Wat zijn abcessen onder de oksel?

Abcessen onder de oksel produceren vaak een stinkende afscheiding en kunnen ongemakkelijk zijn voor degenen die eraan lijden.
Wat zijn abcessen onder de oksel?

Laatste update: 15 mei, 2021

Abcessen onder de oksel zijn vervelende steenpuisten die door een ontsteking van de zweetklieren ontstaan. Hoewel deze aandoening meestal als een puistje wordt beschouwd, is het in werkelijkheid eigenlijk een veel complexere pathologie.

De medische term voor deze aandoening is hidradenitis suppurativa. Naar schatting treft het bijna 4% van de bevolking. Het percentage is bij vrouwen twee keer zo hoog als bij mannen.

Deze ziekte treedt meestal op na de puberteit en heeft een grote genetische component. Het is een ernstige pathologie, hoewel niet levensbedreigend. Het beïnvloedt zowel de kwaliteit van leven als het zelfrespect van degenen die eraan lijden.

Patiënten met abcessen onder de oksel hebben de neiging om veel pijn te voelen. Ze scheiden bovendien meestal continu een stinkende vloeistof uit dat gebied af. In dit artikel leggen we alles uit wat je over abcessen onder de oksel moet weten.

Wat zijn abcessen onder de oksel?

Zoals we eerder vermeldden, zijn abcessen onder de oksel in werkelijkheid een zeer hinderlijk en invaliderend probleem. Het betreft een ontsteking van de zweetklieren van de oksel.

Hierdoor raken de poriën waardoor zweet wordt afgescheiden verstopt en veroorzaken ze een infectie van het gebied, aangezien de warmte en vochtigheid gunstige omstandigheden voor bacteriën zijn om te groeien.

Vanwege deze blokkering hoopt de pus die door de infectie wordt gevormd zich op en vormt het uiteindelijk een abces onder de huid van de oksel. Dit veroorzaakt pijn en kan zelfs de beweging van de arm beperken. Deze abcessen barsten regelmatig, waarbij een zeer onaangenaam ruikende afscheiding vrijkomt.

In werkelijkheid zijn abcessen onder de oksel een huidpathologie die ook in andere delen van het lichaam kan voorkomen. In feite hebben ze ook vaak invloed op de lies en de gluteale regio.

Misschien ook interessant om te lezen:
Overmatig zweten behandelen met natuurlijke middelen

Wat zijn de symptomen?

Abcessen onder de oksel komen vaker na de puberteit voor. Normaal gesproken beginnen ze met een enkele steenpuist die weken of maanden aanhoudt. Deze toestand vordert echter meestal en is langdurig.

In de meeste gevallen, naarmate de tijd verstrijkt, wordt de aandoening erger en treft deze uiteindelijk ook andere delen van het lichaam. Hormonale schommelingen tijdens de menstruatiecyclus van een vrouw maken de situatie bijvoorbeeld vaak erger. Na de menopauze voelen de meeste vrouwen die hieraan leden, zelfs veel verbetering.

Andere factoren die eraan bijdragen zijn stress, overgewicht, hitte en vochtigheid. Daarnaast zijn er echter een aantal onderzoeken die de ziekte van Crohn met abcessen onder de oksel in verband brengen (Engelse link). De belangrijkste symptomen van deze aandoening zijn onder andere:

  • Het optreden van mee-eters of puistjes.
  • Rode uitstulpingen in de oksel die zacht aanvoelen, deze steenpuisten barsten meestal.
  • Afscheiding van pus met een vieze geur.
  • Brandend, stekend gevoel en jeuk in het gebied.
  • Na verloop van tijd kunnen er fistels verschijnen, een soort tunnel die de uitstulpingen onder de huid met elkaar verbindt. Ze zijn erg moeilijk te genezen.

Een van de belangrijkste aspecten van abcessen onder de oksel is echter dat ze een grote invloed op het zelfvertrouwen van de patiënt hebben. Dit komt vooral, omdat ze esthetisch gezien niet prettig zijn. De continue ontlading kan nogal weerzinwekkend zijn.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat zijn de oorzaken van pijn onder je oksel?

Zijn er behandelingen voor abcessen onder de oksel?

Pillen en capsules

Het is een feit dat er geen remedie voor deze aandoening is. Er zijn echter behandelingsopties om de pijn te beheersen en om de wonden te helpen genezen. De arts is degene die voor elk geval de beste behandelingskuur moet aanbevelen.

Antibiotische medicijnen worden meestal gebruikt om de infectie in het getroffen gebied te verminderen, evenals steroïde-injecties om pijn en ontsteking te verminderen. Artsen schrijven ook pijnstillers voor om een deel van het ongemak te verlichten. Aan de andere kant zijn er meer agressieve chirurgische opties die een betere beheersing van de ziekte mogelijk maken.

Volg het advies van je arts

Abcessen onder de oksel zijn een zeer vervelende pathologie die de kwaliteit van leven van degenen die eraan lijden ernstig aantasten. Om deze reden is het belangrijk om zo snel mogelijk contact met je arts op te nemen om te beslissen wat de beste behandelingskuur is, afhankelijk van je situatie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.