Afzondering: de echte voordelen en de noodzaak

Er is ons altijd geleerd om te denken dat afzondering voor mislukkelingen is. Maar in werkelijkheid is het iets dat ons helpt om te groeien. Ook stelt het ons in staat om het beste van onszelf te ontdekken. We hebben allemaal tijd voor onszelf nodig.
Afzondering: de echte voordelen en de noodzaak

Laatste update: 04 februari, 2019

Wist je dat er veel voordelen verbonden zijn aan afzondering? Misschien niet, want de samenleving waar we zijn opgegroeid, verheerlijkt romantische relaties enorm. Als je niet in een relatie zit of als je die op de lange termijn niet kunt onderhouden, wordt je snel als een mislukking beschouwd.

Dit kan ernstige problemen veroorzaken. We kunnen uiteindelijk afhankelijk worden van een partner om gelukkig te zijn.  Of we kunnen in een constante angst blijven zoeken naar de persoon met wie we kunnen voldoen aan de maatschappelijke normen.

De prijs van afzondering kan tegelijkertijd eng en zeer verrijkend zijn

alleen

De prijs van afzondering kan aanvankelijk intimiderend zijn. De gevolgen van het ervoor kiezen om alleen te zijn, zijn precies dat: om alleen te zijn, om verlaten worden onder ogen te zien.

Je bent waarschijnlijk op de hoogte van hoeveel mensen zichzelf vernederen om te voorkomen dat ze de persoon verliezen van wie ze houden. Je hebt gezien hoe veel sommige tolereren, zodat de persoon die betekenis geeft aan hun bestaan, hen niet verlaat.

Immers, als ze dat doen, zullen ze met lege handen achterblijven en weten ze niet wat ze moeten doen.

Sociale wezens

Hoewel mensen sociale wezens zijn, betekent dit niet dat we afhankelijk zijn van anderen om blij te zijn of, om nauwkeuriger te zijn, te kunnen leven.

Sommige mensen zijn zo afhankelijk dat ze zich verloren voelen. Zij hebben geen eigen meningen en ze verbinden zich zo erg aan hun partner dat ze zichzelf niet meer zijn.

  • “Wie ben ik?”
  • “Wat wil ik?”
  • “Wat vind ik leuk?”

Dit zijn vragen die, geloof het of niet, veel mensen niet kunnen beantwoorden. Als ze dat wel kunnen, kan hun antwoord wellicht zijn wat hun partner is of wat hun partner vindt, wil of doet.

Dankzij afzondering kun je jezelf opnieuw ontdekken. Je kunt echt jezelf zijn.

Je hebt jezelf gecamoufleerd en je bent opgehouden om jezelf te zijn. Dat komt door een angst die niets meer is dan dat: een ongegronde angst.

Je hebt niemand nodig om een ​​gelukkig leven te leiden; je hebt jezelf jezelf nodig.

Niemand begrijpt degenen die kiezen voor afzondering

alleen zijn

De prijs van afzondering is erg moeilijk te verdragen. Immers, het zal moeilijk zijn om mensen om je heen te vinden die je ondersteunen. Velen zullen geloven dat je vreemd bent, dat je gek bent geworden of dat je een soort trauma hebt.

Verwacht niet dat iemand je begrijpt. Wees voorbereid op dat veel mensen die je als vrienden beschouwde, zich van je af zullen wenden.

Bovendien ontdek je wellicht dat wanneer zij zich van jou afwenden, ze helemaal geen echte vrienden blijken te zijn.

Open je ogen

Wanneer we alleen blijven en we aan degenen van wie we houden of we denken dat we van hen houden de ruimte geven, realiseren we ons hoeveel we voor hen hebben gedaan en gegeven en hoe weinig we er voor teruggekregen hebben.

Bovendien worden we ons bewust dat we in onze relaties zelf aan het roer staan. En ook dat, zodra we ze laten gaan, het schip zinkt.

  • Waarom hebben we deze grote verantwoordelijkheid aangenomen?
  • Waarom gingen we op in relaties die niet helemaal echt of niet helemaal waar waren?

Het antwoord kan gevonden worden in onze grote angst om alleen te zijn. Dit vertroebelde onze visie en zorgde ervoor dat we 100% van onszelf gaven aan degenen die nauwelijks 15% voor ons hebben gegeven.

Het belang van zelfkennis opdoen

zelfkennis

Het bovenstaande is een geweldige ontdekking. Maar wat nog belangrijker is, is dat we ons realiseren wie we echt zijn. Want zelfs als we denken dat we onszelf kennen, is dit meestal niet echt het geval.

Ervaar wat het is om echt te leven

We leven in een wereld vol geluid. In deze wereld zijn banale gesprekken en hypocriete vriendschappen overvloedig en overal om ons heen. We drukken op de knop “automatische piloot” en daar ​​gaan we, zoals zombies. Zonder dat we het leven proeven en zonder dat we het leven in zijn volledige essentie ervaren.

De prijs van afzondering is niet zo negatief als het lijkt, omdat je je ogen opent voor de realiteit over zowel je relaties als over jezelf.

Ontdek het geluk

Je zult je beseffen hoeveel je niet over jezelf wist. Daarnaast zal je ontdekken hoeveel tijd je in afzondering moet besteden om jezelf beter te leren kennen.

Bovendien word jij je er ook van bewust dat niemand verplicht is om aan je behoefte aan liefde en aandacht te voldoen. Dit kun je immers aan jezelf geven.

De prijs van afzondering is een prachtig pad waarop je leert begrijpen dat afhankelijk van iemand zijn een hoge prijs heeft: je geluk.

Afbeeldingen met dank aan Luca Hollestelle, María Tudela, Austin Tott, Laura Williams.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.