7 tips om te ontdekken of je relatie hebt met een manipulator
Als je een relatie hebt met een manipulator, begrijp dan dat dit niet iets is om luchthartig mee om te gaan. Het is een gevoelige kwestie, omdat dit soort giftige mensen wel eens zeer gevaarlijk zouden kunnen zijn.
Ze kunnen zelfs de kenmerken van een sociopaat of psychopaat vertonen. In de meeste gevallen zorgen ze alleen voor hun eigen belangen zonder rekening te houden met anderen.
In dit artikel geven we je zeven tips om een manipulator te helpen identificeren. Als jij je in deze situatie bevindt, is het belangrijk om uit te zoeken waarom je jezelf hieraan blootstelt en om hulp te zoeken om de relatie te verbreken.
Hoe weet je of je een relatie hebt met een manipulator?
1. Manipulators zijn altijd het slachtoffer
Als je een relatie hebt met een manipulator, maakt het niet uit wie echt schuld heeft aan een ruzie. Ze zullen er altijd voor zorgen dat ze zelf het slachtoffer zijn. Als ze toch echt zelf de schuldigen zijn, kunnen ze uiteindelijk pas na een eindeloze discussie accepteren dat de schuld niet bij jou ligt.
De kans is echter groot dat ze altijd een beter argument of een andere manier vinden om de schuld af te schuiven. Als je je niet verontschuldigt, zullen ze je afschilderen als een persoon die nooit de schuld op zich neemt.
Ze zullen je echter wel de schuld geven van de pijn die je veroorzaakt door ‘ze niet te vergeven’ of een ander soort excuus. De sleutel is dat wat er ook gebeurt, ze niet in staat zullen zijn om te erkennen dat ze er een rol in hebben gespeeld.
2. Ze richten zich op jouw tekortkomingen en zwaktes
Om er zeker van te zijn dat je bij hen blijft, zullen ze je steeds herinneren aan tekortkomingen die je misschien niet eens hebt.d Na verloop van tijd begin je echter te geloven dat het waar is.
Als je een relatie hebt met een manipulator, geeft hij je het gevoel dat hij de enige persoon is waar je van kunt houden en dat hij de enige persoon ter wereld is die van je zal houden ondanks je tekortkomingen. Daardoor ga je aan jezelf twijfelen.
Je onzekerheden kunnen zo groot worden dat je je alleen nog maar veilig voelt als hij bij je is. Daarmee verbreek je de relatie niet, ongeacht de schade die het aanricht, vanwege de angst die hij je heeft aangejaagd.
3. Ze creëren wrok tegenover anderen
Een onfeilbare manier voor een manipulatieve partner om er zeker van te zijn dat je alleen van hem bent, is het verzinnen van verhalen of het veroorzaken van ruzies tussen mensen.
Het kan zijn dat je ruzie maakt met je familie en vrienden. Soms kan je partner zo overtuigend worden dat je alleen hem maar gelooft. Dan kun je zelfs afstand beginnen te nemen van je sociale leven.
Als je een relatie hebt met een manipulator, is het mogelijk dat je erg eenzaam wordt, omdat je partner je kan aanmoedigen om afstand te nemen van alle andere mensen in je leven, zelfs van je beste vrienden.
Kijk ook eens naar dit artikel:
Zes soorten giftige relaties die je moet vermijden
4. Een manipulator reageert agressief als je je zorgen uit
Wanneer ze onder sociale druk staan en het gevoel hebben dat ze een discussie verliezen, verandert de persoonlijkheid van een manipulator vaak heel plotseling.
Hoewel ze zichzelf kalm en sereen proberen af te schilderen, is hun reactie vaak zeer negatief als ze zich doelwit voelen, bespot worden of als een mislukking worden bestempeld.
Je zult veranderingen in hun gezichtsuitdrukkingen en stemgeluid opmerken, en ze kunnen extreem agressief zijn. In het ergste geval kunnen ze zelfs fysiek gewelddadig worden.
Wanneer je een relatie hebt met een manipulator en je ziet dat deze persoon de controle dreigt te verliezen, kun je het beste afstand houden, zodat ze hun emoties niet op jou afreageren. In deze gevallen moet je proberen om onmiddellijk hulp te zoeken.
5. Ze maken je beslissingen voor je en laten je denken dat ze van jou zijn
Het is gebruikelijk dat manipulatoren je een keuze geven uit twee of meer opties. Het kan zelfs zo zijn dat het niet nemen van een beslissing een optie lijkt.
Ze staan echter niet toe dat je de beslissing neemt als die anders is dan wat ze zelf willen. In plaats daarvan zoeken ze een manier om je subtiel naar de optie te leiden die ze willen.
De manier waarop ze dit doen is door de andere opties negatief, riskant of gewoon een slechte keuze te laten lijken. Op hun beurt zullen ze met goede argumenten komen, zodat de keuze die ze willen de beste optie lijkt.
Waarom doen ze dit? Als ze je het gevoel geven dat je de beslissing hebt genomen en je beseft dat het een vergissing is, kunnen ze jou de schuld geven en hoeven ze zelf geen schuld op zich te nemen.
Misschien ook interessant:
5 signalen van emotioneel misbruik in een relatie
6. Ze doen er alles aan om te voorkomen dat je ze verlaat
Manipulatoren zullen altijd op zoek gaan naar manieren om je genegenheid te tonen. Ze halen je weg van je familie, kopen je mooie dingen voor je en nemen je mee naar dure plaatsen. Alles om ervoor te zorgen dat je ze nooit meer verlaat. Ze zijn in staat om je te horen, maar ze zullen niet naar je luisteren.
Door dit alles zal de relatie perfect lijken. Als je echter een van hun beslissingen tegenspreekt of een beslissing neemt zonder hen te raadplegen, zul je een heel ander persoon ontdekken.
7. Ze zijn impulsief en overschrijden grenzen
Als je met een manipulator uitgaat, zul je merken dat als ze het gevoel hebben dat ze de controle over de situatie verliezen, ze in staat zijn om dingen te doen die je pijn doen, zoals je vernederen of niet met je praten.
Manipulatoren zijn vaak mensen die zelfs in staat zijn om te dreigen met het tonen van intieme foto’s of video’s. Ook kunnen ze dreigen je familie in gevaar te brengen. Helaas kan deze situatie escaleren tot fysiek geweld in de relatie.
Vraag jezelf af, na deze punten te hebben gelezen, of je een relatie hebt met een manipulator? Als je ten minste vier van de in dit artikel genoemde gedragingen herkent in je partner, verbreek dan zo snel mogelijk de relatie, want het kunnen echt gevaarlijke mensen zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). PRESIÓN SOCIAL. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Presi%C3%B3n_de_los_pares].
- Maqueda, M. (2006). Violencia de género: Entre el concepto jurídico y la realidad social. Revista Electrónica de Ciencia Penal y Criminología. https://doi.org/Encontrado en Google Scholar y acreditado por la FECYT
- Bogantes Rojas, J. (2008). Violencia doméstica. Med. Leg. Costa Rica.