4 tekenen die wijzen op een vitamine K-tekort

Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de synthese van eiwitten die verband houden met de bloedstolling. Daarom kan een tekort aan deze vitamine naast andere problemen, in sommige gevallen leiden tot een beroerte.
4 tekenen die wijzen op een vitamine K-tekort

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Komt dit je bekend voor? Je bent rustig aan het werk en plotseling krijg je een bloedneus. Op een andere dag trek je je schoenen aan en begin je op een ongewone manier te bloeden. Je weet niet precies wat er aan de hand is, maar de laatste tijd doen dit soort dingen zich steeds vaker voor. Als dit het geval is dan kan het zijn dat je last hebt van een vitamine K-tekort.

Heb je ooit weleens van een vitamine K-tekort gehoord? Nee? Nou, je bent niet de enige. Er zijn namelijk andere, meer populaire vitamines dan vitamine K. Terwijl deze vitamine minstens net zo belangrijk is. Daarom willen we je in dit artikel graag wat meer informatie geven en je helpen om de symptomen van een vitamine K-tekort te leren kennen. Blijf je doorlezen?

Wat doet vitamine K?

Relatie tussen vitamine K-tekort en het bloed

Degenen die acenocoumarol (Sintrom) innemen, zijn erg bekend met vitamine K. Dit is namelijk een medicijn dat ervoor zorgt dat bloed op de juiste manier stolt. De mensen die acenocoumarol gebruiken, mogen slechts beperkte hoeveelheden vitamine K binnenkrijgen. Dit komt doordat dit medicijn moet voorkomen dat bloed te dik wordt.

Wanneer je bloed heel dun is, loop je het risico op oncontroleerbare bloedingen op onverwachte momenten, zoals bijvoorbeeld bij de tandarts of podotherapeut. In het ergste geval kun je zelfs een beroerte krijgen.

Om dit te kunnen voorkomen is het belangrijk om voldoende vitamine K binnen te krijgen. Het goede nieuws is dat er genoeg voedingsmiddelen bestaan die deze vitamine bevatten. Je kunt ze onderscheiden door te zoeken naar groen voedsel, waardoor je met gemak een bord vol vitamine K op tafel kunt zetten.

We raden je aan om te lezen: Gezond bloed met deze 5 voedingsmiddelen

Wat zijn de symptomen van een vitamine K-tekort?

Wanneer je lichaam niet voldoende vitamine K binnenkrijgt, kun je last krijgen van de volgende symptomen.

1. Bloedingen

Bloedneus vanwege vitamine K-tekort

Zoals we eerder al aangaven, wordt het risico op bloedingen een stuk groter als je bloed dun is. Zelfs een klein sneetje tijdens het koken zou bijvoorbeeld al een ernstig probleem kunnen vormen. Wanneer je bloed dun is, is het namelijk erg moeilijk om het bloeden te stoppen.

Daarom is het belangrijk om regelmatig je vitamine K-spiegel te controleren. Vergeet niet dat dun bloed als gevolg van een vitamine K-tekort je echt in de problemen kan brengen als je naar de tandarts moet of een kleine ingreep moet ondergaan. Daarnaast kun je natuurlijk ook de kans op inwendige bloedingen, of ze nu licht of zwaar zijn, niet vergeten.

Deze symptomen kunnen, ongeacht hoe ernstig ze zijn, op de lange termijn een groot probleem worden voor je gezondheid en leven.

2. Blauwe plekken

Blauwe plekken zijn het minst ernstige symptoom van bloedingen. Een blauwe plek is een bloedophoping die het gevolg is van inwendige bloedingen. Als je vaak last hebt van blauwe plekken kun je dit echter ook in je voordeel gebruiken. Aangezien dit symptoom in de meeste gevallen wijst op een vitamine K-tekort.

Er zijn mensen die klagen dat ze zelfs van het kleinste stootje al een blauwe plek krijgen. Aan de andere kant weten anderen misschien niet eens waar hun blauwe plekken überhaupt vandaan komen. In dit geval kunnen ze zich namelijk helemaal niet herinneren wanneer ze zich hebben bezeerd. Hoewel ze zich geen stoot kunnen herinneren, hebben ze toch blauwe plekken.

Als dit symptoom je bekend voorkomt, moet je een bloedtest ondergaan om de vitamine K-spiegel in je lichaam te controleren. Door een mogelijk vitamine K-tekort op tijd te behandelen, kun je beter leren omgaan met je aandoening, en dus ook met de bijbehorende symptomen.

3. Purpura

Blauwe plek als gevolg van een vitamine K-tekort

De term purpura verwijst naar de verspreiding van paarse of rode vlekken in bepaalde delen van het lichaam als gevolg van bloedophopingen. In tegenstelling tot blauwe plekken verdwijnen deze vlekken niet. Deze vlekken doen zich het meest voor rond de enkels, omdat dit een kritieke locatie is in relatie tot de bloedsomloop.

Het is vrijwel onmogelijk is om de vlekken die al gevormd zijn te verwijderen. maar je kunt, als je er last van hebt, wel voorkomen dat ze zich nog verder verspreiden door meer vitamine K te consumeren. Het is echter belangrijk dat je je er goed van bewust bent dat de tekenen kunnen verslechteren of verbeteren.

4. Overmatige verkalking in de gewrichten

Vitamine K fungeert als een soort gids voor vitamine D om naar de juiste plaatsen te gaan. Het gevolg hiervan is, dat wanneer je vitamine K-spiegel laag is, de vitamine D zich in de verkeerde delen van je lichaam ophoopt, zoals in gewrichten en in kraakbeen.

Wat betekent dat? Te veel calcium in deze gebieden kan het moeilijker maken om te bewegen. Tegelijkertijd verzwakken andere gebieden vanwege het gebrek aan calcium. Als er sprake is van een ernstig vitamine K-tekort, kun je last krijgen van scherpe pijn en een algeheel zwakker skeletsysteem.

Conclusie

Wees dus op je hoede voor deze symptomen. Hoewel de meeste ervan niet al te ernstig zijn, dienen ze wel als een waarschuwing, een signaal dat je gezondheid gevaar loopt. Dus, zodra je een symptoom opmerkt, moet je een afspraak maken bij je huisarts en vragen of je vitamine K-spiegel gecontroleerd kan worden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dorês, C, M, S. (2010). Vitamina K. Nutri-Facts.Org.
  • Fuster, G., & Lima, R. (2012). Recomendaciones nutricionales para pacientes con anticoagulantes orales (sintrom, aldocumar). Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición.
  • Anguita Sánchez, M., Bertomeu Martínez, V., & Cequier Fillat, Á. (2015). Calidad de la anticoagulación con antagonistas de la vitamina K en España: prevalencia de mal control y factores asociados. Revista Española de Cardiología. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2014.11.022

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.