5 tips voor het beoefenen van emotionele onthechting

Denk jij dat je te emotioneel gehecht bent aan je relaties? In dit artikel geven we je enkele tips om emotionele onthechting te beoefenen. Op die manier geniet je van gezondere relaties.
5 tips voor het beoefenen van emotionele onthechting

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Veel mensen hebben relaties die gebaseerd zijn op gehechtheid. Dit is normaal voor hen, omdat de patronen die ze hun hele leven hebben gezien erop gebaseerd zijn. Maar het ongemak, de pijn en het gebrek aan onafhankelijkheid die dit veroorzaakt, zorgt ervoor dat ze op zoek gaan naar manieren om emotionele onthechting te beoefenen.

Er is een zeer interessante zin die samenvat wat gehechtheid is, in tegenstelling tot liefde. Psychologe Silvia Congost zegt het volgende: “Afhankelijkheid wordt geboren uit behoefte, terwijl liefde wordt geboren uit vrijheid.” Hoe waar is dit!

Het gaat hier om een afhankelijkheid die niet alleen in een liefdesrelatie bestaat, maar ook kan optreden bij familie en vrienden. Laten we dat eens van dichtbij bekijken.

Hoe weet ik of ik aan emotionele gehechtheid lijd?

De eerste stap is om te bepalen of je echt last hebt van emotionele gehechtheid. Niet alles hoeft namelijk gehechtheid en afhankelijkheid te zijn, dus probeer eerst te identificeren wat emotionele gehechtheid precies is.

Je zou moeten vermoeden dat je aan emotionele gehechtheid lijdt als je niet kunt stoppen met aan de ander te denken. Ook als je aan het werk bent of bij vrienden vind je het moeilijk om te genieten en te focussen, omdat de ander al je gedachten in beslag neemt. Dit is niet gezond en niet positief.

Een ander aspect dat je zou moeten alarmeren, is als je altijd wacht op de oproep of een berichtje van diegene. Het is alsof je aandacht alleen op deze persoon gericht is en het leid je af van alles en iedereen. Dit is niet positief, vooral omdat ook andere zaken je volledige aandacht vragen.

Als je je alleen maar gelukkig voelt als je bij de ander bent of iets van de ander hoort, dan is dit een probleem! Je geluk moet van binnenuit komen en niet afhankelijk zijn van iemand anders. Dit is een teken van een probleem met het gevoel van eigenwaarde.

Symptomen van emotionele gehechtheid

tips voor het beoefenen van emotionele onthechting

Om emotionele gehechtheid beter te illustreren en te identificeren, zullen we enkele voorbeelden geven van symptomen die waarschuwingssignalen kunnen zijn.

Bijvoorbeeld als je je erg onrustig voelt wanneer je merkt dat de andere persoon je berichten of oproepen niet meteen beantwoordt. Je staart dwangmatig naar je mobiele telefoon en dit is een duidelijk teken. Ben je niet in staat om dingen te doen en je goed te voelen zonder de ander? Dit is een ander symptoom van emotionele afhankelijkheid.

Als je niet weet hoe je moet genieten als de ander er niet is, is dit den duidelijke waarschuwing dat er een probleem is dat zo snel mogelijk moet worden opgelost. Andere symptomen kunnen onder andere de volgende zijn:

  • Je moet de ander behagen en tevreden stellen om je goed te voelen.
  • Je kunt de gebreken van de ander niet zien, maar alleen wat je leuk vindt.
  • Ook ben je bang om afgewezen of in de steek gelaten te worden.
  • Hierdoor handel je bezitterig en ben je jaloers. 
  • De uitdrukking “zonder jou ben ik niets” definieert jullie relatie.

Gevolgen van emotionele gehechtheid

Zoals je kunt zien is emotionele gehechtheid helemaal niet gezond. Je kunt geen gezonde relatie hebben op basis van vertrouwen als je bang bent de ander te verliezen. Op het moment dat je hele wereld om je partner draait en je bent niet autonoom, maar afhankelijk, zit je in een giftige relatie die je alleen maar pijn doet.

Een ander gevolg van emotionele gehechtheid is dat je gevoel van eigenwaarde afneemt. Omdat je alleen om de ander geeft, stop je met voor jezelf te zorgen. Hierdoor verwaarloos je jezelf en herken je jezelf niet meer als je in de spiegel kijkt. Je bent jezelf vergeten.

