Alles wat je moet weten over prenatale yoga

Zwangere vrouwen die een zwangerschap zonder complicaties doormaken, moeten een of andere vorm van lichaamsbeweging doen, zoals prenatale yoga. Ontdek de voordelen van deze activiteit!
Alles wat je moet weten over prenatale yoga

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

De fysieke veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap, toegevoegd aan je nervositeit om moeder te worden, kunnen veel stress veroorzaken. Wist je echter dat prenatale yoga je kan helpen om je gedachten te focussen?

Het beoefenen van yoga tijdens de zwangerschap kan een uitstekende manier zijn om jezelf mentaal en fysiek voor te bereiden op de bevalling. In dit artikel zullen we het hebben over de voordelen van prenatale yoga. Mis het niet!

Wat is prenatale yoga?

Prenatale yoga kan je helpen om contact te maken met jezelf en je baby. Voordat we ons specifiek richten op yoga voor zwangere vrouwen, moeten we eerst definiëren wat het precies is. Het is een bewegingsvorm die concentratie-, ademhalings- en meditatietechnieken omvat om een betere fysieke en mentale gezondheid te bereiken.

In werkelijkheid is het meer dan een bewegingsvorm, het is een levensstijl. Op fysiek niveau probeert prenatale yoga je flexibiliteit en kracht te verbeteren, terwijl je ook leert om goed te ademen en te ontspannen.

Het doel van het beoefenen van prenatale yoga tijdens de zwangerschap is om de nodige hulpmiddelen te vergaren om de bevalling gemakkelijker en harmonischer aan te kunnen. Een studie uit 2012 (Engelse link) suggereert dat dit soort oefeningen zeer nuttig kan zijn. Ze observeerden onder andere:

  • bepaalde psychologische verbeteringen tijdens zwangerschap en bevalling
  • een hogere tolerantie voor ongemak en pijn tijdens de geboorte.

Hoe zijn de yogalessen opgebouwd?

Als je erover nadenkt om een prenatale yogales te gaan volgen, wil je misschien van tevoren weten wat ze in de lessen doen. Ten eerste duren de lessen normaal gesproken tussen een uur en anderhalf uur. Gedurende die tijd doe je verschillende houdingen en ademhalings- en meditatieoefeningen zoals:

  • de zonnegroet: een opeenvolging van houdingen om je spieren op te warmen en de energie van je lichaam te kanaliseren.
  • diverse asana’s: een asana is de naam die wordt gebruikt voor statische houdingen die je spieren laten rekken. Ze worden gedaan in paren van poses en contra-poses. Er zijn ook enkele dynamische yogalessen waarbij de houdingen met beweging worden gedaan.
  • ontspanning: na het uitvoeren van de verschillende houdingen is het tijd om je lichaam en geest weer te kalmeren voordat je vertrekt. Dit kan een goed moment zijn om te mediteren.

De voordelen van prenatale yoga

Een slapende zwangere vrouw

Het beoefenen van yoga biedt veel voordelen voor zwangere vrouwen, waaronder beter slapen. Om je te helpen bepalen of prenatale yoga iets voor jou is, vertellen we je de verbeteringen die je zou kunnen opmerken als je yoga beoefent terwijl je zwanger bent. Yoga biedt namelijk een hoop voordelen voor toekomstige moeders. Zo kan het beoefenen van yoga helpen om:

  • de slaap verbeteren.
  • de flexibiliteit en het uithoudingsvermogen te vergroten. Dit zijn twee belangrijke aspecten bij een bevalling.
  • rugpijn te verminderen.
  • misselijkheid te verminderen.
  • hoofdpijn te verlichten
  • stress te verminderen
  • je geest, lichaam en gedachten te harmoniseren.
  • je beweeglijk en in vorm te houden tijdens de zwangerschap.
  • de pijn tijdens de bevalling te verminderen, volgens een onderzoek uit 2017 (Engelse link).
  • contact en verbinding te maken met je baby. Tijdens de yogales focus je 100% op je eigen lichaam, en dit helpt je om diep in contact te komen met je kleintje.

Wanneer moet je prenatale yoga beoefenen?

Als je een zwangerschap zonder complicaties hebt, kun je yoga beoefenen vanaf het begin van de zwangerschap tot aan de geboorte. Dat wil dus zeggen dat je meteen kunt beginnen met prenatale yoga als je geen medische contra-indicaties hebt waardoor het doen van lichaamsbeweging onverstandig is.

We raden natuurlijk altijd aan om, voordat je begint, je arts hierover te spreken. Deze zal je beter dan wie dan ook kunnen adviseren over jouw gezondheid en de gezondheid van je baby.

Als je arts het goed vindt dat je met prenatale yoga wilt beginnen geven we je nog een tip. Zoek een studio of sportschool met speciale lessen voor zwangere vrouwen. Probeer niet alleen te beginnen met het beoefenen van yoga. Onthoud dat het belangrijkste op dit moment de gezondheid van je baby is. Wees daarom erg voorzichtig!

3 basisasana’s

Een zwangere vrouw doet een yogapose

Wil je weten welke asana’s je gaat doen tijdens een les prenatale yoga? We zullen hieronder toelichten hoe je drie basisposities kunt uitvoeren. Ze zijn ideaal voor beginners.

  • Dandasana. Dit is een basishouding. Ga op de grond zitten, met je rug recht en strek je benen uit. Laat je handen op de grond rusten naast je dijen. Zorg ervoor dat je benen bij elkaar zijn. Het belangrijkste doel is om je rug en benen te versterken.
  • Sukhasana. Dit is mogelijk de meest bekende pose en wordt geassocieerd met meditatie. Ga op de grond zitten en kruis je benen, waarbij je je voeten tegen de andere knie legt, zodat deze de grond niet raakt. Hou je rug recht. Deze positie helpt onder andere om je rug te versterken en de flexibiliteit van je liezen te vergroten.
  • Tadasana. Ga staan met je voeten parallel staan, zodat je grote tenen elkaar raken, maar je hielen iets uit elkaar staan. Houd je rug recht, ontspan je schouders en hoofd. Met deze houding verbeter je je houding en help je ischiaspijn te voorkomen.

Wat vind jij van de voordelen van prenatale yoga? Het zijn er zonder twijfel veel en het is de moeite waard om het eens te proberen. Denk er echter wel aan om je arts te raadplegen voordat je jezelf aanmeldt voor deze lessen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.