Wat je moet weten over de chronische aandoening fibromyalgie
De chronische aandoening fibromyalgie is een ziekte die vaker voorkomt dan we denken. Dat komt omdat veel mensen zich er niet bewust zijn dat ze deze aandoening hebben. Zijn ongrijpbare eigenschappen verleent hem de bijnaam van “onzichtbare ziekte.” Het is niet aan te tonen met behulp van röntgenfoto’s en ook niet met een bloedonderzoek.
Patiënten met deze aandoening kunnen niet op adequate wijze uitrusten. Als ze slapen krijgt hun lichaam last van overmatig zweten (hyperhidrose). Daarnaast kunnen in veel gevallen de symptomen steeds ernstiger worden.
De chronische aandoening fibromyalgie is een vorm van reuma. Het wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van gegeneraliseerde pijn en voortdurende uitputting. Daarnaast komen diverse andere symptomen voor die sterk kunnen verschillen.
Patiënten vertonen geen zichtbare veranderingen. Desondanks lijden dat zij aan veel symptomen doordat er in verschillende delen van het lichaam chronische pijn optreedt.
Naast vermoeidheid resulteert fibromyalgie ook in spiercontracties, hernia’s en andere reumatische problemen. Deze klachten kunnen uiteindelijk tot immobiliteit leiden.
Oorzaken van de chronische aandoening fibromyalgie
Niemand weet de exacte oorzaak van de chronische aandoening fibromyalgie. Sommige mensen geloven dat het een gevolg is van een afwijking in het centrale zenuwstelsel.
Er is ook een stelling die suggereert dat deze aandoening optreedt wanneer de darmwanden opzwellen en hyperpermeabel (doorlaatbaarder dan normaal) worden. Het komt vaak voor bij mensen die een dunnere-dan-normale darmwand hebben. Daardoor kunnen andere dingen dan voedingsstoffen de darmwand passeren. Denk hierbij aan producten zoals afval en giftige stoffen.
Alles dat voorbij de barrière die de darm vormt komt bereikt uiteindelijk de lever en de nieren. Daardoor komt het immuunsysteem in actie. Het immuunsysteem markeert deze stoffen als vijanden en begint de elementen aan te vallen. Gezien deze hypothese is het uitermate belangrijk om gezond te eten.
Een andere mogelijke oorzaak van de chronische aandoening fibromyalgie heeft te maken met een disbalans van de neurotransmitters. Onevenwichtigheden kunnen bij deze aandoening verschillende symptomen veroorzaken.
Algemene pijn kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een wijziging in de routes van de pijnmodulatie. Er is echter nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs dat deze stelling bevestigt.
Soorten fibromyalgie
De chronische aandoening fibromyalgie is niet voor elke patiënt hetzelfde. Er zijn verschillende soorten van deze aandoening. Daarom is de behandeling altijd gericht op het verlichten van de symptomen die de specifieke patiënt ervaart. Hieronder zullen we de classificaties van de verschillende soorten fibromyalgie uitleggen.
- Type 1. Deze patiënten hebben fibromyalgie zonder bijkomende aandoeningen.
- Type 2. Deze patiënten hebben fibromyalgie en daarbij reumatische en auto-immuunziekten.
- Type 3. Deze patiënten hebben fibromyalgie en vertonen daarbij een ernstige wijziging op psychopathologisch niveau.
- Type 4. Deze patiënten worden simulanten genoemd.
Nachtelijk zweten: een van de symptomen van de chronische aandoening fibromyalgie
Het lijkt misschien onmogelijk om het nachtelijk zweten te bestrijden. Maar het kan wel degelijk. Hoe? Het is heel gemakkelijk. Je hoeft alleen maar op je eetpatroon te letten. Een uitgebalanceerd dieet is noodzakelijk. Daarnaast moet je natuurlijk extra voorzichtig zijn met het voedsel dat je eet bij de maaltijden.
Een ander idee is om voor het naar bed gaan een douche te nemen met warm water. Wrijf daarnaast op een dunne laag etherische eucalyptusolie op bepaalde delen van je lichaam. Bijvoorbeeld op je polsen of je kuiten. Het helpt je om het gevoel vast te houden dat je lekker opgefrist bent.
