Wanneer leren baby's hun ouders herkennen?
Het moment waarop baby’s hun ouders leren herkennen is niet gemakkelijk aan te wijzen. In feite is het geen moment als zodanig, maar veeleer is dit vermogen het resultaat van een proces waarin het kind vorderingen maakt die niet altijd zo merkbaar zijn.
Baby’s hebben zelfs een zeker vermogen tot herkenning vanaf het moment dat ze geboren worden. Dit vermogen is echter nog niet zo ontwikkeld of zo duidelijk dat vader en moeder er absoluut zeker van kunnen zijn dat hun kleintje weet wie ze zijn.
In werkelijkheid duurt het niet lang voor baby’s hun ouders leren herkennen. Het kan voor ouders een eeuwigheid lijken, maar de waarheid is dat dit al een paar maanden na hun geboorte gebeurt. Hoe verloopt dit proces? Wanneer is het voltooid? We vertellen je er hier alles over.
Vroege ontwikkeling
Baby’s worden geboren met hun vijf zintuigen al gevestigd, maar ze zijn nog niet volledig ontwikkeld. Vooral het gezichtsvermogen is bij een pasgeborene vrij beperkt. Aanvankelijk zien ze alleen wazige bobbels en kunnen ze nauwelijks onderscheid maken tussen licht en donker.
Als het licht te fel wordt, zal de baby zijn of haar hoofdje draaien. Het kan echter alleen waarnemen wat zich op een afstand van 25 centimeter of minder bevindt. Dit schijnt de afstand te zijn tussen het gezicht van de moeder en de baby bij het geven van borstvoeding, of de afstand tussen het gezicht van de vader en de baby als de baby in de wieg gelegd wordt.
Het goede nieuws is dat baby’s al vanaf hun geboorte het vermogen hebben hun ouders te herkennen, althans aan hun stem. Die hebben ze al gehoord sinds ze in de baarmoeder zaten, en dus klinkt die vertrouwd.
Ze herkennen hun moeder ook aan haar geur. Als de vader ze vaak draagt, raken ze ook vertrouwd met zijn geur en herkennen hem daaraan. Horen en zien zijn de zintuigen die ze in het begin gebruiken om hun omgeving te herkennen.
Wanneer herkennen baby’s hun ouders?
Als de ouders tijdens de tijd in de baarmoeder veel tegen de baby praten, zal de baby hen veel gemakkelijker aan hun stem herkennen als hij/zij geboren wordt. Het is duidelijk dat baby’s hun ouders, tot op zekere hoogte, al vanaf hun geboorte kunnen herkennen. Maar wanneer zijn ze in staat ze aan het gezicht te herkennen?
Het vermogen van baby’s om gezichten te herkennen hangt af van hoe vaak ze er aan blootgesteld worden. Met andere woorden, hoe vaker ze een gezicht zien, hoe groter de kans dat ze het beginnen te herkennen. In het begin is het belangrijk je gezicht zo dichtbij te brengen dat de baby het kan waarnemen.
Het kind is in staat zijn ouders op het zicht te herkennen na de eerste levensmaand, als het ze maar vaak ziet. Op die leeftijd zijn ze al in staat mensen die regelmatig verschijnen te herkennen en te onderscheiden van hen die hen vreemd voorkomen.
In elk geval blijven baby’s zich ontwikkelen. Tegen de achtste maand (Spaanse link) zijn ze al experts in het herkennen van gezichten.
Voor de kleine is de moeder of wie haar plaats inneemt de belangrijkste persoon in de wereld en degene die hij of zij het best zal herkennen. Als de vader veel tijd met hem of haar doorbrengt, zal ook hij een heel prominente plaats innemen.
We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
Gewicht, slaap en ontwikkeling bij baby’s van 4 maanden
De evolutie van vaardigheden
Hoewel baby’s hun ouders kunnen herkennen als ze twee maanden oud zijn, lukt dat pas als ze gezichten van voren zien. Als ze het gezicht in profiel zien, zullen ze grote moeite hebben het te identificeren. Dat vermogen verschijnt pas met zes maanden.
Dit werd ontdekt in een onderzoek (Engelse link) van de Chuo Universiteit in 2018. In dit onderzoek werd het gedrag van 14 baby’s, tussen 3 en 8 maanden oud, geanalyseerd. Hieruit kon geconcludeerd worden dat ze pas na een half levensjaar gezichten in profiel herkennen.
De studie wijst er ook op dat niet alle baby’s hetzelfde zijn en dat sommigen er iets eerder in slagen gezichten in profiel te herkennen, terwijl er ook zijn die dat later lukt. Pas vrij later zijn baby’s in staat hun ouders te herkennen, of ze nu met de rug naar hen toe of ver weg staan.
Met zes maanden is er een merkbare herkenning van gezichten van voren en in profiel. Later kunnen ze ouders ook van veraf herkennen.
Gezichtsherkenning verbetert met de tijd
Tegen de leeftijd van zes maanden zijn peuters niet alleen in staat hun ouders van voren en van opzij te herkennen, maar ook familieleden en mensen die ze vaak zien te identificeren. Op deze leeftijd weten ze al duidelijk wie een vreemde is.
Als het kind met 12 maanden de mensen die het vaak ziet nog niet lijkt te herkennen, is het belangrijk dit met de kinderarts te bespreken. Op deze leeftijd is het niet alleen normaal dat ze gezichten herkennen, maar ook voorwerpen. Dit is de leeftijd van het favoriete speelgoed, dat ze boven alle andere kunnen herkennen.
Sommige baby’s beginnen rond de leeftijd van 8-9 maanden enige angst tegenover vreemden te vertonen. Deze angst uit zich als nervositeit, wantrouwen, of verlegenheid als ze een persoon zien die ze niet herkennen.
Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Komkommer aan het dieet van je baby toevoegen
Het emotionele aspect van gezichtsherkenning
Baby’s beginnen hun ouders al vanaf de geboorte te herkennen, maar deze vaardigheid wordt mettertijd verfijnd. In het begin is het heel belangrijk dat ouders tegen ze praten door ze frontaal en van dichtbij aan te kijken.
Tegen vier maanden zullen ouders merken dat hun baby ze niet alleen herkent, maar ook blij is om ze te zien. Ze kunnen ook huilen als ze zich verwijderen. Op dit punt scheppen baby’s een hechte band met hun verzorgers.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Reyes Platas, D. I. (2021). Estudio del complejo de animación ante la presencia activa y pasiva del cuidador en bebés de 2 a 8 meses de edad (Master’s thesis).
- Ichikawa, H., Nakato, E., Igarashi, Y., Okada, M., Kanazawa, S., Yamaguchi, M. K., & Kakigi, R. (2019). A longitudinal study of infant view-invariant face processing during the first 3–8 months of life. Neuroimage, 186, 817-824.
- Herrera, M. M. (2014). Psicopatología y “teoría de las relaciones objetales”. Revista de Ciencias Sociales, (144).