7 manieren waarop je lichaam je waarschuwt voor schildklierproblemen

Hoewel de symptomen lijken op die van andere aandoeningen, is het belangrijk om eraan te denken dat je lichaam je signalen stuurt om je te vertellen dat er iets mis is met je schildklier.
7 manieren waarop je lichaam je waarschuwt voor schildklierproblemen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Schildklierproblemen doen zich vaak voor bij de endocriene klier die zich zich in het voorste gedeelte van de hals bevindt en heeft de vorm van een kleine vlinder.

Ondanks zijn geringe grootte speelt deze klier een belangrijke rol in het lichaam. Immers, iedere onbalans in het functioneren van dit orgaan zou ernstige gevolgen voor je gezondheid kunnen hebben.

Het is desondanks moeilijk te geloven dat zo’n klein orgaan zo’n grote invloed kan hebben op het lichaam. Ter illustratie. Indien het te veel of niet genoeg hormonen produceert zal je lichaam een aantal waarschuwingstekens vertonen om je te laten weten dat er iets mis is.

Schildklierproblemen

Hieronder laten we zeven tekenen die kunnen betekenen dat er een probleem is met je schildklier zien.

1. Keelpijn

Echo van de Hals

Zoals we eerder al hebben laten zien, bevindt dit orgaan zich in de nek bij de keel. Daarom kunnen we voelen als er iets mis is.

  • Pijn of veel ongemak in dit gebied.
  • Constante keelpijn of andere soorten ontsteking in dit gebied.
  • Veranderingen in de stem.

Als je dit soort symptomen regelmatig hebt, ga dan direct naar je huisarts. Medicijnen die je in de drogist kunt kopen zullen vaak de pijn wel kunnen verlichten. Maar toch zal het alleen maar erger worden als je het niet door een arts laat behandelen.

2. Concentratieproblemen

Zoals je weet gaan hersenen achteruit als je ouder wordt. Maar als het probleem opeens verergert en je begint dagelijkse dingen te vergeten en je kunt je niet concentreren, dan is het tijd om een arts te bezoeken.

Veel vrouwen associëren dit soort symptomen met de overgang of andere leeftijdsgerelateerde problemen. Hormonale verandering in de schildklier kunnen echter ook problemen met de concentratie veroorzaken.

Wanneer patiënten met hypothyreoïdie de juiste behandeling krijgen, zijn ze vaak verrast hoe snel hun geheugen weer goed begint te werken.

Denk eraan om altijd je huisarts te consulteren voordat je zelf een diagnose stelt: zelfs als je in de overgang bent moet je niet al je symptomen daarop afschuiven.

3. Haaruitval en droge huid

Haaruitval

Het verlies van een beetje haar is normaal, vooral in de lente en in de winter. Als het haarverlies ernstig is of niet alleen tijdens die twee seizoenen plaatsvindt, kan het zijn dat er iets mis is met de schildklier.

Een ander symptoom is een verandering in de textuur van de huidDroge, jeukende huid is het resultaat van een tragere spijsvertering en meer zweten. Een van de oorzaken van dit soort symptomen is een verandering in de uitscheiding van schildklierhormonen. Dit symptoom kan samengaan met een onderbreking van de haargroeicyclus.

4. Veranderingen in gewicht

Een plotselinge toename of afname van gewicht zonder duidelijke reden is een reden tot bezorgdheid. Dit is is een van de meest voorkomende symptomen van hypothyreoïdie.

Het ontstaat als resultaat van een slecht functionerende schildklier, wat het hele lichaam vertraagt. Hierdoor ervaar je ook veranderingen in smaak, zoals voedsel dat niet meer hetzelfde smaakt, want een slecht functionerende schildklier beïnvloedt ook je zintuigen (niet alleen smaak, maar ook reuk).

5. Constante vermoeidheid

Slaperigheid en een toename van het aantal uren dat je per nacht slaapt kan een teken zijn dat er iets mis is met je schildklier. Als de schildklier niet genoeg hormonen aanmaakt, wordt het lichaam vertraagd. Dit veroorzaakt een gevoel van constante vermoeidheid.

Onverklaarbare spierpijn en krampen zijn een ander teken. Omdat een gebrek aan schildklierhormonen de zenuwen die signalen van de hersenen naar de rest van het lichaam kan veranderen. Dit kan vervolgens krampen of een gevoel van aanraking in verschillende delen van het lichaam veroorzaken.

Diabetes

Bedenk echter dat deze twee problemen ook aanwezig zijn bij mensen die lijden aan diabetes en hun ziekte niet goed beheersen. Let in ieder geval goed op je klachten en vergeet niet om met je arts te praten.

6. Veranderingen in de gemoedstoestand en druk op de maag

Maagpijn

Een teveel of tekort aan schildklierhormonen in het lichaam kan je prikkelbaar, angstig en onrustig maken. Het kan ook leiden tot een constant gevoel van verdriet en depressie, omdat het de serotonineniveaus in de hersenen verandert.

En alsof dat nog niet genoeg is, zul je als er iets mis is met je schildklier problemen hebben met de spijsvertering en een druk op de maag ervaren die niet verbetert met een evenwichtige voeding en lichaamsbeweging.

7. Hartkloppingen, hoge bloeddruk en andere symptomen

Hartkloppingen die je in de nek voelt kunnen een teken zijn dat je schildklier niet zo goed functioneert als zou moeten. Hoge bloeddruk gaat vaak gepaard met hartkloppingen en veroorzaakt een stijging van slechte cholesterol.

Kortom, schildklierproblemen moeten worden behandeld door een medische professional. Lichaamsbeweging en gezond eten is immers niet genoeg.

Let op wat je lichaam je vertelt

Zoals je kunt zien kan de schildklier veel verschillende soorten veranderingen in het lichaam veroorzaken, van plotselinge veranderingen in gewicht tot meer ernstige symptomen. Als deze symptomen worden genegeerd, zal het probleem alleen maar erger worden.

Problemen met deze klier komen vaker voor na de leeftijd van 35 en komen vooral voor bij vrouwen. Er wordt geschat dat er meer dan 300 miljoen mensen ter wereld zijn die lijden aan hypothyreoïdie. Met medicijnen kunnen zij een normaal leven leiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.