7 goede redenen om zuurzak te eten

Zuurzak is rijk aan calcium, fosfaat en andere voedingsstoffen. Vrouwen, ouderen en kinderen doen er daarom goed aan dit fruit te eten.
7 goede redenen om zuurzak te eten

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Guanábana, ook wel bekend als zuurzak, is een tropische vrucht die al lang wordt geroemd om zijn medische eigenschappen en gezondheidsvoordelen.

Het is bekend omdat het rijk is aan vitaminen, mineralen, en krachtige antioxidanten die je immuunsysteem versterken en je lichaamscellen beschermen.

Guanábana bevat voedingsvezels en essentiële aminozuren die helpen om je vertering, je metabolisme en je cardiovasculaire gesteldheid te verbeteren. Daarnaast kent het nog vele andere voordelen.

Door zijn unieke smaak kun je het toevoegen aan veel verschillende recepten. Maar daarnaast is het dus ook nog eens erg goed voor je lichaam.

Wil jij alles te weten komen over de voordelen van zuurzak? Lees dan snel verder, en ontdek de 7 redenen waarom je het vaker zou moeten eten.

1. Zuurzak geeft je energie

Het eten van guanábana geeft je veel energie

Als je regelmatig zuurzak eet is dat een goede manier om vermoeidheid, met name in de ochtend, tegen te gaan. Het gaat ook andere problemen tegen die veroorzaakt worden door het hebben van lage energiereserves.

 • Guanábana bevat namelijk grote hoeveelheden fructose, een natuurlijke suiker die werkt als bron van brandstof voor je cellen.
 • Het bevat daarnaast vitaminen en mineralen die je bloedsomloop verbeteren en zuurstof aan je cellen leveren.
 • Zuurzak bevat ook complexe koolhydraten. Deze koolhydraten laten je metabolisme versnellen, iets dat je helpt een goede fysieke en mentale kracht te behouden.

2. Het beschermt je zenuwstelsel

Zuurzak is een belangrijke bron van foliumzuur, vitamine E, en essentiële mineralen. Deze hebben allemaal een positief effect op de gezondheid van je zenuwstelsel.

 • Het bevat een hoge concentratie vitamine-B complex. Dit helpt je bloedsomloop te verbeteren en je zenuwstelsel in balans te houden.
 • Vitamine B2 doet je zenuwen ontspannen en verbetert je cognitieve vermogens.
 • Het helpt je lichaam ook in het reguleren van de aanmaak van stresshormonen.
 • Verder zorgt zuurzak mede voor een algemeen gevoel van welbehagen.

3. Het maakt je botten sterker

Zuurzak zorgt voor sterkere botten en tanden

Zuurzak bevat ontzettend veel calcium, fosfaat en het eerder genoemde vitamine-B complex. Hierdoor doen vrouwen, ouderen en kinderen er goed aan om dit fruit te eten.

 • Het opnemen van deze essentiële mineralen en vitaminen helpt je botten sterker te maken. Ook voorkom je hiermee dat je aan botdichtheid verliest.
 • Het is daarom perfect om te eten als je botten nog in ontwikkeling zijn. Maar omdat het ook helpt veroudering van je botten tegen te gaan is het ook goed om te eten als je ouder wordt.

4. Het is goed voor je spijsvertering

Al een tijdje wordt zuurzak aangeraden als natuurlijke remedie tegen een langzame spijsvertering en om constipatie tegen te gaan.

 • Dit fruit bevat grote hoeveelheden voedingsvezels. Deze verbeteren de werking van je darmen en helpen afvalstoffen uit je lichaam af te voeren.
 • Het prebiotische effect ervan helpt je darmflora te verbeteren. Daarmee voorkom je problemen met je spijsvertering en het ontstaan van infecties.
 • Het verbetert ook de opname van voedingsstoffen en helpt ook met het verteren van vetten en eiwitten.

5. Het voorkomt een (te) hoge bloeddruk

Zuurzak is een natuurlijk middel tegen hoge bloeddruk

Met name patiënten met een verhoogd risico op een (te) hoge bloeddruk hebben er baat bij om regelmatig zuurzak te consumeren.

 • De in het fruit aanwezige voedingsvezels helpen de opbouw van cholesterol in je aderen te verminderen. Dit voorkomt dat je later vernauwde aders krijgt.
 • Het levert je lichaam kalium en magnesium, mineralen die ervoor zorgen dat het zoutgehalte in je lichaam op peil blijft. Ook voorkomen deze mineralen dat je weefsels teveel vocht vasthoudt.
 • Dit fruit verbetert bovendien je doorbloeding en houdt je aders elastisch.

6. Het helpt pijn te bestrijden

Het sap van de zuurzak heeft een pijnstillend en ontstekingsremmend effect. Dit helpt een breed scala aan veelvoorkomende ziekten te voorkomen.

 • Het sap is daarmee een aan te raden remedie tegen hoofdpijn en spierspanning, omdat het de bloedsomloop helpt verbeteren en pijn vermindert.
 • Ook helpt het tegen darm- en spierkrampen.
 • Door regelmatig zuurzak te consumeren kun je zelfs het risico op artrose, spierblessures en andere chronische ziekten verminderen.

7. Het werkt als oppepper voor je afweersysteem

De mineralen in zuurzak versterken je immuunsysteem

De vele essentiële mineralen in zuurzak helpen je immuunsysteem sterk en actief te houden.

 • Een portie van 100 gram bevat tot wel 20 mg aan vitamine C. Deze voedingsstof is noodzakelijk voor je lichaam om de productie van antilichamen op peil te houden.
 • Zuurzak bevat ijzer, foliumzuur en magnesium. Deze drie stoffen zijn noodzakelijk voor je afweersysteem om te kunnen reageren op een aanval.
 • Het wordt dan ook aangeraden om veel verschillende ziekten en infecties te voorkomen en te behandelen.

Probeer het dus eens! Zoals je kunt zien zijn er meer dan genoeg redenen om zuurzak in je dagelijkse dieet op te nemen.

Voeg het daarom eens toe aan je sapjes, desserts, aan een salade of smoothie – of eet het gewoon zo uit het vuistje. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Botero, M., Ricaurte, S., Monsalve, C., & Rojano, B. (2007). Capacidad reductora de 15 frutas tropicales. Scientia et Technica Año XIII.
 • Marín Gijón, M. (2012). Riboflavina: Vitamina B2. MoleQla: Revista de Ciencias de La Universidad Pablo de Olavide.
 • Muñoz Durango, K., Bravo Muñoz, K. E., Zapata Ocampo, P., & Londoño Londoño, J. (2007). Caracterización preliminar del enzima polifenol oxidasa en frutas tropicales: implicaciones en su proceso de industrialización. Scientia et Technica. https://doi.org/10.1021/jp808597v

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.