Ook al maakt de ander je blij, je voelt je altijd ontevreden en gefrustreerd. Het is net alsof niets je kan behagen. Deze gevoelens zijn normaal als je afhankelijk bent van externe factoren om je gelukkig te maken.

De invasieve gedachten, de onrust, de constante angst om in de steek te worden gelaten, de vraag naar uitingen van genegenheid van de andere persoon… Het heeft allemaal een fatale afloop. Je eigenwaarde zal dalen en je zult merken dat je gevangen zit in een relatie met pijn als de overheersende emotie.

5 tips om emotionele onthechting te beoefenen

Je kunt ook genieten van het alleen zijn

Nu je weet hoe schadelijk emotionele gehechtheid kan zijn, zou je enkele tips moeten overwegen om emotionele onthechting te beoefenen. Het is niet gemakkelijk, maar met wilskracht en professionele hulp is het mogelijk om de manier waarop jullie tot nu toe met elkaar omgingen te veranderen.

1. Heb je eigen leven

Die afgezaagde zinnen als “nu zijn we één” of “jij bent mijn hele wereld” zijn een grote fout. Het hebben van een partner of iemand anders in je leven betekent niet dat je levens met elkaar versmolten zijn en dat je alles samen moet doen. Vrienden apart ontmoeten en activiteiten alleen doen is essentieel.

2. Leren om alleen te zijn is de sleutel tot emotionele onthechting

Voel je je verdrietig als je alleen bent? Voel je je angstig als je die persoon niet aan je zijde hebt? Hij of zij was er niet altijd, en misschien zal op een dag de relatie eindigen of zullen jullie paden een andere richting gaan. Je moet dus leren om alleen te zijn en van die eenzaamheid te genieten.

3. Niemand is verantwoordelijk voor jou

Dit advies voor het beoefenen van emotionele onthechting is van fundamenteel belang. Niemand anders dan jij zou verantwoordelijk moeten zijn voor jouw geluk of welzijn. We zijn niet langer kleine kinderen die afhankelijk zijn van volwassenen. Nu ben jij degene die verantwoordelijk zou moeten zijn voor je leven.

4. Neem niets voor lief

Het hebben van een partner betekent niet dat die persoon je iets schuldig is of dat hij of zij voor altijd bij je wil zijn. Natuurlijk heb je zelf waarschijnlijk in het verleden ook een aantal relaties verbroken.

Als het om emotionele gehechtheid gaat, heb je de neiging om kettingrelaties te hebben om te voorkomen dat je alleen bent en verdriet hebt. Kijk dus op een realistische manier naar de relatie, zonder te fantaseren.

5. Communicatie is fundamenteel

Voel je jaloezie ten opzichte van de ander? Wantrouwen? Nou, het is beter om dat te bespreken dan te vervallen in obsessieve en ongezonde gewoonten in de relatie. Praten kan je helpen om van je twijfels af te komen, kalm te blijven en te begrijpen dat alles in je hoofd zit en het gevolg is van onzekerheid. Communicatie is fundamenteel.

Het beoefenen van emotionele onthechting vergt oefening

Al met al willen we dit artikel niet afsluiten zonder een laatste aanbeveling, namelijk dat je een professional bezoekt als dit nodig is. Op het gebied van psychologie zijn er veel mensen gespecialiseerd in afhankelijkheid die je kunnen begeleiden om emotionele onthechting effectiever te beoefenen.

Het opbouwen van gezonde relaties is niet eenvoudig, maar het is mogelijk. Er zijn veel aangeleerde patronen die we moeten afleren, en het is onze eigen verantwoordelijkheid om dat te doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional en mujeres víctimas de violencia de pareja. Revista de Psicología (PUCP)33(2), 411-437.
  • Castelló, J. (2000). Análisis del concepto dependencia emocional. In I Congreso Virtual de Psiquiatría (Vol. 5, No. 8).
  • Hoyos, M. L., Arredondo, N. H. L., & Echavarría, J. A. Z. (2007). Distorsiones cognitivas en personas con dependencia emocional. Informes psicológicos9, 55-69.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.