Verderop zullen we nog meer manieren uitleggen die alle mensen met fibromyalgie in de praktijk zouden moeten brengen. Daardoor kunnen zij van een hogere kwaliteit van leven genieten.
Wil je meer weten? Lees: Bestaat er een verband tussen gluten en fibromyalgie?
De behandeling van de chronische aandoening fibromyalgie
Zorg voor een goed voedingspatroon
Je moet echt goed opletten wat je eet als je aan de chronische aandoening fibromyalgie lijdt. Je kunt een aantal producten beter vermijden. Denk hierbij aan voedingsmiddelen zoals:
- zuivelproducten
- suiker
- gluten
- rood vlees
- aardappelen
- tomaten
- aubergines
- paprika’s
Wat betreft fruit eten kun je het beste kiezen voor gepureerd fruit. Dit is beter voor de gezondheid van je darmen.
Probeer dranken te vermijden die cafeïne bevatten. En dus niet alleen koffie, maar ook andere dranken. Bijvoorbeeld mate en frisdrank met cafeïne. Bovendien moet je ook voedsel vermijden dat veel vitamine C bevat. Dat zijn producten zoals citrusvruchten en andere fruitsoorten. De reden hiervoor is dat ze het moeilijker voor je kunnen maken om in slaap te vallen.
Beweging
Beweging kan een geweldige therapie zijn voor mensen met fibromyalgie. Medische experts adviseren om regelmatig aan aerobics te doen.
Oefeningen in het water zijn in het bijzonder aan te bevelen. Denk hierbij aan zwemmen, aquajoggen, aquarobic of een ander soort watersport. Het zal de behendigheid verbeteren. Daarnaast is hydrotherapie ook een uitstekende optie.
Probeer fysieke revalidatie
Als je erg veel pijn hebt kun je altijd een fysiotherapeut bezoeken. Zij kunnen een revalidatieprogramma opstellen dat je kan helpen met de pijn. Probeer het eens! Er is een breed scala aan opties beschikbaar.
Professionele fysiotherapeuten weten alles over de chronische aandoening fibromyalgie. Zij zullen weten wat je nodig hebt, afhankelijk van de pijn en de problemen die je ervaart.
Volg daarnaast de instructies van je arts op. Eet gezond en beweeg voldoende. Door dit te doen, kun je deze situatie veel beter aan.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bellato E, Marini E, Castoldi F, Barbasetti N, Mattei L, Bonasia DE, et al. Fibromyalgia syndrome: Etiology, pathogenesis, diagnosis, and treatment. Pain Research and Treatment. 2012.
- Busch AJ, Barber KAR, Overend TJ, Peloso PMJ, Schachter CL. Exercise for treating fibromyalgia syndrome. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2007.
- Goebel A, Buhner S, Schedel R, Lochs H, Sprotte G. Altered intestinal permeability in patients with primary fibromyalgia and in patients with complex regional pain syndrome. Rheumatology. 2008.
- Grandner, MA, Jackson, N., Gerstner, JR y Knutson, KL (2013). Síntomas del sueño asociados con la ingesta de nutrientes dietéticos específicos. Revista de investigación del sueño, 23 (1), 22–34. https://doi.org/10.1111/jsr.12084
- Holton K. The role of diet in the treatment of fibromyalgia. Pain Manag. 2016; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27296515/
- Müller W, Schneider EM, Stratz T. The classification of fibromyalgia syndrome. Rheumatol Int. 2007 Sep;27(11):1005-10. doi: 10.1007/s00296-007-0403-9. Epub 2007 Jul 25. PMID: 17653720.
- Sosa-Reina MD, Nunez-Nagy S, Gallego-Izquierdo T, Pecos-Martín D, Monserrat J, Álvarez-Mon M. Effectiveness of Therapeutic Exercise in Fibromyalgia Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Biomed Res Int. 2017;
- Villanueva, V. L., Valía, J. C., Cerdá, G., Monsalve, V., Bayona, M. J., & Andrés, J. de. (2004). Fibromyalgia: diagnosis and treatment. Current knowledge. Revista de la Sociedad Española del Dolor, 11(7), 50-63. Recuperado en 12 de octubre de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1134-80462004000700005&lng=es&tlng=en.