Adenomyose: symptomen en de behandeling

De toediening van ontstekingsremmende medicijnen om krampen te beheersen en het slikken van de anticonceptiepil helpt vaak de symptomen van adenomyose te verlichten. Lees verder voor meer informatie!
Adenomyose: symptomen en de behandeling
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Adenomyose is een ziekte die de wanden van de baarmoeder dikker maakt. Als gevolg hiervan lijden vrouwen die het hebben aan pijn, bloedingen en ernstige krampen, naast andere symptomen die we hieronder zullen bespreken.

Deze ziekte treedt op wanneer het weefsel dat normaal de baarmoeder bekleedt, het endometriumweefsel, zich ontwikkelt in de spierwand van de baarmoeder. Het verplaatste weefsel blijft normaal werken, wordt dikker, sterft af en veroorzaakt zware bloedingen tijdens de menstruatiecyclus.

Adenomyose is een goedaardige en veelvoorkomende aandoening bij vrouwen die zijn bevallen tussen de leeftijd van 35 en 50. Deze aandoening kan zich op twee manieren manifesteren, gebaseerd op de hoeveelheid betrokken weefsel:

  • Diffuse adenomyose. In dit geval wordt een groot deel van of de gehele baarmoeder aangetast.
  • Focal adenomyosis, ook bekend als adenomyoma. Dit bestaat uit een massa of groei in het myometrium.

Oorzaken van adenomyose

Oorzaken van adenomyose

De exacte oorzaken die deze aandoening veroorzaken zijn op dit moment nog niet bekend. Houd er echter rekening mee dat, ongeacht de oorzaak, de groei volledig afhankelijk is van de oestrogeenspiegels van de vrouw. Enkele mogelijke wetenschappelijke verklaringen voor het ontstaan van deze aandoening zijn onder andere:

  • Trauma in de baarmoeder door bijvoorbeeld een geschiedenis van baarmoeder- of gynaecologische chirurgie. Ook het voldragen van meer dan één zwangerschap of het ondergaan van een keizersnede kunnen een rol spelen.
  • Invasieve weefselgroei. Artsen geloven dat dit het gevolg is van de directe invasie van de endometriumcellen van de baarmoeder in de richting van de spier die de baarmoederwand vormt.
  • Foetale ontwikkelingsproblemen. Experts denken ook dat het zou kunnen ontstaan in de baarmoederspier van het endometriumweefsel dat daar wordt afgezet op het moment dat de baarmoeder bij de foetus wordt gevormd.
  • Stamcelproblematiek. Een andere, recentere theorie suggereert dat stamcellen uit het beenmerg de baarmoederspier kunnen binnendringen en adenomyose kunnen veroorzaken.

Symptomen

Ongeveer een derde van de vrouwen die aan deze ziekte lijden, heeft geen symptomen. Het grootste deel heeft dus wel symptomen, waarvan een zware menstruatie en pijnlijke krampen de belangrijkste zijn.

Ook kunnen vrouwen met deze aandoening bloeden na seksuele activiteiten. Andere veelvoorkomende symptomen van adenomyose zijn:

  • bekkenpijn.
  • ernstige krampen.
  • bloedarmoede veroorzaakt door hevig bloeden tijdens de menstruatie (een complicatie van deze ziekte). Dit manifesteert zich wanneer de menstruaties langer duren dan gebruikelijk. Als gevolg hiervan zullen vrouwen zich moe voelen en andere gezondheidsproblemen hebben.
  • onvruchtbaarheidsproblemen.

Hoewel het geen levensbedreigende ziekte is, kunnen pijn en overmatig bloeden de levensstijl en kwaliteit van leven van de patiënten veranderen. Vrouwen die getroffen zijn door deze ziekte, kunnen activiteiten gaan vermijden waar ze altijd van genoten hebben. De reden hiervoor is hun intense pijn of de angst dat ze zouden kunnen gaan bloeden.

Misschien wil je ook lezen:
Waarom heb je pijn tijdens de menstruatie?

Diagnose

Diagnose van adenomyose

De baarmoeder kan men in beeld brengen met behulp van ultrasone technieken of magnetische resonantiebeeldvorming. De eerste techniek is het meest effectief en eigenlijk overal beschikbaar.

Dankzij echografie kunnen artsen de baarmoeder goed in beeld brengen zonder last te hebben van de goed gedefinieerde probleemgebieden die aandoeningen zoals myomen karakteriseren.

Wat betreft de tweede techniek, vertegenwoordigen MRI’s een verbeterde diagnostische mogelijkheid omdat ze een betere resolutie hebben en beelden met een hoger contrast vertonen. Dit is met name zeer behulpzaam bij de differentiatie tussen adenomyose en vleesbomen.

Asymptomatische vrouwen die geen toename van het volume van de baarmoeder vertonen, kunnen echter alleen met absolute zekerheid worden gediagnosticeerd door uterusbeoordeling na een hysterectomie.

Behandeling van adenomyose

De enige effectieve behandeling voor adenomyose is de operatieve verwijdering van de baarmoeder, ook wel hysterectomie genoemd. De meeste vrouwen hoeven echter geen toevlucht te nemen tot radicale behandelingen, omdat de symptomen na de leeftijd van 40-45 jaar meestal weliswaar verergeren maar na de menopauze verdwijnen.

De toediening van ontstekingsremmende medicijnen om krampen te beheersen en de anticonceptiepil om de hormoonfluctuaties tijdens de menstruatiecyclus te beheersen, helpen vaak afdoende om de symptomen van deze aandoening te verlichten.

Artsen kunnen echter overwegen om een operatie uit te voeren. Doorslaggevend zal zijn of men in staat is de klachten te verminderen en de symptomen van deze ziekte onder controle te houden. Andere overwegingen zijn als de getroffen vrouw niet dicht bij het bereiken van de menopauze is, al moeder is en geen kinderwens meer heeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.