5 tips om badkamergordijnen schoon te maken en schimmelvrij te houden
Hoewel sommige accessoires slechts als ornamenten worden beschouwd, zijn ze in feite een belangrijke bron van vervuiling als ze niet op de juiste manier worden ontsmet. In dit artikel delen we enkele trucs om badkamergordijnen schoon te maken en zo de verspreiding van schimmels en bacteriën te voorkomen.
De badkamer is een plek die de groei van micro-organismen bevordert die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid, vanwege de vochtigheid en warmte die veel voorkomen in deze ruimte. Gordijnen zijn een van de elementen die vaak viezer worden dan andere, maar we besteden er vaak niet veel aandacht aan.
Tips om badkamergordijnen efficiënt schoon te maken
Het beste van deze opties is dat je niets hoeft te kopen, omdat de meeste alleen ingrediënten nodig hebben die velen van ons al in huis hebben.
1. Alcohol
Alcohol is bij uitstek een ontsmettingsmiddel en bijna iedereen zal het in huis hebben. Om het op gordijnen te gebruiken, moeten we een spons of doek bevochtigen en met cirkelvormige bewegingen over het gordijn wrijven. Concentreer je vooral op de gebieden die het meest met schimmel zijn bedekt. We hoeven het niet af te spoelen omdat de alcohol vanzelf verdampt.
2. Azijn
Azijn kan een natuurlijke reiniger zijn dankzij het hoge percentage azijnzuur dat het bevat. Hoewel het niet desinfecteert, zal het vuil en vet dat het gordijn verzameld heeft door contact met zeep, shampoos en conditioners te verwijderen.
We moeten ze dan in een grote bak leggen, zodat we de gordijnen kunnen onderdompelen in water en 2 kopjes appelazijn. Laat de gordijnen daar 20 minuten in weken. Spoel ze daarna gewoon af, en dat is dat – de gordijnen zullen er als nieuw uitzien.
Mogelijk bent u geïnteresseerd in: Azijn als ontsmettingsmiddel in het hele huis
3. Tandpasta
Je staat op het punt een andere optie van tandpasta te leren kennen die je zal verrassen. Om je douchegordijnen schoon te maken, maak je een spons vochtig en breng je er een ruime hoeveelheid tandpasta op aan. Wrijf het vervolgens over de vlekken, spoel het af en je gordijnen zijn schoner dan ooit.
4. Zuiveringszout
Week de gordijnen in een bak met water en zuiveringszout en laat ze een paar minuten staan. Ook kun je de gordijnen in de wasmachine doen en zuiveringszout toevoegen.
5. Tea tree olie
Om deze reinigingsoplossing te bereiden heb je 1 kopje water, ¼ kopje alcohol, 1 theelepel tea tree olie en een verstuiver nodig. Doe alles in de verstuiver en spuit het op het gordijn. Daarna met een spons inwrijven en uitspoelen.
Reinig de badkamergordijnen: stap voor stap
Als je je badkamergordijnen liever met de hand wast, raden we je aan deze stapsgewijze handleiding te volgen om het proces verder te optimaliseren:
- Verwijder de haakjes om de stof van de gordijnen niet te beschadigen.
- Dompel het gordijn onder in een grote bak met water en vloeibare zeep. In plaats van zeep kunt je ook grof zout gebruiken.
- Minimaal 2 uur laten inwerken.
- Verwijder met een spons de meest hardnekkige schimmelvlekken. Als je merkt dat ze er niet uit komen, probeer dan een beetje zuiveringszout aan de spons toe te voegen.
- Spoel ze af om alle zeep te verwijderen. Als je wilt, kun je een beetje azijn toevoegen aan de laatste spoeling om geurtjes te verwijderen.
- Laat ze drogen in een goed geventileerde ruimte.
Als je besluit de badkamergordijnen in de wasmachine te wassen, volg dan deze tips:
- Check of de gordijnen in de machine gewassen kunnen worden. Zorg ervoor dat de temperatuur niet hoger is dan 30 graden Celsius.
