptabel is.
- Het mag niet vuil of nat zijn. Het haar moet schoon en droog bij de verenigingen worden afgeleverd. Anders kan het niet gebruikt worden.
- Het grijze haar mag niet meer dan 5% bedragen. Deze eis komt voort uit het feit dat grijs haar het proces van behandelen en kleuren van het haar kan bemoeilijken.
- Het moet minstens 30 centimeter lang zijn. Dit is de minimale lengte die het haar moet hebben. Als je kind echter jonger is dan 14 jaar, daalt de minimale lengte tot 20 centimeter.
- De strengen moeten op dezelfde hoogte en in dezelfde richting worden geknipt. Hiervoor kan het nodig zijn om het in vlechten te verzamelen.
Waar kun je je haar doneren?
Als je vastbesloten bent om te doneren en aan de eisen voldoet, is de volgende stap het vinden van de organisatie die zich voor de zaak inzet. In Spanje is er bijvoorbeeld een grote verscheidenheid. Laten we ze in detail bekijken.
- De Spaanse Vereniging tegen Kanker (AECC). In haar missie om patiënten en families te ondersteunen en te begeleiden, heeft een programma (Spaanse link) om haar in te zamelen voor de vervaardiging van oncologische pruiken. De lokken kunnen worden afgeleverd bij haar hoofdkantoor in Madrid of andere aangesloten punten. Ze accepteren ze ook per post.
- Mechones Solidarios. Gevestigd in Malaga, is een non-profit organisatie die pruiken van natuurlijk haar maakt voor mensen die behandelingen ondergaan zoals chemotherapie. Het onderscheidt zich door het houden van solidariteitskapsels, naast het ontvangen van haar per post.
- Peluca Solidaria. Gevestigd in Madrid, is dit een sociaal project dat “een glimlach wil maken” door pruiken te maken met gedoneerd haar voor kankerpatiënten met een laag inkomen. Donaties kunnen worden gedaan in hun fabriek of bij een aantal solidariteitskappers waarbij ze zijn aangesloten en die verspreid zijn over heel Spanje.
- Pekelucas. In tegenstelling tot de vorige richt deze vereniging zich op het verstrekken van pruiken aan meisjes tussen 5 en 14 jaar. Ze is gevestigd in Madrid en wil alle kleine meisjes helpen die om verschillende redenen aan haarverlies hebben geleden.
- Mijn haar voor jou. Naast het inzamelen van donaties bij een van hun solidariteitskappers, heeft deze vereniging een postadres in Zaragoza, waar je je haarlokken naartoe kunt sturen.
Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Vijf geweldige kapsels voor krullend haar
Wat moet je doen als je zelf je haar doneert?
Je bent bijna klaar om je haar te knippen en op te sturen om een mooie kankerpruik te worden. Hier lees je hoe je dat moet doen:
- Begin met het wassen en drogen van je haar. Houd er rekening mee dat het niet wordt aangeraden om stylingproducten te gebruiken. Je moet wachten tot het haar droog is voordat je het kunt knippen.
- Zet het haar vast in een paardenstaart. Gebruik voor beide uiteinden een bandje.
- Knip over het bovenste bandje heen.
- Plaats de paardenstaart die je hebt geknipt in een gesloten zak.
- Lever het in of mail het naar de vereniging van je keuze.
Als je je nu zekerder voelt in de handen van een professional, bedenk dan dat je ook terecht kunt bij een van de solidariteitskappers die aangesloten zijn bij een van de organisaties die belast zijn met het maken van de pruiken.
Je helpt iemand als je je haar doneert
Als je op een dag wakker wordt met het gevoel dat je het haar dat je zo lang hebt laten groeien wilt afknippen, laat het dan niet verloren gaan op de salonvloeren, doneer het en tover een glimlach op het gezicht van een vrouw of meisje dat een moeilijke tijd doormaakt.
Bedenk dat als je kapper bent, je ook kunt helpen door solidariteitskapper te worden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Hibbs, S. (2018). How to Donate Your Hair to Help People With Cancer. American Society of Clinical Oncology (ASCO). Available in https://www.cancer.net/blog/2018-04/how-donate-your-hair-help-people-with-cancer
- Leite, M. A., Nogueira, D. A., & Terra, F. (2015). Evaluation of self-esteem in cancer patients undergoing chemotherapy treatment. Revista latino-americana de enfermagem, 23(6), 1082–1089. https://doi.org/10.1590/0104-1169.0575.2652
- Dua P, Heiland MF, Kracen AC, Deshields TL. Cancer-related hair loss: a selective review of the alopecia research literature. Psychooncology. 2017 Apr;26(4):438-443. doi: 10.1002/pon.4039. Epub 2015 Nov 23. PMID: 26594010.