6 dingen die je moet weten over diabetes
Veel mensen maken zich zorgen over deze ziekte, terwijl anderen er totaal nooit bij stilstaan. “Scientia potentia est” ofwel kennis is macht. Daarom willen we het vandaag hebben over de dingen die je moet weten over diabetes.
Diabetes is een metabolische pathologie die voorkomt door ongecontroleerde bloedsuikerlevels. Deze bloedsuikerlevels kunnen stijgen door de insulineresistentie of omdat je lichaam niet genoeg van het hormoon produceert.
Omdat diabetes geen duidelijke symptomen heeft in zijn beginstadium, zien sommigen het als een groot gevaar en wordt het ook wel de ‘stille moordenaar’ genoemd. Het meest zorgwekkende is dat het zich bemoeit met andere systemen in je lichaam.
Helaas opent deze ziekte de deur naar cardiovasculaire aandoeningen, nierkwalen en neurologische ziekten.
Daarom raden dokters aan om jezelf hierover te informeren, door je in te lezen over de symptomen en hoe je het kan voorkomen.
6 dingen die je moet weten over diabetes
1. Wat veroorzaakt diabetes?
Ten eerste moet je weten over diabetes dat er veel mogelijke oorzaken van deze ziekte zijn. Echter komt het voornamelijk voor wanneer je alvleesklier niet genoeg insuline produceert of je lichaam het niet efficiënt gebruikt.
Deze situaties kunnen komen door genetische oorzaken of milieufactoren, maar ook door een dieet dat rijk is aan koolhydraten en geraffineerde suiker.
Lees ook:
Wat zijn de oorzaken van diabetes type 2
2. Welke verschillende types van deze ziekte zijn er?
Het is belangrijk om te weten over diabetes dat er drie types diabetes zijn:
- Type 1: Dit komt door te weinig of geen productie van insuline, waardoor dagelijkse injecties noodzaak zijn. Dit type wordt ook wel de insuline-afhankelijke diabetes genoemd. Omdat het zo gecompliceerd is, is de exacte oorzaak onduidelijk.
- Type 2: Deze komt het meeste voor. Normaal gesproken is dit gerelateerd aan andere metabole problemen, zoals overgewicht. Bij dit type heeft je lichaam moeite om de geproduceerde insuline te gebruiken. Daardoor heeft het effect op de processen die je bloedsuiker regelen.
- Zwangerschapsdiabetes: Deze komt doordat de hoeveelheid glucose in je bloed stijgt als je zwanger bent. Gelukkig is dit beter onder controle te houden dan type 2 diabetes.
3. Wat zijn de symptomen?
Ondanks dat je in het begin geen echte tekenen ziet, zijn er een paar symptomen die je kunnen waarschuwen.
Dit zijn er een aantal:
- Vaker moeten urineren
- Constante honger en dorst
- Extreme vermoeidheid
- Huidwondjes die niet goed helen
- Wazig zicht
- Duizeligheid
- Plotseling gewichtsverlies
- Humeurschommelingen
- Maagproblemen
- Regelmatig ontstekingen
- Tintelend gevoel in je spieren
- Tandproblemen
4. Wat zijn de mogelijke complicaties?
Helaas is glucose erg belangrijk voor veel processen in je lichaam. Wanneer het niveau niet in balans is, kan het problemen met je gezondheid veroorzaken.
Ten eerste is het een stille ziekte en lijkt het je lichaam geen schade toe te brengen. Wanneer het ernstiger wordt, kan het permanente leverschade en cardiovasculaire schade toe brengen.
Hier zijn dus een aantal belangrijke complicaties:
- Complete nierfalen
- Zenuwstelselproblemen
- Diabetesvoet
- Cardiovasculaire problemen
- Hersenbloeding
- Bloedproppen
- Ontstekingen
Ook voor jou:
5 onverwachte gevolgen van diabetes
5. Hoe wordt de diagnose gesteld?
Je kan een diagnose krijgen tijdens je reguliere medische controle. Maar als je verdachte symptomen krijgt, zorg er dan voor dat je hier direct naar laat kijken.
Het wordt getest door middel van een bloedsuikertest, die wordt gedaan na het vasten.
Je kunt ook op een andere manier een diagnose krijgen, namelijk door een glucose tolerantie test. Hierbij moet je 75 gram suiker innemen en vervolgens voor twee uur toezicht houden op je bloedsuikerwaarden. Direct na het innemen moeten de resultaten lager dan 100 mg/dL zijn. Twee uur later mag het niet hoger zijn dan 140 mg/dL.
6. Hoe wordt het behandeld?
De behandeling voor type 1 diabetes omvat het lichaam geven wat het zelf niet aanmaakt: insuline. Dagelijkse injecties zijn essentieel dus de behandeling van iedereen met diabetes van dit type. Zij kunnen namelijk niet leven zonder deze injecties.
Voor type 2 diabetes zijn er alternatieve behandelingen en medicatie die de bloedsuikerlevels kunnen controleren.
We willen niet vergeten te benoemen hoe belangrijk het is om een gezonde levensstijl te hebben. Uiteindelijk zijn je dieet en fysieke activiteit de sleutel om diabetes onder controle te houden.
Ga regelmatig op controle, let op je gewicht en doe actief mee aan de behandeling om er zeker van te zijn dat diabetes het niet wint.
Ga naar je huisarts wanneer je vermoedt dat je diabetes hebt en vraag naar de beste behandelmethodes om een gezonde levensstijl te kunnen aanhouden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- DiMeglio, L. A., Evans-Molina, C., & Oram, R. A. (2018). Type 1 diabetes. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31320-5
- Chatterjee, S., Khunti, K., & Davies, M. J. (2017). Type 2 diabetes. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(17)30058-2