Aanmoedigen van samenwerkend spelen bij kinderen

Ben je je bewust van de voordelen van samenwerkend spelen bij kinderen? Dit is een soort coöperatieve recreatieve activiteit die teamwerk bevordert om een gemeenschappelijk doel te bereiken.
Aanmoedigen van samenwerkend spelen bij kinderen

Laatste update: 24 maart, 2020

Samenwerkend spelen bij kinderen is een recreatieve activiteit die teamwerk bevordert. De bedoeling is om een gemeenschappelijk doel te bereiken in plaats van op concurrentie te focussen.

Dit didactische hulpmiddel is geweldig voor het onderwijzen van normen en waarden in deze tijd. Het is ook een uitstekende manier om strategieën te promoten om sociale vaardigheden als volwassenen te ontwikkelen.

Samenwerkend spelen bij kinderen

Het concept van gemeenschappelijk of samenwerkend spelen is bedoeld als een alternatief voor competitieve spellen met speelse voorstellen, ontwikkeld in een ontspannen, vriendelijke omgeving. Daaraan kunnen alle kinderen deelnemen zonder uitsluiting of discriminatie. Zo kunnen ze allemaal bijdragen aan hun unieke vaardigheden.

Zoals je ziet, zijn er veel voordelen van samenwerkend spelen bij kinderen. Op korte termijn draagt het bij tot een constructieve onderwijsomgeving. Bovendien verbetert het op de lange termijn positieve sociale interactievaardigheden.

Redenen om samenwerkend spelen bij kinderen aan te moedigen

1. Het creëert bewustzijn, respect en solidariteit

Kinderen werken samen

Empathie is een van de waarden die worden beoefend in samenwerkend spel, het doel is om het bewustzijn en respect voor leeftijdsgenoten te bevorderen. Ten eerste is een samenwerkingsspel gebaseerd op de principes van respect en solidariteit.

Het doel is dus om op een speelse manier bewustzijn te creëren om discriminatie te bestrijden. Het kan ook een strategie zijn om pesten te voorkomen.

Sommige scholen maken al gebruik van dit soort technieken die kinderen uitnodigen om zich in hun klasgenoten in te leven. Op deze manier kunnen ze zichzelf in andermans schoenen plaatsen en hun opties bedenken om uitdagingen samen op te lossen.

2. Samenwerkend spelen gaat over samenwerking en teamwerk

Dit soort spel integreert alle deelnemers en nodigt hen uit om elkaar te helpen. Het is zelfs essentieel om een manier te vinden om als team een spel op te lossen. Dus in geen enkel geval kan een kind individueel winnen, zoals bij veel spellen, omdat ze allemaal een extern element gemeen hebben.

Zoals je kunt zien, leren kinderen elkaars speciale vaardigheden waarderen en weten wanneer ze deze moeten gebruiken. Als kinderen bijvoorbeeld goed zijn in wiskunde, maar niet in sport, worden ze niet uitgesloten van de groep, omdat ze geen race kunnen winnen. In plaats daarvan zullen ze de leiding hebben over een andere taak die ermee verband houdt.

3. Het verbetert de communicatievaardigheden

Kinderen met muziekinstrumenten

Om dit soort spel te kunnen spelen, moeten kinderen met elkaar communiceren. Zo kunnen ze hun sociale vaardigheden verfijnen. Om de tests of uitdagingen van een spel op te lossen, moeten kinderen een goede communicatie met hun leeftijdgenoten tot stand brengen. Dus oefenen ze hoe ze zichzelf kunnen uiten en hun mening kunnen uiten.

Tegelijkertijd leren ze allemaal om naar elkaar te luisteren. Deze strategie is bedoeld om de communicatie tussen kinderen die zelden praten in evenwicht te brengen met kinderen die constant praten. Er zijn dus gelijke kansen voor iedereen.

4. Samenwerkend spelen bij kinderen leert over conflictoplossing

Door te spelen weten kinderen niet dat ze conflicten leren oplossen. De eerste stap is om te leren de noodzaak te uiten om een conflict op te lossen. Dus controleren ze de effectiviteit van deze strategie en transporteren deze vervolgens naar andere situaties in de klas of tijdens een pauze.

Op dezelfde manier zullen ze dan leren om deze vaardigheid te gebruiken in hun gezinsomgeving en hun werkomgeving wanneer ze later volwassen worden.

5. Het wekt zelfvertrouwen

Samenwerkend spelen bij kinderen

Samenwerkend spelen stimuleert namelijk vertrouwen en zelfrespect. Tot slot versterkt het samenwerkend spelconcept het zelfrespect en het zelfvertrouwen van elk kind.

Door deze activiteit leren ze een essentiële functie binnen een groep te vervullen om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Ze kunnen zelfs talenten ontdekken waarvan ze niet wisten dat ze ze hadden nadat ze hun leeftijdsgenoten hebben geobserveerd.

Samenwerkend spelen is een geweldig leermiddel om in een educatieve omgeving te brengen. Kinderen zijn als sponzen, omdat ze alles absorberen wat ze zien. Dus zullen ze al deze waarden op een nogal spontane en natuurlijke manier integreren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bay-Hinitz, A. K., Peterson, R. F., & Quilitch, H. R. (2006). Cooperative games: a way to modify aggressive and cooperative behaviors in young children. Journal of Applied Behavior Analysis. https://doi.org/10.1901/jaba.1994.27-435
  • Creighton, S., & Szymkowiak, A. (2014). The Effects of Cooperative and Competitive Games on Classroom Interaction Frequencies. Procedia – Social and Behavioral Sciences. https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2014.04.402
  • Marker, A. M., & Staiano, A. E. (2014). Better Together: Outcomes of Cooperation Versus Competition in Social Exergaming. Games for Health Journal. https://doi.org/10.1089/g4h.2014.0066

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.