8 symptomen van hormonale disbalans die je misschien niet kent
Hormonen spelen een belangrijke rol in je gezondheid. Per slot van rekening beïnvloeden ze het functioneren van de meeste organen in je lichaam. Het zijn chemische transmitters die in de eerste plaats de celfunctie aansturen en zelfs psychologische processen reguleren in je gehele leven. Aangezien hormonen je stofwisseling, groei en seksuele functies beïnvloeden, is het zeer belangrijk om ze in balans te houden en dus geen hormonale disbalans te krijgen.
Hormonale problemen kunnen een kettingreactie op gang brengen die een grote impact op je kwaliteit van leven kan hebben.
Het probleem is echter dat veel mensen er zich niet bewust van zijn dat hun symptomen voortkomen uit hormonale disbalans en het vaak aan gewone, alledaagse problemen wijten. Echter, als je leert hoe deze disbalans zich manifesteert en welke impact het heeft op je gezondheid, zul je leren het te herkennen, zodat je de correcte behandeling kunt krijgen.
In dit artikel willen we 8 symptomen van hormonale disbalans met je delen.
8 symptomen van hormonale disbalans
1. Opbouw van buikvet
De opbouw van buikvet en het verlies van spiermassa zijn veelvoorkomende symptomen van problemen met je endocriene klieren. Stress wordt normaal gesproken in verband gebracht met deze symptomen.
Hoewel deze symptomen ook het gevolg kunnen zijn van slechte eetgewoontes, is het belangrijk om de mogelijkheid van hormonale disbalans te overwegen. Ze kunnen je stofwisseling ontzettend veel veranderen.
Wil je meer weten lees ook: Tips om je stofwisseling te versnellen
2. Verlies van libido
Lage concentraties van oestrogeen bij vrouwen veroorzaken vaak problemen in hun seksleven. Dit soort hormonale problemen verlaagt het libido aanmerkelijk. Het kan ook je stemmingen beïnvloeden.
3. Cognitieve problemen
Geheugenverlies, stress en brainfog (‘hersenmist’) zijn cognitieve symptomen van hormonale disbalans. Over het algemeen verhogen zij de concentraties van een chemische stof genaamd cortisol. Deze stof speelt een rol bij stress en het ontwikkelen van bepaalde hersenaandoeningen.
4. Stemmingswisselingen
Nerveusheid, geïrriteerdheid en andere plotselinge veranderingen zijn heel gewoon bij hormonale aandoeningen tijdens je menstruatie en de menopauze.
Het is normaal dat vrouwen overgevoeligheid, depressieve gevoelens en emoties hebben die hun welzijn verstoren. Ernstige veranderingen kunnen echter het resultaat zijn van endocriene problemen. Deze symptomen worden verergerd door de fluctuaties van oestrogeen en progesteron.
5. Opvliegers en nachtelijk zweten
Opvliegers en nachtelijk zweten worden vaak in verband gebracht met hormonale veranderingen die in de menopauze optreden. Echter, ze kunnen ook eerder in het leven optreden door disbalans in de hormonale activiteit.
Vroeger dacht men dat lage oestrogeenspiegels hiervan de oorzaak waren. Nu weet men dat het door een progesteron-deficiëntie of problemen met de bijnier en de schildklier komt. Deze systemen zijn heel gevoelig voor veranderingen, vooral als zij bloot staan aan factoren die hun hormonale activiteiten verstoren.
6. Vaginale droogheid
Een afgenomen oestrogeenspiegel kan veranderingen veroorzaken in de pH van de vagina. Dit beïnvloedt de afscheiding en natuurlijke vochtproductie.
Vaginale droogheid heeft een direct gevolg voor je seksleven, in het bijzonder omdat het de gevoeligheid verhoogt en pijn veroorzaakt tijdens het vrijen. Het komt veel voor bij vrouwen in de overgang, hoewel het ook daarvoor al kan optreden door andere soorten van disbalans.
7. Aanhoudende vermoeidheid
De meeste mensen maken een periode door van chronische vermoeidheid. Dit komt vaak door stress, te veel fysieke activiteit of een gewone ziekte. Maar als dit aanhoudt, wordt het waarschijnlijk veroorzaakt door een te lage schildklierfunctie, ook bekend onder de naam hyperthyreoïdie.
Deze aandoening beïnvloedt namelijk de snelheid van je stofwisseling. Aangezien de hormonen de activiteit verminderen, kan dit dus resulteren in problemen met je cardiovasculaire systeem en je spijsvertering.
Lees ook dit artikel: Hoe je je botdichtheid ook na de overgang kunt behouden
8. Hoofdpijn en migraine
Veranderingen in de activiteit van vrouwelijke hormonen kunnen ernstige hoofdpijn en ook terugkomende migraine veroorzaken.
Disbalans die optreedt op een bepaald punt in de menstruatiecyclus of als je in de overgang komt, kan hoofdpijn veroorzaken. Dit komt door spanningen en overmatige ontstekingen.
Hoofdpijn treedt ook op bij disbalans in de schildklier. Dit kan zowel door hormoontekorten, zoals eerder al werd gemeld, als door overmatige hormoonproductie (hyperthyreoïdie) komen.
Herken je deze symptomen? Als ze terug blijven komen, ga dan naar je dokter om te laten checken of ze veroorzaakt worden door hormonale activiteit. Als dit het geval is, zal je dokter je een passende behandeling voorschrijven om je hormonale disbalans te verhelpen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sanitas. Patologías producidas por alteraciones de las hormonas femeninas.
sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/prevencion-salud/hormonas-patologias.html
- K. Haldiman. 5 consejos para el equilibrio hormonal femenino. (2018).
paleofoundation.com/5-consejos-para-el-equilibrio-hormonal-femenino/
- J. J. Escrivá, J. A. Carbajal, M. Mendaza. Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria. Endocrinología.
sefh.es/bibliotecavirtual/fhtomo2/CAP05.pdf