- Voeg zuiveringszout toe naast je gewone zeep.
- Vergeet niet om wat schone handdoeken bij de gordijnen te doen – om ze te beschermen – en centrifugeer niet.
Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in: Effectieve manieren om schimmel uit je wasmachine te verwijderen
Tips om je badkamergordijnen schoon te houden
Zodra je gordijnen er schoon en schimmelvrij uitzien, raden we je aan de volgende stappen te nemen om ze langer vlekkeloos te houden:
- Spoel ze na elk bad of douche af: dit zorgt ervoor dat de zeepresten niet op de gordijnen inwerken. Rek ze ook goed uit, zodat ze er niet uitzien als een accordeon.
- Lucht de badkamer als je klaar bent met douchen: open alle ramen om een goede luchtcirculatie te bevorderen.
- Was ze regelmatig om vlekken gemakkelijker te verwijderen.
Andere manieren om douchegordijnen te wassen
Tot nu toe hebben we gekeken naar algemene manieren om badkamergordijnen te wassen. We willen je echter de mogelijkheid geven om ze ook op andere specifieke manieren te wassen:
- Schimmel verwijderen: Als het gordijn schoon is, maar schimmelvlekken heeft die je niet kunt verwijderen, probeer dan in het midden te wrijven met een schijfje citroen. Verdun daarna 3 delen water met 1 eetlepel zuiveringszout en spuit het op de vlek. Daarna schrob je met een borstel.
- Gordijnen wit maken: onderdompelen in water met een speciale oplossing voor douchegordijnen. Als ze wit zijn, kun je een beetje bleekmiddel toevoegen.
Laatste tips voor het reinigen van badkamergordijnen
Om ervoor te zorgen dat het schoonmaken van je douchegordijnen niet al te veel tijd in beslag neemt, moet je proberen ze schoon te houden. Als je ze dagelijks afspoelt, dan hoef je ze, als het tijd is voor een grondige reiniging, alleen in de wasmachine te doen zonder andere behandeling.
Vergeet niet om de producten op een onopvallend deel van het gordijn te testen om er zeker van te zijn dat ze ze niet beschadigen. Lees ten slotte de labels zodat je ze niet blootstelt aan reinigingsprocessen waardoor ze kunnen beschadigen. We hopen dat je enkele van deze tips kunt volgen en dat je gordijnen er altijd als nieuw en vrij van schimmels, bacteriën en schimmels uit zullen zien!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Kahrs, R. F. (1995). Principios generales de la desinfección. sci. tech. Off. int. Epiz, 14(1), 143-163.
- Diomedi, Alexis, Chacón, Eiiana, Delpiano, Luis, Hervé, Beatrice, Jemenao, M. Irene, Medel, Myriam, Quintanilla, Marcela, Riedel, Gisela, Tinoco, Javier, & Cifuentes, Marcela. (2017). Antiseptics and disinfectants: aiming at rational use. Recommendations of the Advisory Committee on Healthcare Associated Infections. Sociedad Chilena de Infectología. Revista chilena de infectología, 34(2), 156-174.
- Molina Esquivel, E. (2015). Contaminantes biológicos del aire interior de la vivienda: factores contribuyentes, afecciones relacionadas y medidas correctivas. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología, 53(1), 0-0.
- Graziano, M. U., Graziano, K. U., Pinto, F. M. G., Bruna, C. Q. D. M., Souza, R. Q. D., & Lascala, C. A. (2013). Eficacia de la desinfección con alcohol al 70%(p/v) de superficies contaminadas sin limpieza previa. Revista Latino-Americana de Enfermagem, 21(2), 618-623.
- Accame, M. E. C. (2008). El árbol del té. Panorama actual del medicamento, 32(318), 1217.
- Torres Cárdenas, P. A. (2020). Articulación de la limpieza y desinfección en baños públicos nacionales.