Zes dingen die je partner nooit van je mag vragen

Als je partner besluit dat een droom, doel of interesse niet langer belangrijk of noodzakelijk voor je is, is dit een teken van een ongezonde relatie waarbij de ene persoon te veel controle over de andere heeft.
Zes dingen die je partner nooit van je mag vragen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hou je zo veel van je partner dat je denkt dat je alles voor hem of haar zou doen? Hoewel het gebruikelijk is om te proberen onszelf te verbeteren als we een relatie hebben, zijn er bepaalde dingen die je partner nooit van je mag vragen.

Als je niet zeker weet wat deze dingen zijn, blijf dan lezen en we zullen deze gevallen uitleggen wanneer het gezond is om grenzen te stellen en niet toe te staan dat de andere persoon de controle over jou en de relatie overneemt.

Dingen die je partner nooit van je mag vragen

Alle punten die we hieronder laten zien, kunnen je emotionele of lichamelijke gezondheid negatief beïnvloeden. Dit zijn enkele dingen die je partner nooit van je mag vragen in een gezonde relatie.

1. Veranderen wie je bent

Een van de dingen die je partner je nooit van je mag vragen is om je persoonlijkheid te veranderen, of de persoonlijkheid of het gedrag van iemand anders aan te nemen.

Het maakt niet uit of je partner had gewild dat je blond was of dat hij of zij hield van hoe zijn of haar ex zich gedroeg – je hoeft niets aan jezelf te veranderen als je dat niet wilt.

Het gaat niet alleen over het houden van de persoon die je bent, maar ook over het respecteren van jou, je angsten, je uitdagingen en je geschiedenis.

De enige keer dat het aanvaardbaar is voor je partner om te suggereren dat je een aspect van jezelf zou moeten veranderen is als het schadelijk is of een negatieve invloed op je heeft. Als je bijvoorbeeld een zeer negatief persoon bent of gewoontes hebt die van slecht zijn voor je gezondheid, is het aanvaardbaar voor je partner om bepaalde verbeteringen voor te stellen.

Het mogen echter alleen suggesties zijn die moeten worden gedaan uit liefde voor jou en je welzijn. Als je partner niet van je houdt als je op je slechtst bent, zou hij of zij misschien niet met je samen moeten zijn.

2. Je dromen opgeven

dromen

Iets anders dat je partner nooit van je mag vragen is het opgeven van je dromen of interesses. Er zijn veel mensen die hun carrière opgeven of veranderen voor hun partner of familie.

Als het stel hierover een open gesprek heeft gehad en beide partijen het er over eens zijn dat dit de beste beslissing is voor hun familie en hun individuele geluk, dan is dit goed.

Het is echter een probleem als je partner de beslissing voor jou neemt dat een droom, doel of interesse niet langer belangrijk of noodzakelijk is. Dit is een teken van een ongezonde relatie waarbij de ene persoon te veel controle heeft over de andere.

3. Je onder druk zetten om iets te doen waar je je ongemakkelijk bij voelt

Je partner mag je ook nooit dwingen of onder druk zetten om iets te doen waar je je ongemakkelijk bij voelt, vooral als het gaat om intimiteit.

We hebben allemaal onze eigen grenzen en voorkeuren die we samen met onze partner kunnen verkennen. Dit kan ook helpen om ons zekerder te voelen over onszelf en onze seksualiteit.

Je partner mag je echter nooit onder druk zetten of dwingen om een intieme handeling te verrichten waar jij je ongemakkelijk bij voelt. Dit zal je relatie ernstig beïnvloeden en is een vorm van misbruik.

Met gezonde communicatie kunnen jij en je partner natuurlijk deze grenzen en verlangens bespreken, en kun je samenwerken om te proberen taboes te doorbreken of je comfortabeler te laten voelen met een bepaald idee. De sleutel is om te communiceren, geduld te hebben en alleen iets te doen als je je er allebei prettig bij voelt.

Ontdek ook het volgende artikel:
Hoe verbreek je een giftige relatie?

4. Je partner mag nooit van je vragen om afstand te nemen van je familie en vrienden

 

Je vrienden en familie zijn je steungroep en vormen een belangrijk deel van je leven. Daarom mag je partner nooit van je vragen om afstand te nemen van een geliefde.

Je partner kan het misschien niet goed vinden met een vriend of familielid, maar dat hoeft niet zo’n groot probleem te zijn dat het je relatie met één van beide personen beïnvloedt.

Hij of zij mag nooit van je vragen om niet uit te gaan met vrienden of familie of om alleen thuis te blijven. Als je je in deze situatie bevindt, moet je met iemand praten die je vertrouwt om ervoor te zorgen dat je relatie gezond is en niet schadelijk voor je wordt.

Agressieve of gewelddadige partners isoleren hun partner van de mensen die hem of haar hulp kunnen bieden. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn in deze situatie.

5. Schenden van je privacy

Stel heeft ruzie over een mobiele telefoon

Sommige mensen vinden dat er geen enkele privacy in een relatie hoeft te zijn. Dit is echter iets wat je partner nooit van je mag vragen.

Het is geen groot probleem als je partner vraagt of hij of zij je telefoon mag gebruiken als zijn of haar batterij leeg is of hem thuis is vergeten en een dringend telefoontje moet plegen. Je partner mag echter niet alle contacten in je telefoon in de gaten houden of over je schouder kijken om je berichten te kunnen zien.

Je moet altijd je wachtwoorden, financiële gegevens en andere gevoelige informatie geheim houden. Denk erom: je bent altijd zelf verantwoordelijk als je een ander je wachtwoorden geeft, ook als je (ex-)partner opeens iets heel duurs van jouw rekening betaald!

Als je ervoor kiest om een wachtwoord te delen, moet dit altijd zijn omdat je dat wilt en niet omdat je je verplicht voelt of je partner je daartoe gedwongen of onder druk gezet heeft.

6. Overal de verantwoordelijkheid voor nemen

Ieder mens heeft zijn eigen vaardigheden en eigenschappen waardoor deze persoon goed is in bepaalde dingen. Daarom is het normaal dat iedereen binnen een relatie bepaalde rollen op zich neemt waarvoor hij of zij van nature beter geschikt is.

Als één persoon bijvoorbeeld goed is met financiën, neemt hij of zij vaak de verantwoordelijkheid voor het betalen van de rekeningen. Aan de andere kant, als iemand uitstekend kan koken, zal hij of zij vaker de maaltijden bereiden.

Iets dat je partner echter nooit van je mag vragen is dat je voor alles de verantwoordelijkheid neemt. Dit zal je energie opzuigen en je zal je overrompeld voelen. Ook zal het waarschijnlijk leiden tot wrok of frustratie in de relatie.

In plaats daarvan moet elke persoon zijn eigen verantwoordelijkheden hebben binnen de relatie. Is er nog iets anders dat je partner nooit van je mag vragen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.