7 verrassende voordelen van een koude douche

Als je het niet gewend bent om te douchen met koud water, kun je de temperatuur van het water steeds een beetje kouder maken en proberen om elke douchebeurt altijd af te sluiten met koud water.
7 verrassende voordelen van een koude douche

Laatste update: 22 mei, 2018

Een koude douche is niet zo aantrekkelijk voor de meeste mensen. Vaak juist het tegenovergestelde. Alleen al de gedachte aan een koude douche bezorgt ons kippenvel en wekt afkeer bij ons op.

Als we echter eens wisten hoeveel voordelen een koude douche kan bieden voor onze gezondheid, zouden we misschien besluiten om deze eenvoudige en goedkope thuistherapie ook eens te proberen.

Ontdek in dit artikel van welke zeven positieve effecten je kunt profiteren door ‘s ochtends onder de koude douche te springen. Lees daarnaast meer over hoe je dit op de juiste manier kunt doen.

De effecten van koud water

Wanneer koud water ons lichaam raakt, zorgt dit ervoor dat de bloedvaten samentrekken, waardoor de bloedsomloop in het hele lichaam wordt hersteld.

Dit zorgt ervoor dat organen kunnen worden gezuiverd en helpt om onzuiverheden via de poriën in de huid uit de bloedbaan te verwijderen.

7 gezondheidsvoordelen van een koude douche

1. Versnelt de stofwisseling

Een koude douche zorgt voor een betere stofwisseling

Door regelmatig te douchen met koud water, kun je je lichaamstemperatuur verlagen. Dit zal ervoor zorgen dat je lichaam meer energie verbruikt om de lichaamstemperatuur te beheersen. Hierdoor zal je stofwisseling sneller worden en zul je meer calorieën verbranden.

Dit kan erg handig zijn voor mensen met een langzame stofwisseling, zoals mensen met hypothyreoïdie.

2. Reguleert de lichaamstemperatuur

Wanneer je stofwisseling sneller wordt, activeert je lichaam een ​​natuurlijke functie om de lichaamstemperatuur in balans te houden als gevolg van externe veranderingen.

Het is een heel gezonde gewoonte om te ontwikkelen, omdat we al gewend zijn aan continue kunstmatige temperaturen (airconditioning, verwarming, enz.).

3. Werkt vochtafdrijvend

Een koude douche is vochtafdrijvend

Het effect van koud water op de bloedvaten activeert de bloedsomloop en de lymfedrainage in het lichaam. Koud water heeft hier een positieve invloed op doordat het de verwijdering van vloeistoffen vergemakkelijkt.

Dit effect is vooral gunstig voor mensen die last hebben van zwelling of een zwaar gevoel en voor mensen met ontstekingen in de gewrichten.

4. Verbetert de huid

Koud water is de beste schoonheidsbehandeling voor de huid omdat het een verstevigend effect heeft dat een slappe huid en rimpelvorming tegengaat.

Daarnaast helpt koud water om dode huidcellen te verwijderen en stress en cellulitis te voorkomen.

5. Zorgt voor glanzend haar

Een koude douche zorgt voor glanzend haar

Naast het verbeteren van de gezondheid en de uitstraling van de huid, biedt koud water ook voordelen voor ons haar. Laat die koude straal een paar seconden op je haar vallen, of alleen aan de achterkant van je hoofd. Dit zal er namelijk voor zorgen dat je haar glanzender wordt en haaruitval voorkomen kan worden.

Als je gebruikmaakt van die koude douche voor je haar, zorg er dan echter wel voor dat het water niet te koud is.

6. Activeert de bloedsomloop

Een koude douche zorgt ervoor dat de hartslag omhoog gaat en de spieren samentrekken. Deze twee effecten helpen beide om de bloedsomloop door je hele lichaam te activeren.

Een goede bloedsomloop geeft ons onmiddellijk een goed gevoel van welzijn en biedt op de lange termijn alleen maar nog meer gezondheidsvoordelen.

7. Versterkt het immuunsysteem

Een koude douche versterkt je immuunsysteem

Door het lymfestelsel te verbeteren, verbetert koud water ook je afweer. Je kunt er dus op vertrouwen dat dagelijks een koude douche uiteindelijk je immuunsysteem zal versterken.

Hoe kun je het beste douchen?

Wanneer je wilt gaan douchen met koud water, moet je altijd beginnen bij je voeten. Een plotselinge koude douche kan onze gezondheid schaden, vooral onze longen en ons hart.

  • Begin met beide voeten en werk dan langzaam naar boven, naar je gezicht en nek. Zorg ervoor dat je de rest van je hoofd vermijdt.
  • Je kunt het echter ook op een andere manier aanpakken. In dat geval begin je met je rechterbeen, werk je helemaal door naar boven, tot aan je nek, en werk je vervolgens weer naar beneden, tot aan je linkervoet.
  • Deze koude douche zou tussen de 30 seconden en een minuut moeten duren. Je kunt er ook voor kiezen om af te wisselen met warm water.

Belangrijk advies

Hieronder delen we enkele belangrijke adviezen om op de juiste manier met koud water te douchen:

  • Ook al biedt koud water al deze grote voordelen voor ons lichaam, is het belangrijk om de bovenkant van je hoofd te allen tijde te vermijden.
  • Als je eraan gewend bent om altijd te douchen met erg heet water, moet je de verandering langzaam doorvoeren. Je kunt bijvoorbeeld de temperatuur geleidelijk verlagen en afwisselen tussen warm en koud water.
  • Zoals we eerder in dit artikel ook al aangaven, is een koude douche vooral erg gunstig in de ochtend, dankzij de stimulerende effecten.

Aan de andere kant is warm water meer geschikt als je in de avond doucht, omdat het ons helpt te ontspannen en beter te rusten.

Opmerking: Mensen die last hebben van hartproblemen of hyperthyreoïdie mogen niet douchen met koud water. Deze mensen kunnen warm en lauw water combineren, of zelfs gewoon warm water gebruiken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Butts CL, McDermott BP, Buening BJ, et al. Physiologic and Perceptual Responses to Cold-Shower Cooling After Exercise-Induced Hyperthermia. J Athl Train. 2016;51(3):252–257. doi:10.4085/1062-6050-51.4.01
  • Buijze GA, Sierevelt IN, van der Heijden BC, Dijkgraaf MG, Frings-Dresen MH. The Effect of Cold Showering on Health and Work: A Randomized Controlled Trial [published correction appears in PLoS One. 2018 Aug 2;13(8):e0201978]. PLoS One. 2016;11(9):e0161749. Published 2016 Sep 15. doi:10.1371/journal.pone.0161749
  • Goto Y, Hayasaka S, Kurihara S, Nakamura Y. Physical and Mental Effects of Bathing: A Randomized Intervention Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:9521086. Published 2018 Jun 7. doi:10.1155/2018/9521086

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.